Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 15:11

"Δεν νομιμοποιούμε την αντισυνταγματική συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής"

"Δεν νομιμοποιούμε την αντισυνταγματική συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής"

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ - ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΡΟΥΓΚΑΣ 
Ως Περιφερειακοί  Σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» στηΝ πρώτη συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ.Π. για την  «εκλογή» των μελών της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου καταθέσαμε την ακόλουθη δήλωση...

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις πρόσφατες αλλαγές (ν.4623/2019 και 4625/2019) στον "Κλεισθένη" ( ν.4555/2018) νομοθέτησε μια διαδικασία αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική.

Υποβαθμίζει πλήρως τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, ενισχύοντας προκλητικά τις παρατάξεις των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων και τα μονοπρόσωπα όργανα, (τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο), καθιστώντας τους «αυτοκράτορες».

Η ισονομία και η αναλογικότητα καταργούνται παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε ακόμα και η επιστημονική επιτροπή της βουλής για την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δεν λαμβάνονται υπόψη. Ουσιαστικά καταργείται πραξικοπηματικά η λαϊκή ετυμηγορία που εκφράστηκε στις 26  Μαΐου έχοντας υπόψη της ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα διοίκησης.

Η συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής και του Προεδρείου του ΠΕ.ΣΥ.Π. μοιάζουν περισσότερο με επικύρωση διορισμών παρά με εκλογές.

Η παράταξη του κ. Περιφερειάρχη ευνοείται σκανδαλωδώς με το διορισμό των μελών της στην  Οικονομική Επιτροπή ώστε να έχει απόλυτη πλειοψηφία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Α` Κυριακής, ενώ οι μικρές παρατάξεις αποκλείονται από το δικαίωμα όχι μόνο της συνεργασίας με άλλες παρατάξεις, όπως έχει ο Περιφερειάρχης αλλά και της κατάθεσης ψηφοδελτίου!!!

Ακόμη και στην περίπτωση που μια παράταξη θα ήθελε να παραιτηθεί από την επιτροπή για να διευκολύνει την εκλογή μέλους από την αμέσως μικρότερη σε ψήφους παράταξη, όπως  έγινε το 2014 με τη Λαϊκή Συσπείρωση (σε ένδειξη δημοκρατικής ευαισθησίας ή διάθεσης συνεργασίας) αυτό απαγορεύεται καθώς η έδρα πηγαίνει στην παράταξη της πλειοψηφίας.!!! Δημιουργούνται λοιπόν σύμβουλοι 2 ταχυτήτων, όπου κάποιοι σύμβουλοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και άλλοι δεν το έχουν σε όλη τη θητεία τους, παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας. 

Θεωρώντας ότι αυτές οι νομοθετικές προβλέψεις είναι σαφώς αντιδημοκρατικές αλλά και αντισυνταγματικές, αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε με την συμμετοχή  μας μια τέτοια διαδικασία και δηλώνουμε ότι δεν συμμετείχαμε στη διαδικασία εκλογής των μελών της Οικονομικής Επιτροπής. Δεν αποχωρήσαμε, παρακολουθήσαμε τη διαδικασία, αλλά δεν συμμετείχαμε ούτε θα ψηφίσαμε.

Ως εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής  Συνεργασίας Πελοποννήσου» σταθεροί στις αρχές και τις αξίες μας είμαστε  αποφασισμένοι να αντιδράσουμε με όλα τα μέσα, πολιτικά, κινηματικά, νομικά, που θεωρούμε πρόσφορα. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν  κόντρα στους αντιδημοκρατικούς και αντισυνταγματικούς (ν.4623/2019 και 4625/2019) νόμους ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου όχι μόνο να μην υποβαθμιστεί και γίνει γνωμοδοτικός «κομπάρσος» αλλά να αναβαθμιστεί. Θα εργαστούμε με δημοκρατική ευθύνη μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων με γνώμονα τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων”.

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγκας