Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 10:21

"ΟΛΕΣ οι Κυβερνήσεις με την ΤΕΡΝΑ"

"ΟΛΕΣ οι Κυβερνήσεις με την ΤΕΡΝΑ"

ΝΙΚΟΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ-ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
Το μεθοδευμένο αδιέξοδο για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο στο μεγάλο κεφάλαιο, βαίνει στο τέλος του.
Ξεκίνησε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, πήρε ώθηση με τη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τελειοποιήθηκε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κλείνει ο κύκλος με κυβέρνηση ΝΔ...

Όλες τις αστικές κυβερνήσεις και τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές που εναλλάχθηκαν στη διαχείριση εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια μια κόκκινη κλωστή τους συνέδεε και τους συνδέει και σήμερα. Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΤΕΡΝΑ, για να έχει μακρόχρονη κι εγγυημένη κερδοφορία με τις ρήτρες ποσότητας (150.000 τόνοι σκουπίδια βρέξει χιονίσει), ρήτρες ποιότητας, 80 ευρώ ο τόνος στη πόρτα της ΤΕΡΝΑ, τα μεταφορικά στους Δήμους, το ΦΠΑ, τους σταθμούς μεταφόρτωσης, τα πάντα θα επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα. Άρα τα 150 ευρώ ο τόνος που λέγαμε από το 2012 μπορεί ν’ αποδειχθεί και λίγο.

Και μόνο το φιάσκο της ιδιωτικής χωροθέτησης με τα πλαστά συμβόλαια που προσκόμισε η ΤΕΡΝΑ το 2013 και τα αποδέχτηκε η τότε Περιφερειακή Αρχή Τατούλη, αρκεί για να τεκμηριώσει τις εγκληματικές σας ευθύνες.   

Ήρθε όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και υπογραφή του ιδίου του Τσίπρα να λύσει τα όποια προβλήματα με την επίταξη των χωραφιών του κοσμάκη σε Παλαιόχουνη Αρκαδίας και Σκάλα Λακωνίας.

Έβαλε πλάτη η Περιφέρεια

Πρέπει ν’ αναγνωρίσουμε ότι, η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή έκανε τα πάντα για να προχωρήσει αυτό το οικονομικό και περιβαντολλογικό έγκλημα. Ακόμα και την πλαστογράφηση των εισηγήσεων των υπηρεσιών για να μην αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα με τον υδροφόρο ορίζοντα στη Σκάλα, το σεισμικό ρήγμα στη Καλλιρόη κλπ.

Συνεχίζετε κι εσείς όμως στα ίδια χνάρια, αποκρύβετε από το ΠεΣυ, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι ότι οι υπηρεσίες δεν συμφωνούν με τις τελευταίες τροποποιήσεις της ΑΕΠΟ που λύνουν ακόμα περισσότερο τα χέρια της ΤΕΡΝΑ.

Τελικά όλοι σας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ άλλοτε διαφωνώντας όταν είσαστε αντιπολίτευση και άλλοτε συμφωνώντας και υλοποιώντας όταν έχετε τη διαχείριση της εξουσίας, σε όλα τα επίπεδα κυβέρνησης, Περιφέρειας, Δήμων βάζετε το λιθαράκι σας για να ολοκληρωθεί το έγκλημα. 

Υπάρχει άλλος δρόμος

Όπως σε όλα τα μεγάλα προβλήματα υπάρχουν δυο δρόμοι αντιμετώπισής τους. Ο ένας αυτός που με συνέπεια υλοποιείται χρόνια τώρα σε όφελος του κεφαλαίου και των διαφόρων τρωκτικών και ο άλλος που εμείς προτείνουμε.

Να πετάξουμε έξω από τη διαχείριση των απορριμμάτων τη μαφία των σκουπιδιών που χρόνια τώρα λυμαίνεται τεράστια ποσά. Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από Δημόσιο Κρατικό Φορέα, που θα ακολουθεί πολιτικές πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων, θα στηρίξει τους Δήμους με μηχανήματα, εφόδια, μελέτες κλπ για διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, που θα κάνει τις χωροθετήσεις με επιστημονικά κριτήρια. Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει σεβασμός στο περιβάλλον, στην υγεία και στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.

Μόνο τότε οι εργαζόμενοι στη διαχείριση των απορριμμάτων θα έχουν θα έχουν μόνιμη δουλειά μα δικαιώματα, θα ζουν και θα δουλεύουν σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.      

Με αυτό το σκεπτικό καταψηφίζουμε τις απαλλοτριώσεις των χωραφιών του κοσμάκη σε Παλαιόχουνη και Σκάλα.

 

*Παρέμβαση του Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στο ΠεΣυ στην εκ νέου συζήτηση για τις απαλλοτριώσεις στη Παλαιόχουνη και στη Σκάλα Λακωνίας