Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 12:50

Κληροδότημα Παναγιώταρου:Αναπτυξιακή ευκαιρία για Μ.Μαντίνεια και Δήμο Καλαμάτας

Κληροδότημα Παναγιώταρου:Αναπτυξιακή ευκαιρία για Μ.Μαντίνεια και Δήμο Καλαμάτας

*Του ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΚΑΡΗ
Το κληροδότημα Παναγιώταρου, στην Τ.Κ. Μικρής Μαντίνειας, αποτελεί μια εξαιρετική, αναπτυξιακή ευκαιρία, πρωτίστως για τους κατοίκους της περιοχής, και γενικότερα του Δήμου Καλαμάτας...

Δυστυχώς, η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το κληροδότημα με χαρακτηριστική προχειρότητα, ακολουθώντας μια fast track διαδικασία και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ως όφειλε, άλλωστε, αναλόγως της σπουδαιότητας του εν λόγω κληροδοτήματος.

Το κληροδότημα Παναγιώταρου στην Μικρή Μαντίνεια απαρτίζεται από ένα σύμπλεγμα κτηρίων που βρίσκονται σ’ ένα σημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με πηγές που σχηματίζουν λίμνη και ποτάμι που εκβάλλει στη παραλία, με αρκετές δυνατότητες ανάδειξης και αξιοποίησης, πάντα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Ειδικότερα: Η μετατροπή του βιομηχανικού κτηρίου σε μουσείο επεξεργασίας ελιάς – ελαιολάδου με την παλιά χρήση υδροκίνησης, όπως αρχικά λειτούργησε, αξιοποιώντας και τον παρακείμενο ελαιώνα που εντάσσεται στο κληροδότημα, παράλληλα με την ανακήρυξη περιβαλλοντολογικού πάρκου και πεζοπορικής διαδρομής.

Αντίστοιχες δράσεις έχουν υλοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στη Δημητσάνα Αρκαδίας με το Μουσείο Υδροκίνησης, και στον Δήμο Σπάρτης με το Μουσείο Ελιάς και Ελαιολάδου.

Ταυτόχρονα, στο έτερο κτήριο του κληροδοτήματος, που χρησίμευσε στο παρελθόν ως οίκος ευγηρίας, πράγματι, δύναται να λειτουργήσει ως σύγχρονος ξενώνας και σημείο προσέλκυσης επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.    

*Ο Μανώλης Μάκαρης είναι δημοτικός σύμβουλος Δ. Καλαμάτας, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες»