Σάββατο, 05 Ιανουαρίου 2013 19:16

Εκ βαθέων στην Ενεδροχώρα της Γουηβερίας (συνέχεια)

Εκ βαθέων στην Ενεδροχώρα της Γουηβερίας (συνέχεια)

Του Θανάση Παντέ
Χρόνια πολλά φίλτατοι και ευτυχές το νέο έτος ως είθισται. Συνηθίσαμε πια να λέμε κάθε χρόνο τα ίδια τέτοιες μέρες, αλλά δεν νομίζω ότι είναι και τόσο άσχημα να ευχόμαστε κάθε φορά το καλύτερο. Αν το καλύτερο δεν έρχεται πάντα, αυτό βέβαια είναι μια άλλη ιστορία.

Στην Ενεδροχώρα της Γουηβερίας πάντως η ακινησία του χρόνου δεν υφίσταται έτσι κι αλλιώς, είτε αλλάζει είτε όχι ο χρόνος.
Αναζητώντας τον χαμένο καιρό ο Μαρσέλβ Προυστ διαπίστωνε συνεχώς ότι ο χρόνος χάνεται μαζί με την μνήμη, γι’ αυτό τον λόγο κι ο ίδιος πάσχιζε εναγωνίως να αντισταθεί στην επέλαση της λήθης.
Να αντισταθούμε στη λήθη και ’μεις προσπαθούμε, μήπως και η μνήμη σώσει τελικά κάποια προσχήματα επιβίωσης σε δύσκολους καιρούς.
Τι καταφέρνουμε κάθε φορά, ο καθένας το αντιλαμβάνεται με τον τρόπο του βέβαια.

***

Καλή χρονιά πάντως να έχουμε πέρα απ’ όλα αυτά, γιατί το έχουμε ανάγκη άλλωστε.
Είμαστε λοιπόν στο νέο χρόνο πλέον και ενώ οι προσδοκίες από το 2013 είναι πολλές, οι εκτιμήσεις για την υλοποίηση αυτών των προσδοκιών είναι λίγες, λόγω της κρίσης βεβαίως.
Η κρίση που κυριαρχεί παντού, και την οποία ορισμένοι επιχειρούν να παρουσιάσουν ως ευκαιρία για το μέλλον.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είναι ένας απ’ αυτούς, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται τονίζει ότι πρέπει να δούμε την κρίση ως ευκαιρία.
Ίσως και να μην έχει άδικο βέβαια, αλλά άντε να το επικαλεστείς αυτό το επιχείρημα σε όποιον έχει πιάσει πάτο στο βαρέλι της ζωής του και αισθάνεται τελειωμένος.
Κι επειδή οι «τελειωμένοι» δεν είναι δυστυχώς καθόλου λίγοι, το σενάριο «η κρίση ως ευκαιρία» προφανώς δεν τους λέει τίποτα, αντίθετα θα ’λεγα ότι τους προκαλεί κιόλας.

***

Αυτή η ιστορία με την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» και τον ρόλο του Παπακωνσταντίνου στην αλλοίωσή της, μοιάζει υπέρ του δεόντως κραυγαλέα για να είναι αληθινή.
Συνιστά τουλάχιστον ύποπτη υπερβολή να προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπαίτιος για όλα είναι ο Παπακωνσταντίνου, ενώ δεν είναι καθόλου άνευ σημασίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παραπομπή και Βενιζέλου για την υπόθεση της λίστας.
Με συνοπτικές διαδικασίες πάντως παραπέμπουν τον πρώην υπουργό οικονομικών, ενώ σφίγγει ο κλοιός γύρω από τα ξαδέλφια του.
Εν ολίγοις, θέλουν να μας πείσουν ότι η αλλοίωση της λίστας έγινε για το «συγγενολόι» του Παπακωνσταντίνου, και θέλουν να το πιστέψουμε κιόλας.
Αν είναι δυνατόν!

***

Ύστερα από λίγες μέρες δημιουργικής ανάπαυλας, «στο κύμα» γίνεται πάλι χαμός, αφού ξεκίνησε ξανά η λειτουργία του και τα φιλαράκια θαμώνες δίνουν και πάλι το "παρών" στο αγαπημένο τους στέκι με θέα την αξεπέραστη εικόνα της θάλασσας.

***

Στον αειθαλή επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, η στήλη εύχεται ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στο πολιτικό γίγνεσθαι με νέες παρεμβάσεις.
Τουλάχιστον με τον Μητσοτάκη δεν πλήττει κανείς, ακόμα κι αν διαφωνεί με τα όσα λέει.
Καλή χρονιά σε όλους μας!