Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021 09:52

Η σιωπή δεν είναι χρυσός

Η σιωπή δεν είναι  χρυσός

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 
Προς Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Σπάρτης, Δήμο Σπάρτης & άπαντες τους ενδιαφερόμενους 
Του Στέφανου Πατεράκη      

Αγιάζει ο σκοπός τα μέσα; Αυτή η απορία μου γεννήθηκε όταν σε τηλεφώνημα που έλαβα από τον γνωστό διοργανωτή και βασικά προμηθευτή υπηρεσιών αγώνων δρόμου κ. Παύλο Γορανίτη δέχτηκα την ερώτηση μήπως δεν θέλω να γίνονται αγώνες ιστορικής μνήμης, αγώνες για τα θύματα του Ναζισμού και για αυτό τον “κυνηγάω”.

Αν σας λέγαν πως ένας άνθρωπος που έχει οργανώσει αγώνα δρόμου με την σύμπραξη τοπικού φορέα έκφρασης της χρυσής αυγής εμπλέκεται στην διεξαγωγή εκδηλώσεων για τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα θα το προσπερνούσατε;

Εγώ δεν είμαι αυτός ο τύπος. 

Ο κ. Γορανίτης το 2017 “επειδή από κάπου έπρεπε να πιαστεί” έβαλε στην διοργάνωση της πρώτης Γύρας Μάνης τις εκδόσεις “Αδούλωτη Μάνη” και “ήξερε”.

Ήξερε πως διοργάνωνε αγώνα με τον Εκδοτικό Οίκο του κ. Γιώργου Δημακόγιαννη πολιτευτή της Χρυσής Αυγής. Δεν έχω κανέναν λόγο να ασχοληθώ με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Η αναφορά γίνεται για λόγους τεκμηρίωσης των γραφόμενων.

Οι εκδόσεις “Αδούλωτη Μάνη” μέχρι και την αποχώρηση του κ. Δημακόγιαννη ήταν ο φορέας των εκδηλώσεων της Χρυσής Αυγή στη Μάνη αλλά και γενικότερα στη Λακωνία. “Αδούλωτη Μάνη” καλεί σε εθνικιστική εκδήλωση για τον Μετάξα  με παρόντες Λαγό και Κασιδιάρη,  “Αδούλωτη Μάνη” οργανώνει τους “εορτασμούς” της Χρυσής Αυγής στην Αερόπολη όλες τις χρονιές από το 2015 ως το 2017 τουλάχιστον.

Ειδικά το 2017 οι εκδηλώσεις της χρυσής αυγής πραγματοποιήθηκαν στο χώρο μπροστά από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων με ομιλητή τον κ. Ηλία Κασιδιάρη. Στον ίδιο ακριβώς χώρο λίγες ώρες αργότερα έλαβε εκκίνηση η πρώτη Γύρα Μάνης και ο κ. Γορανίτης κάλεσε τον κ. Κασιδιάρη να απευθύνει χαιρετισμό. 

Γιατί τον κάλεσε; Γιατί είναι δημοκράτης και αφού “έτυχε” να βρεθεί στη εκκίνηση ένας δημοκρατικά εκλεγμένος δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Πειράζει που δεν το πιστεύω; 

Κάλεσε να χαιρετήσει, έκπληκτους δρομείς, έναν υπόδικο τόσο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης όσο και για άλλη υπόθεση  υποκίνησης σε βία. Αυτό ήταν το Μάρτιο του 2017 ο κ. Κασιδιάρης.

 Σε όσους έχουν ξεχαστεί  να υπενθυμίσω ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης εκτίει σήμερα ποινή κάθειρξης 13 ετών και 6 μηνών  στις φυλακές Δομοκού για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Της γνωστής χρυσής αυγής.

 Ας σημειωθεί πως ο πρόεδρος του Απόλλωνα Δυτ. Αττικής κ. Σάμιος που εμφανιζόταν συνδιοργανωτής στην πρώτη Γύρα Μάνης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που τότε επιδίωξα, ονομάτισε τον κ. Γορανίτη ως υπεύθυνο του αγώνα και πως η συμβολή η δική τους  περιορίστηκε στην υπόδειξη σημείων για τους σταθμούς ανεφοδιασμού και τι θα περιείχαν αυτοί. Το πίστεψα.

Περσινά ξινά σταφύλια θα μου πείτε.

Ας πλησιάσουμε, λοιπόν, χρονικά. Ο κ. Γορανίτης πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε για λογαριασμό των Δήμων Καλαβρύτων και Τρίπολης την διεξαγωγή αγώνα για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, αναφέροντας το Ολοκαύτωμα σαν “ευκαιρία” και σαν “θλιβερό γεγονός”.

Αναζήτησα τους υπευθύνους των Δήμων. Ήταν κάθετοι. Κανένας τέτοιος αγώνας δεν υπήρχε. Στο Δήμο Τρίπολης τόσο ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Μακαρούνης όσο και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Καρούντζου δηλώσαν άγνοια, δεν τους είχε γίνει καν κρούση. Στα δε Καλάβρυτα είχαν απορρίψει από την πρώτη στιγμή την πρόταση του κ. Γορανίτη γιατί όπως είπε ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος “Εμείς εδώ δεν παίζουμε με το Ολοκαύτωμα κ. Πατεράκη!” 

Αυτός όμως που τόσο νοιάζεται για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα δεν “μάσησε” και χαλαρά όταν πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη  ζήτησε “Συγνώμη” δίχως όμως να πει που έσφαλε. Η συγνώμη του περιορίστηκε στην μη διεξαγωγή του αγώνα. Ότι πήγε να “στήσει” έναν αγώνα για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας με ψέματα το προσπέρασε. “Ήταν μια αστοχία”μου είπε.

Εγώ είχα έτοιμο κείμενο και για αυτό τον αγώνα. Περίμενα να περάσει ο άλλος αγώνας του κ Γορανίτη Τρίπολη – Καλαμάτα και την έγκριση από τους Δήμους Τρίπολης & Καλαβρύτων για τα τμήματα που τους ανέφερα. Όταν ο αγώνας ακυρώθηκε και ακολουθώντας την φιλοσοφία των Σπαρτιατών να μην κυνηγούν αυτούς που εγκατέλειπαν τη μάχη δεν το δημοσιοποίησα.

Λάθος. Γιατί αντί ο κ. Γορανίτης να πέσει σε περισυλλογή και αναστοχασμό, είχε έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο. 

« Ο Δρόμος των 118» στη Λακωνία. 

Μπορεί ένας άνθρωπος που έχει λειτουργήσει έτσι παίρνοντας  υποστήριξη και δίνοντας λόγο στο νεοναζισμό να διανοηθεί να κάνει οποιαδήποτε διοργάνωση για τα θύματα του ναζισμού;

Την ερώτηση αυτή απηύθυνα και στον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Σπάρτης και στον Δήμο Σπάρτης.

Δεν πήρα απάντηση. Αντί για αυτό κρίθηκε  σκόπιμο να δωθεί το τηλέφωνο μου στον κ. Γορανίτη “για να λυθεί η παρεξήγηση”.

Όταν κατανόησε πως δεν υπήρχε  καμία παρεξήγηση κατά την προσφιλή του τακτική ξεκίνησε τις φωνές και έκλεισε το τηλέφωνο φωνάζοντας “Ηλίθιε, ε ηλίθιε!”. 

Πριν το κλείσει με διαβεβαίωσε πως θα έδινε και πάλι το μικρόφωνο στους δημοκρατικά εκλεγμένους και πως απλά δεν έχει εκλεγμένο η χρυσή αυγή για να πάει να μιλήσει στο Μονοδέντρι.  Μπορεί να μην έχει στη βουλή, έχει όμως εκλεγμένο Περιφερειακό Σύμβουλο και Δημοτικούς Συμβούλους ακόμη και καταδικασμένους για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης χρυσή αυγή. Μην απορήσετε, λοιπόν, αν σας απευθύνουν χαιρετισμό σε επόμενο αγώνα με εμπλεκόμενο στην διοργάνωση τον κ. Γορανίτη.  

Ο κ. Γορανίτης παρέχει καθετοποιημένες υπηρεσίες σε αγώνες δρόμου, πάντα με αφορμή. Πρόσωπα, τουριστική προβολή, Ιστορικά γεγονότα. Αναλαμβάνει Τεχνικός Διευθυντής, προμηθεύει την ιδέα, τα έπαθλα, την χρονομέτρηση και πάντα εξασφαλίζει έναν αριθμό συμμετεχόντων με εκδρομή από την Αθήνα. Είναι επαγγελματίας.

Από το 2017 και έπειτα δεν συμμετέχω συνειδητά  σε αγώνες που εμπλέκεται με ρόλο πέρα από αυτόν του απλού προμηθευτή και είχα αποφασίσει απλά να μην ασχολούμαι μαζί του. 

Αναγκάστηκα.

Αγώνες του τρέχουν τόσο φιλικά όσο και συγγενικά μου πρόσωπα και ποτέ δεν αποθάρρυνα κανέναν.

Θέλω να γίνονται κάθε είδους εκδηλώσεις ενάντια στο ναζισμό και τα αποτελέσματα του και τότε και σήμερα. Όμως η ηθική στάση και η διαχρονική συνέπεια ενάντια στο ναζισμό, των προσώπων που εκπροσωπούν και υλοποιούν τέτοιες εκδηλώσεις είναι, κατά τη γνώμη μου, πρωτεύων. Όπως γενικότερα η επίδειξη υψηλού αισθήματος ευθύνης και η έλλειψη προχειρότητας. Όταν τα βλέπω επικροτώ και συμμετέχω. 

 Δεν περιμένω αποδοχή της θέσης μου. Νομίζω μόνο πως αρκετά δεν μίλησα. Μπορώ να πω κι άλλα πολλά αλλά θα το αποφύγω.

Θα κλείσω όπως –περίπου- έκλεισα το κείμενο για τον αγώνα που προσπάθησε να κάνει με “ευκαιρία” (αν είναι δυνατόν) του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, η Δράκεια και όλα τα “σταματημένα ρολόγια” στην ώρα της σφαγής είναι η κοινότητα των ανθρώπων που πασχίζουν για ελευθερία. Είναι μια διαρκής υπενθύμιση της Παράνοιας που γεννά η ψευδαίσθηση της Ανωτερότητας. Είναι η  υπενθύμιση της ανάγκης για καθημερινό αντιπάλεμα του φασισμού σε κάθε του φανέρωμα.

Και σίγουρα δεν μπορεί να είναι το πλυντήριο σας. 

Γνωρίζω δεκάδες ευχαριστημένους “πελάτες” του κ. Γορανίτη. Έχω υπάρξει και εγώ. Κάποια στιγμή πρέπει όμως να καταλάβει ότι και το “πατριδεμπόριο” έχει όριο.  

Δεν ξέρω αν τελικά θα γίνει ο αγώνας, αλλά πραγματικά θα ντρεπόμουν να ξέρω και να μην έχω μιλήσει. 

 

Πατεράκης Στέφανος

Περιστασιακά αθλούμενος

με αγάπη για τους δρομοκήρυκες