Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 17:27

Γιατί αποχωρώ από το Κίνημα Αλλαγής

Γιατί αποχωρώ από το Κίνημα Αλλαγής

Του Θανάση Τσαλδάρη* 
Η ελληνική κοινωνία κατά την τελευταία δεκαετία βίωσε μία σειρά από τεκτονικές αλλαγές στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της. Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια επέλεξα να δηλώνω παρών γεμάτος πάθος για κοινωνική και πολιτική δράση. Κύρια χαρακτηριστικά της δράσης αυτής ήταν οι δημοκρατικές αρχές, η αλληλεγγύη και ο συνεχής αγώνας για προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Υπερασπίστηκα με πάθος τα δικαιώματα των νέων, των εργαζομένων, των μη προνομιούχων και των περιθωριοποιημένων, χωρίς καμία έκπτωση στις αρχές και τις αξίες μου...

Ο ιδεολογικός χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι αυτός που μπόρεσε και συνεχίζει να μπορεί να υπηρετήσει τόσο τις ιδέες αυτές όσο και τη δίψα για πραγματική κοινωνική αλλαγή. Στο ΠΑΣΟΚ, που είναι και το μοναδικό επίσημο κόμμα-μέλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), αλλά και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εγγράφηκα για πρώτη φορά το 2005 και το υπηρέτησα ανελλιπώς μέχρι σήμερα, βιώνοντας όλη τη διαδρομή του πριν και μετά την υπογραφή των μνημονίων. Σε όλη αυτή τη διαδρομή προσπάθησα να φέρω μια νέα πολιτική κουλτούρα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο κίνημα πολιτών βασιζόμενου στις αρχές που με χαρακτηρίζουν. Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε μέσω της ενεργού συμμετοχής μου στη δημιουργία του πανελλαδικού δικτύου ακτιβιστών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Activists), το οποίο σήμερα αριθμεί αρκετές εκατοντάδες μέλη σε όλη τη χώρα, κυρίως νέους και νέες.

Σε αυτά τα πλαίσια συμμετείχα ενεργά στη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, συνυπογράφοντας μάλιστα και το καταστατικό του νέου φορέα σε μία τελευταία ελπίδα ιδεολογικής αναγέννησης του χώρου. Έχοντας κλείσει παραπάνω από ένα χρόνο λειτουργίας, το ΚινΑλ φαίνεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις προσωπικές μου προσδοκίες, για τους ακόλουθους λόγους: 1.  Δεν κατάφερε να αποκτήσει ένα σαφές προοδευτικό στίγμα με σοσιαλιστικό πρόσημο, θυμίζοντας περισσότερο ένα αποϊδεολογικοποιημένο κόμμα-εκκρεμές που ταυτίστηκε στις περισσότερες περιπτώσεις με τη συντηρητική ατζέντα της ΝΔ συνεχίζοντας τα λάθη του ΠΑΣΟΚ. Η αποτυχημένη συγκόλληση κορυφής που συντελέστηκε απέτυχε να δώσει κινηματικό χαρακτήρα σε επίπεδο βάσης, πράγμα το οποίο αποτυπώνεται πλέον και δημοσκοπικά. 2. Η λειτουργία του μετά την εκλογή της επικεφαλής είναι συχνά αντιδημοκρατική. Η απουσία πολιτικού διαλόγου σε αρκετές περιπτώσεις και η διαγραφή της αντίθετης άποψης είναι αρκετά χαρακτηριστικές.

Τα ανωτέρω με οδήγησαν στο να κοινοποιήσω στο γραμματέα της ΚΠΕ του ΚινΑλ επιστολή αποχώρησης από το κόμμα μαζί με άλλους ακτιβιστές του PES και να παραιτηθώ από όλες τις ιδιότητες που κατέχω σε αυτό. Φυσικά η ενεργός κοινωνική-πολιτική συμμετοχή και ο αγώνας για την αλλαγή δεν τελειώνουν εδώ. Παραμένω ενεργός πολίτης και ευχαριστώ όλους όσους πορεύτηκα μαζί όλα αυτά τα χρόνια.

 

*Θανάσης Τσαλδάρης

Συντονιστής Kalamata PES Activists

Μέλος Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΚΙΝΑΛ

Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας