Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 22:15

Κόντε Σάντα Ρόζα

Κόντε Σάντα Ρόζα

Του Δημήτρη Ν. Μπουσούνη 

Η 19η Απριλίου εκάστου έτους έχει καθιερωθεί από τη χώρα μας ως ημέρα φιλελληνισμού, για να τιμήσει όλους εκείνους που βοήθησαν την Ελλάδα να απελευθερωθεί από τον Τουρκικό ζυγό και να σταθεί στα πόδια της. 

Κάποιοι απ’ αυτούς έδωσαν και τη ζωή τους ακόμη πολεμώντας δίπλα στους επαναστατημένους προγόνους μας κι εμείς οι Νεοέλληνες πρέπει να τους χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη.

 

Θ’ αναφερθώ σ’ έναν μόνο απ’ αυτούς, λόγω έλλειψης χώρου, γιατί έπεσε πολεμώντας στα μέρη μας και κατά τα λεγόμενα σε πολλούς από εμάς σήμερα είναι τελείως άγνωστος.

Πρόκειται για τον κόντε ΣΑΝΤΑ ΡΟΖΑ που γεννήθηκε το 1783 και ήταν γιος αξιωματικού, που σκοτώθηκε πολεμώντας ενάντια στα στρατεύματα του Ναπολέοντα.

Καταγόταν από μια ορεινή περιοχή, το Σαβιλιάνο (Πιεμόντε), που βρίσκεται στα Βόρειο-Ανατολικά της Ιταλίας και συνορεύει με την Αυστρία και Σλοβενία.

Ο Σάντα Ρόζα ακολούθησε από μικρός στρατιωτική καριέρα και κατόπιν το 1808 διορίστηκε Δήμαρχος στο Σαβιλιάνο απ’ όπου καταγόταν κι αργότερα έγινε έπαρχος.

Ήταν επαναστατική φυσιογνωμία κι όταν έληξαν οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι το 1814 ήρθε σε ρήξη με τον βασιλιά της χώρας του, Εμμανουήλ τον Ά.

Αυτός δεν ήθελε την ενοποίηση της Ιταλίας τότε κι έτσι αυτή έγινε πολύ αργότερα για οικονομικούς, κυρίως, λόγους, το έτος 1864.

Επειδή κινδύνευε η ζωή του Σάντα Ρόζα απ’ αυτήν τη σύγκρουση, αναγκάστηκε να δραπετεύσει από τη χώρα του και κατέφυγε στη Γαλλία κι από εκεί πήγε στην Αγγλία.

Εκεί άρχισε να δημοσιεύει κείμενα υπέρ των επαναστατημένων Ελλήνων λέγοντας πως είναι απόγονοι των αρχαίων κι ως εκ τούτου η Ευρώπη οφείλει να συνδράμει σ’ αυτήν τους την προσπάθεια.

Το έτος 1824 έφτασε στο Ναύπλιο μαζί με έναν φίλο του για να πολεμήσει ενάντια στον Ιμπραήμ Πασά, που είχε καταλάβει μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου.

Τότε ζήτησε από την κυβέρνηση Κουντουριώτη να ενταχθεί ως αξιωματικός στις υπάρχουσες στρατιωτικές δυνάμεις της πατρίδας μας, αλλά αυτό δεν έγινε δεχτό λόγω του πρότερου βίου του.

Έτσι αναγκάστηκε να πολεμάει ως απλός στρατιώτης με το προσωνύμιο (De Rossi) σ’ όσες μάχες γίνονταν ενάντια στα στρατεύματα του Ιμπραήμ.

Την 26η Απριλίου 1826 σε μια απ’ αυτές έπεσε μαχόμενος στο νησί της Σφακτηρίας απέναντι από την Πύλο κι εκεί βρίσκεται σήμερα ο ανδριάντας του.

Αυτός ήταν με λίγα λόγια ο κόντε Σάντα Ρόζα κι ένας ξέρει πόσοι από εμάς τους Νεοέλληνες γνωρίζουμε την ύπαρξη αυτού του φλογερού Ιταλού Φιλέλληνα!

 

Δημήτρης Ν. Μπουσούνης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.