Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 09:06

Απόψεις για το Master Plan λιμένα Καλαμάτας

Απόψεις για το Master Plan λιμένα Καλαμάτας

Του Βασίλη Κανάκη 
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23ης Μαρτίου συζητήθηκε η επικαιροποίηση του Master Plan του Λιμανιού καθώς και οι όροι δόμησης που πρότειναν οι Μελετητές και οι οποίοι θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα. Η διαδικασία της επικαιροποίησης του Master Plan προβλέπεται, εκ του νόμου 4150/2013 (ΦΕΚ Α 102/2013), για λιμάνια που χαρακτηρίζονται ως διεθνούς ενδιαφέροντος ή εθνικής σημασίας. Το λιμάνι της Καλαμάτας χαρακτηρίζεται ως εθνικής σημασίας...

Ο συντελεστής δόμησης που προτάθηκε, από τους μελετητές, κρίθηκε αναίτια υψηλός και κατόπιν παρέμβασης συνδυασμών της αντιπολίτευσης αποφασίστηκε η πρόταση μείωσης του καθώς και η απαγόρευση κάθε είδους δόμησης στο τμήμα του πάρκου του Λιμενικού και στο τμήμα εκατέρωθεν του προλιμένα.

Η διαδικασία εκπόνησης του Master Plan ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώθηκε το 2012, με την έκδοση του ΦΕΚ 386/ΑΑΠ/10-12-12. Το 2016 προκηρύχθηκε, από τη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών, η μελέτη επικαιροποίησης. Ο Δήμος Καλαμάτας την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 είχε απευθύνει πρόσκληση, για δημόσια διαβούλευση της επικαιροποίησης, σε φορείς και συλλόγους όπως το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, ΤΕΕ - Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου και Ν.Ε. Μεσσηνίας, Νομαρχιακό Τμήμα ΕΕΤΕΜ, Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Μεσσηνίας, Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας, ΝΟΚ, Αίολος, Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Νοτίου Ελλάδος, Αθλητικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Καλαμάτας “Αρίων”, ναυτικοί πράκτορες, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. 

Στο Δημοτικό συμβούλιο της 1ης Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για το θέμα του Master Plan η οποία κατέληξε στην κωδικοποίηση μιας σειράς προτάσεων που τελικά ψηφίστηκε σαν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως διαφαίνεται από τα παραπάνω το ζήτημα του Master Plan αποτέλεσε επί σειρά ετών αντικείμενο διαβούλευσης και συζήτησης και επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια, η υλοποίηση του φαίνεται να μπαίνει σε “ράγες”.

Το Master Plan αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την πόλη της Καλαμάτας έχοντας διττό στόχο που αφορά αφενός την οργάνωση της περιοχής του λιμένα σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις όπως για παράδειγμα ο ναυταθλητισμός, ο τουρισμός, η αλιεία και ο ελλιμενισμός mega yachts και κρουαζιερόπλοιων και αφετέρου τη δημιουργία ενός χώρου όπου θα δύναται οι επισκέπτες να κινούνται ανεμπόδιστα απολαμβάνοντας την ειδυλλιακή θέα του Μεσσηνιακού Κόλπου.

Τα οφέλη από την υλοποίηση του Master Plan είναι πολυάριθμα, ωστόσο θα αναφέρω ενδεικτικά δύο:

  •       Οι Σύγχρονες ναυταθλητικές εγκαταστάσεις θα προσφέρουν τη δυνατότητα διοργάνωσης μεγάλων αθλητικών γεγονότων που θα καταστούν πόλος έλξης για επισκέπτες και αθλητές, από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την τοπική οικονομία.
  •       Ο ελλιμενισμός mega yachts θα επιφέρει στα ταμεία του Δήμου Σημαντικά χρηματικά ποσά. Το χρηματικό αντίτιμο που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες μεγάλων σκαφών αναψυχής στις Μαρίνες της Νότιας Αττικής είναι διόλου ευκαταφρόνητο, συνεπώς με την κατάλληλη οικονομική πολιτική του Δήμου Καλαμάτας και του Λιμενικού Ταμείου θα μπορούσε ο ελλιμενισμός και παραμονή των σκαφών στο Λιμάνι της Καλαμάτας να αποτελέσει κάλλιστα επιλογή των ιδιοκτητών τους.

Εν κατακλείδι η πραγματοποίηση του Master Plan θα πρέπει να προχωρήσει με γοργά βήματα, σε πλήρη αρμονία με τις επιταγές της περιβαλλοντικής μελέτης, ώστε σύντομα το λιμάνι της Καλαμάτας να καταστεί μια σύγχρονη, οργανωμένη δομή συμμετέχοντας καταλυτικά στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας.

 

Βασίλης Κανάκης

Δημοτικός Σύμβουλος “Καλαμάτα Μπροστά”-Βασίλης Κοσμόπουλος

Πολιτικός Μηχανικός Πανεπιστημίου Πατρών

Πτυχιούχος Φυσικής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών