Πέμπτη, 23 Μαϊος 2019 12:08

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα ζώα συντροφιάς

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα ζώα συντροφιάς

Η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αγαπάμε όλοι τα ζώα, οφείλουμε όμως να τα σεβόμαστε. Η κατάσταση με τα αδέσποτα έχει ξεφύγει για πολλούς λόγους...

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα ζώα είναι θύματα της αδιαφορίας της πολιτείας και της ανευθυνότητας των ιδιοκτητών τους. 

Σύμφωνα με το νόμο 4039 / 2012 οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η αρμοδιότητα αυτή που μεταφέρθηκε στους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, αλλά δε φτάνει, πρέπει να υπάρχει και βούληση από τη Δημοτική Αρχή. Τα ζώα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ευαισθησία και όχι σαν απλή διεκπεραίωση για 80 για παράδειγμα ‘’τεμάχια’’. Τεμάχια αναγράφονται στις μελέτες του δήμου τα αδέσποτα ζώα.

Στα δημοτικά συμβούλια ακούσαμε πολλά, δεχθήκαμε και προσωπικές επιθέσεις, εξαιτίας της κριτικής που ασκούμε για τον τρόπο διαχείρισης των αδέσποτων. Έχουμε εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία μας για τη καταλληλότητα του συγκεκριμένου εργολάβου για τη περισυλλογή των ζώων. Πού ήταν όλοι αυτοί οι όψιμα φιλόζωοι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι; Είχαν θέσεις αντιπεριφερειάρχη, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Τί ψήφισαν; Πού ήταν όταν απαγορεύτηκε η είσοδος των δεσποζόμενων ζώων στο πάρκο των Σιδηροδρόμων; Και ποιά είναι η γνώμη τους τώρα; Με την απαγόρευση δίχασαν τον κόσμο και δημιουργήθηκαν εντάσεις χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα, εκτός του ότι έκαναν το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης κλουβί. 

Η φιλοζωία στην Ελλάδα για τους περισσότερους είναι δυστυχώς μόδα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δε γνωρίζουν τί υποχρεώσεις έχουν απέναντι στο κατοικίδιο τους. Παίρνουν σκύλο χωρίς να έχουν χρόνο και χώρο. Διαπιστώνουν στη πορεία πως είναι ζωντανό πλάσμα και έχει ανάγκες και απαιτήσεις και αφού κάνουν το κομμάτι τους και το χρησιμοποιήσουν ως αξεσουάρ ή ως παιχνίδι για το παιδί, το αφήνουν σ’ ένα μπαλκόνι ακόμα χωρίς νερό ή το παρατάνε στο δρόμο. 

Σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 τα ζώα στειρώνονται, σημαίνονται ηλεκτρονικά ως αδέσποτα, καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση και στη συνέχεια επανεντάσσονται στο ΟΙΚΕΙΟ τους περιβάλλον. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά , καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ζώα. Τα καταφύγια δεν δημιουργούνται για να μαντρώνουμε τα σκυλιά για να μη μας ενοχλούν και να θεωρούμαστε πολιτισμένοι. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει: 

1) Συνεργασία του Δήμου με τοπικά φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές που έχουν αποδεδειγμένα εμπειρία και αγάπη για τα ζώα. 

2) Να ξεκινήσει ενημέρωση στα σχολεία, με βιωματικά προγράμματα, ώστε να αναπτυχθεί η φιλοζωική κουλτούρα της νέας γενιάς. 

3 ) Ενημέρωση των ιδιοκτητών με τη βοήθεια κτηνιάτρων για ειδικές φυλές, που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες και για τις απαιτήσεις των ζώων. 

4) Ενημερωτική καμπάνια σχετικά με τα αδέσποτα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και για την υπενθύμιση των υποχρεώσεων που έχουν οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων για τη διατήρηση της ευζωίας των κατοικίδιων αλλά και τη διατήρηση της καθαριότητας της πόλης.

5 ) Δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου και πρόσληψη μόνιμου κτηνίατρου. 

6 ) Να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες των ζώων να στειρώνουν τα ζώα τους με τη μείωση των δημοτικών τελών. 

7 ) Να υπάρξει πρόγραμμα και για τη στείρωση, περίθαλψη και σίτιση και για τις γάτες.

Οικονομάκος Δημήτρης, Υποψ. Δήμαρχος
Καντζιλιέρη Χριστίνα, υποψ. Δημοτική Σύμβουλος
Νιάρχος Τάσος, υποψ. Δημοτικός Σύμβουλος