Κυριακή, 22 Μαϊος 2022 13:09

Αυτοδιοικητικές σκέψεις για την Καλαμάτα

Αυτοδιοικητικές σκέψεις για την Καλαμάτα

Της Μαργαρίτας Πουλοπούλου  
Ο καθένας και καθεμιά που κατέχει δημόσιο λόγο με διάφορους τρόπους, θα πρέπει να συμβάλλει στο διάλογο που πρέπει να γίνει για ποια Καλαμάτα θέλουμε, πώς την θέλουμε και τι πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση αυτή. 

Μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν σε περίπου 17 μήνες υπάρχει αρκετό διάστημα να επισημανθούν πολλά και να πάμε πολλά βήματα μπροστά.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβρη του '23 θα αναδείξουν τις Δημοτικές Αρχές που θα κληθούν να οδηγήσουν τους Δήμους στην επόμενη δεκαετία με αρκετά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Ακόμη, στη σημερινή, ευμετάβλητη περίοδο, έννοιες όπως το περιβάλλον η βιώσιμη κινητικότητα, η συμμετοχικότητα, η Κοινωνική Αλληλεγγύη και άλλες πολλές δεν είναι για να παραγεμίζουν τα ιλουστρασιόν προεκλογικά φυλλάδια των υποψηφίων Δημάρχων. Αλλά για να οριοθετούν τη νέα πορεία που πρέπει να ακολουθήσει συνολικά η Αυτοδιοίκηση. Και όλα αυτά παράλληλα με την ενίσχυση των υποδομών, των κοινωνικών δομών, της λειτουργίας των Δήμων. 

Στα πλαίσια αυτά, θα πρέπει να ενισχυθεί το φυσικό περιβάλλον, να καταστεί προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες προκειμένου να απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους. Επιπλέον, να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας που θα αποτελούνται από εξειδικευμένους ανθρώπους, με γνώσεις, που θα "κυνηγούν" σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης έργων που θ' αλλάξουν την εικόνα του Δήμου. Ακόμη, να μην ξεχνάμε πως ένας Δήμος σύγχρονος, οφείλει να δημιουργήσει διαδικασίες ανάπτυξης ενός πλέγματος διαδημοτικών συνεργασιών και πρωτοβουλιών σε τομείς όπως είναι ο Πολιτισμός. Πολύ σημαντικό είναι η ενεργοποίηση των δημοτών, μέσα από τακτικές, ανοιχτές συζητήσεις στις γειτονιές ακόμη και η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων. Έτσι ενισχύεται η συμμετοχικότητα και δίνεται πραγματική φωνή στο δημότη. 

Αυτές είναι μερικές -λίγες σκέψεις- για το τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε και τις μοιράζομαι μαζί σας.