Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 13:06

Δημοκρατία και αστυνομοκρατία

Δημοκρατία και αστυνομοκρατία

Του Δημήτρη Ν. Μπουσούνη 
Στις 20/1/2021, όπως είναι γνωστό, ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Όπως λέχθηκε, σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων από τον τόπο της ορκωμοσίας, υπήρχαν κάπου τριάντα χιλιάδες πολιτοφύλακες.
Άσε τις μυστικές υπηρεσίες και τη σύγχρονη τεχνολογία για την παρακολούθηση των πολιτών σε κάθε τους κίνηση.

Σ’ αυτήν τη σπουδαία τελετή της Δημοκρατίας, λοιπόν, αντί να παρευρίσκονται οι Αμερικανοί πολίτες, για χειροκροτήσουν τον Πρόεδρο που επέλεξαν, υπήρχε απόλυτη αστυνομοκρατία!!!

Και, πού είναι το παράξενο; θα πει κάποιος.

Εδώ στη χώρα μας, δύο μήνες πριν, ο κύριος Πρωθυπουργός διέταξε απαγόρευση στην κυκλοφορία των πολιτών, άνω των τριών ατόμων, από το Καστελόριζο έως το απώτερο δυτικό άκρο της Ελλάδας.

Εκτός αυτού, κατέβασε στην Αθήνα πάνω από πέντε χιλιάδες αστυνομικούς, προκειμένου να μην κάνουν πορεία κάποιες εκατοντάδες πολιτών, για να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Τέτοιες γιγάντιες κινητοποιήσεις αστυνομικών δυνάμεων, όμως, μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε μέχρι πρόσφατα ή όταν μια χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου.

Απ’ ότι φαίνεται, λοιπόν, από δω κι εμπρός οι λαοί θα βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις πολύ πιο συχνά, με πρόσχημα πάντα την τάξη κι ασφάλεια κάθε χώρας.  

Μα υπάρχει το πρόβλημα με τον κορωνοϊό, θα πει κάποιος ή ότι δε θ’ αφήσουμε τους «μπαχαλάκηδες» να τα κάνουν όλα «γυαλιά, καρφιά».

Σύμφωνοι, αλλά προφάσεις «εν αμαρτίαις» μπορεί να βρουν οι κατέχοντες την εξουσία όσες θέλουν κι όποτε θέλουν.

Δεν μπορούν, όμως, να επικαλούνται τους Δημοκρατικούς θεσμούς, προκειμένου να επιβάλλουν την αστυνομοκρατία στους λαούς, που διαφεντεύουν.

Πόσο, μάλλον, όταν πρόκειται για επετείους με ύψιστη συμβολική αξία αλλά και σε τομείς που η ελευθερία της έκφρασης και διαδήλωσης είναι επιβεβλημένη.

Η Δημοκρατία, εξ ορισμού, προστατεύεται από τους πολίτες, που την καθορίζουν με την ψήφο τους κι όχι με αστυνομοκρατία και προπηλακισμούς!!!    

 

Δημήτρης Ν. Μπουσούνης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.