Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020 08:50

Από τη Novartis στα “Χρυσά διαβατήρια” Κύπρου

Από τη Novartis στα “Χρυσά διαβατήρια” Κύπρου

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ 
Του Σωτήρη Βλάχου
Το μέγεθος της διαφθοράς των θεσμών της κυπριακής κοινωνίας ξανά στο προσκήνιο. «Χρυσά διαβατήρια»  είναι το όνομα του τελευταίου μεγάλου σκανδάλου: Βιομηχανία έκδοσης Κυπριακών -συνεπώς Ευρωπαϊκών - διαβατηρίων σε άτομα με βεβαρημένο ποινικό μητρώου. Τη δουλειά αναλάμβαναν δικηγορικά γραφεία που ενώ ήξεραν για την εγκληματική δράση και καταδίκες των πελατών τους, έβρισκαν τρόπους μέσα από τους διαδρόμους της πολιτικής και κρατικής εξουσίας να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο. “This is Cyprus” θα πει γνωστός δικηγόρος που εμπλέκεται βαθιά στο σκάνδαλο σε δημοσιογράφους του Al Jazeera που τον οπτικογραφούσαν κρυφά... 

15 γραφεία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, όπως αποκάλυψε η «Χαραυγή» στις 20 Ιουλίου 2020, τα οποία έχουν μερίδιο πέραν του 50% της συνολικής «παραγωγής». 353 αιτήσεις που υποβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια για τα «χρυσά» διαβατήρια προέρχονται από εταιρείες οι οποίες συνδέονται με πρώην και νυν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέρος λοιπόν της «παραγωγικής» δραστηριότητας του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου ήταν οι πολιτογραφήσεις πελατών των δικηγορικών τους γραφείων που είχαν ελάχιστη χρέωση τα 2.5 εκατομμύρια  ευρώ ανά πελάτη. 

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι την επιτροπή για διερεύνηση του σκανδάλου διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος ήταν ο ίδιος μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που έγκρινε της πολιτογραφήσεις -Οι διαπλεκόμενοι στο ρόλο εξιχνίασης της διαπλοκής. 

Το σκάνδαλο των Χρυσών Διαβατηρίων δεν είναι το πρώτο και ούτε το πιο μεγάλο στην Κυπριακή ιστορία. Αυτό που είναι χωρίς προηγούμενο είναι η ξετσιπωσιά και η κυνισμός με τον οποίο Πρόεδρος και κυβέρνηση στο σύνολο της ήταν μπλεγμένοι στο όλο ζήτημα.  Με πιο χτυπητό ότι ο Πρόεδρος ήταν «καθόλα νόμιμος», μέσα σε μια διαδικασία διάτρητη,  αφού είχε «αποσυρθεί» από το γραφείο του το οποίο τώρα διαχειριζόταν η κόρη του.  

Η διαφθορά στα σίγουρα δεν είναι μόνο Κυπριακό φαινόμενο. Η Ελλάδα δεν υστερεί. Το σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, από τα πιο πρόσφατα και πιο σημαντικά, είχε και το χαρακτηριστικό ότι ήταν πολλά σκάνδαλα σε ένα πακέτο. Μαζί με τις μίζες και υπερτιμολογήσεις, ήταν και οι Αντώνης Σαμαράς, Άδωνης Γεωργιάδης, από τους βασικούς υπόπτους, που με το ξέσπασμα του σκανδάλου απειλούσαν θεούς και δαίμονες:  

«Σήμερα, καταθέτω μήνυση κατά του Πρωθυπουργού. Γιατί με δική του ευθύνη στήνεται μια άθλια σκευωρία. Είναι τόσο κακοστημένη, που καταρρέει από μόνη της. Οι κατηγορίες “φωνάζουν από μακριά” ότι είναι πέρα για πέρα συκοφαντίες…» ( ο πρώην πρωθυπουργός , Φεβρουάριος 2018)

Η «σκευωρία» όμως δεν θα κατέρρεε  από μόνη της. Κάτι που ο πρώην πρωθυπουργός ήξερε, παρά τις δηλώσεις του. Για αυτό και από την αρχή ξεκίνησε, σε συντονισμό με την υπόλοιπη ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, εκστρατεία τρομοκράτησης πιθανών μαρτύρων, εισαγγελέων, της ίδιας της κοινωνίας για να μη τολμήσει κάποιος ξανά. Με αποκορύφωμα την απειλή ότι όταν η Νέα Δημοκρατία έλθει στην εξουσία θα παραπέμψει τους «σκευωρούς» για εσχάτη προδοσία (Άδωνης Γεωργιάδης).

Στην Κύπρο η αποκάλυψη των σκανδάλων ονομάστηκε, όταν ακόμα τα στοιχεία δεν ήταν καταπελτικά, ως σκευωρία των εχθρών του έθνους. Πολλά από τα μέλη της κυπριακής κυβέρνησης και κάτ’ επανάληψη ο κ. Κούσιος, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μίλησαν για σχέδια της Τουρκίας για να βλάψει το Κυπριακό κράτος: το  Al Jazeera, ο σταθμός που έκανε τις αποκαλύψεις, είναι του Κατάρ που «διάκειται σε φιλικές σχέσεις με την Τουρκία» -δεν χρειάζονταν άλλα.

Ανάλογα και στην Ελλάδα. «Την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και απειλές, προσπαθούν με ψέματα να σπιλώσουν τους αντιπάλους τους, διχάζοντας τον Ελληνικό λαό…» (Αντώνης Σαμαράς, Φεβρουάριος 2018)

Η επίκληση της εθνικής απειλής και της εθνικής ενότητας ξανά, και στις δύο χώρες, σε ρόλο συγκάλυψης σκανδάλων.

Η διαφθορά, η πηγή της, οι φρούδες εξαγγελίες για «εξυγίανση και δίωξη όλων των εμπλεκομένων», θα αποτελέσουν θέμα επόμενων άρθρων μας στη στήλη, «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ»