Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 17:41

Χημεία - Η επιστήμη των επιστημών*

Δημόκριτος Δημόκριτος

Του Δημήτρη Ν.Μπουσούνη  

     Η χημεία, ως επιστήμη, θεωρείται σχετικά νέα, αλλά τους τελευταίους δύο αιώνες έχει κάνει άλματα και συνέβαλε καθοριστικά στην πρόοδο κι ευημερία της ανθρωπότητας.   

Από την αρχαιότητα υπήρχαν προβληματισμοί, βέβαια, για τη φύση του κόσμου και την επεξήγηση των διαφόρων φαινομένων αλλά όλες αυτές οι θεωρίες ήταν αιωρούμενες μέχρι που φτάσαμε στον Δημόκριτο.

Αυτός διατύπωσε για πρώτη φορά με σαφήνεια, πως η ύλη απαρτίζεται από άτομα. Άτμητα σωματίδια, δηλαδή, που συνθέτουν τον θαυμαστό κόσμο που βλέπουμε γύρω μας.

Αυτό ισχύει ακόμη και σήμερα εκτός, βέβαια, από τη διάσπαση κάποιων ατόμων σε άλλα μικρότερα με ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας.       

Όσο κι αν δεν είναι κατανοητό σε κάποιους, πολλά από τα επιτεύγματα του σύγχρονου κόσμου, εξαρτώνται αποκλειστικά από τη χημεία.

Αυτή η επιστήμη έχει συμβάλει στην επίτευξη εκατομμυρίων ενώσεων, με συνέπεια την παραγωγή νέων προϊόντων, που μέχρι πρόσφατα ήταν τελείως άγνωστα.

Με λίγα λόγια το αποτύπωμα της χημείας σήμερα βρίσκεται παντού, σε ποτά, τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, υλικά οικοδομών, αυτοκίνητα, πλαστικά, κομπιούτερ κλπ.

Άρα ο χημικός, στην ουσία, είναι ανιχνευτής, συνθέτης και δημιουργός νέων ουσιών αλλά και προτύπων του υλικού κόσμου.

Αυτό είχε θορυβήσει σε κάποιες άλλες εποχές, το ιερατείο του Χριστιανισμού και οι πρωτοπόροι χημικοί, οι λεγόμενοι αλχημιστές, υπέστησαν διωγμούς ως αιρετικοί.

Παρόλα αυτά η χημεία έχει ιερή υπόσταση, γιατί συνδέεται άμεσα με την ίδια τη ζωή και την αφθαρσία της ύλης, δηλαδή. «Τίποτα, δηλαδή, δεν γίνεται από το μηδέν και τίποτα δεν καταλήγει στο μηδέν».

Να ληφθεί υπόψη, πως μέσα στους οργανισμούς των βιολογικών όντων και σε κάθε λεπτό συντελούνται χιλιάδες χημικές αντιδράσεις, που συνθέτουν τον επίγειο παράδεισο που βλέπουμε γύρω μας

Κάθε ενέργειά μας, η ματιά, η φωνή, η θερμοκρασία του σώματός μας, τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης, όλα αυτά δημιουργούνται μέσα από άπειρες χημικές διεργασίες. 

Από κάποιους η χημεία έχει χαρακτηριστεί ως η επιστήμη των επιστημών και δικαίως, βέβαια, γιατί χωρίς αυτήν, όχι μόνο δε θα είχαμε πάει στη σελήνη, αλλά θα ζούσαμε ακόμη σε πρωτόγονη μορφή!

 

Δημήτρης Ν. Μπουσούνης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

 

*Επ’ ευκαιρία της 11ης Μαρτίου Παγκόσμιας Ημέρας Χημείας και με εγκάρδιους χαιρετισμούς σ’ όλους τους συναδέλφους χημικούς