Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 10:40

Η Νέα Δημοκρατία προσεχώς

Η Νέα Δημοκρατία προσεχώς

Του Παναγιώτη Χειλά
Όλοι γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας της πλειονότητας των στελεχών και των υφιστάμενων εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Αυτό που ίσως να μην γνωρίζουμε όλοι, είναι ότι ο τρόπος αυτός λειτουργίας των υφιστάμενων εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, διαφέρει παρασάγγας από τον τρόπο λειτουργίας της Νέας Δημοκρατίας σε κεντρικό επίπεδο. Άλλο Νέα Δημοκρατία και άλλο Νέα Δημοκρατία Μεσσηνίας. Άκουσα πρόσφατα σε μια φιλική συζήτηση από ενεργά εμπλεκόμενο στα πολιτικά δρώμενα εκπρόσωπο του χώρου, ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι μια». «Μην τα λες αυτά μας κάνει κακό». Η αλήθεια είναι ότι ναι η Νέα δημοκρατία είναι μια, ωστόσο, δεν εκφράζεται από μια πολιτική ταυτότητα.

«Είναι φιλελεύθερη ή είναι μια ακόμα εκδοχή μη παραγωγικού κρατισμού;», ρώτησα (γιατί υπάρχουν και κρατικοί λειτουργοί που είναι άριστοι στην δουλειά τους). Δηλαδή, «οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, προωθούν τις επενδύσεις και την ενίσχυση του ελεύθερου ανταγωνισμού στην αγορά, διασφαλίζοντας συνεχώς χαμηλότερη φορολογία για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ή αναλώνουν το σύνολο του χρόνου τους: α) σε μεταθέσεις οπλιτών, β) σε διορισμούς στο μουσείο της Ακρόπολης, γ) σε διορισμούς στην ΚΕΔΕ, δ) σε διορισμούς στους ΟΤΑ, ε) σε διορισμούς σε πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στ) σε απευθείας αναθέσεις μέσω τρίτων,  κ.ο.κ; ». Η αλήθεια είναι ότι ο εν λόγω εκπρόσωπος προβληματίστηκε, γιατί γνώριζε και γνώριζα, και δεν προσπάθησε κανείς μας να πείσει κανέναν μετά από αυτήν την ερώτηση. Η συζήτηση έληξε εκεί. Ο προβληματισμός, ωστόσο, παραμένει.

Χαρακτηριστική είναι η απουσία των μεν από τις πολιτικές παρουσίες των δε, και εντός έδρας, εδώ στην Καλαμάτα. Όλοι γνωρίζουμε ποιος δήλωσε την απουσία του (πολιτική και ιδεολογική) από την υφιστάμενη πολιτική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας στην προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Αυτό σημαίνει «de facto» ότι στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα (και μόνο, είναι τοπικό φαινόμενο) η Νέα Δημοκρατία δεν είναι μια, αλλά δύο, και μάλιστα πολιτικά και ιδεολογικά ετερόσημες. Η μια έχει θετικό πρόσημο για την ανάπτυξη της οικονομίας και η άλλη θετικό πρόσημο για τους ημετέρους τους (αριστερούς, κεντρώους και ακροδεξιούς, να μη λέμε ονόματα). Αυτό το γνωρίζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

 

Με αυτά τα δεδομένα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με την σταθεροποίηση των εθνικών θεμάτων, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει παράλληλα να σπάσει αυγά ξεκαθαρίζοντας την πολιτική της ταυτότητα. Αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού της χώρας. Αν «Η Ελλάδα Αλλάζει», όπως ενημερωνόμαστε τακτικά, να το δούμε στην πράξη και πολιτικά. . Μπορεί τις επόμενες εκλογές να τις έχει διασφαλίσει, αλλά εάν δεν κινηθεί τώρα στις μεθεπόμενες εκλογές ενδέχεται να χάσει.

 

Χειλάς Θ. Παναγιώτης

Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας

www.cheilas.com