Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 01:59

"Η συκοφαντική επίθεση δεν μπορεί να κρύψει την προχειρότητα της δημοτικής αρχής"

"Η συκοφαντική επίθεση δεν μπορεί να κρύψει την προχειρότητα της δημοτικής αρχής"

Του Σταμάτη Μπεχράκη*
Πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό Τύπο ότι μέσα στον Ιούνιο θα είχε ολοκληρωθεί η μελέτη για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας και Πρόνοιας στην Καρδιολογική Κλινική του παλιού Νοσοκομείου Καλαμάτας...

Αυτό το είχε αναφέρει ο δήμαρχος Π. Νίκας, ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι στις αρχές Ιουνίου συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ώστε το συγκεκριμένο έργο να ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (27/6) διατυπώσαμε το ερώτημα αν έχουν δοθεί οι κατευθύνσεις με τις πρέπουσες λεπτομέρειες στις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου και αν έχουν γίνει διαβουλεύσεις μεταξύ φορέων και ποιών. Ο μεν αρμόδιος αντιδήμαρχος απάντησε ότι είναι μια απλή προμελέτη(!) και έχουν δοθεί προφορικές εντολές, ενώ ο δήμαρχος ακολούθησε, διατελών σε σύγχυση, το δρόμο της συκοφάντησης, λέγοντας ότι ειδικά η παράταξη μας υπονομεύει το έργο της δημοτικής αρχής.
Παρ' όλη την προσπάθειά μας να ζητήσουμε αμέσως εξηγήσεις, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν επέτρεψε να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση, υποβιβάζοντας τη λειτουργία του συμβουλίου για άλλη μια φορά.
Ο κ. Νίκας με την άνεση που διαθέτει να βρίσκει πάντοτε άφθονο τηλεοπτικό χρόνο, μιας και δύναται εκ του νόμου να πληρώνει τις προσφερόμενες τηλεοπτικές υπηρεσίες προς τον δήμο, οφείλει να ενημερώσει τους δημότες, πότε, από ποιους και πως υπονομεύτηκε το έργο της δημοτικής αρχής.
Διαφορετικά προσπαθεί να ξεφύγει της συγκεκριμένης κριτικής, που μόνο όφελος μπορεί να φέρει στον δήμο εφόσον είναι τεκμηριωμένη.
Να τονίσουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει οργανωθεί από τον δήμο σε επίπεδο δημόσιας διαβούλευσης η ιεράρχηση των αναγκών ενός σύνθετου σε λειτουργίες χώρου όπως αυτός της παλιάς Καρδιολογικής κλινικής και το ποιοι φορείς θα στεγαστούν. Ούτε σε επίπεδο Εκτελεστικής Επιτροπής ούτε σε άλλο συλλογικό όργανο του δήμου. Ποιοι φορείς θα εγκατασταθούν; Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Ιατρείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας; Ούτε έχουν ανακοινωθεί επίσημα ποιοι θα εγκατασταθούν στο χώρο ούτε έχει γίνει δημόσια ο επιμερισμός των αναγκαίων χώρων. Προτάσεις που θα υπάρχουν θα διαφοροποιήσουν σίγουρα τις ανάγκες (μηχανολογικές, θερμομόνωσης, εξοπλισμού κ.λπ.) του κτηρίου.
Θα υπάρξει χώρος σίτισης απόρων;
Θα υπάρξουν χώροι για τα ψυγεία συντήρησης τροφίμων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο;
Θα υπάρχει στοιχειώδης ιατρική υποδομή π.χ. μια παροχή οξυγόνου κ.λπ. στους προβλεπόμενους χώρους Ιατρικής φροντίδας;
Θα δοθούν και σε τι έκταση γραφεία διοικητικών υπηρεσιών;
Πως θα γίνει η ιεράρχηση αναγκών και εσωτερικής διάρθρωσης χώρων, ώστε να δοθούν λύσεις χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί το αναγκαίο στάδιο της διαβούλευσης που είναι και αναγκαίο για την ωρίμανση κατάλληλων λύσεων;
Πρέπει ή δεν πρέπει τελικά να συνταχθεί κείμενο κατευθύνσεων προς την τεχνική υπηρεσία του δήμου ή πρέπει να αρκεσθούν οι υπηρεσίες σε μια επιδερμική ενασχόληση με την οποία μας έχει συνηθίσει η δημοτική αρχή;
Δεν πρέπει να υποβιβάζει συνεχώς η πλειοψηφία με αυτόν το τρόπο, μεταξύ άλλων μέσων, τη λειτουργία του δήμου καταφεύγοντας στη συκοφαντία, γιατί ο ανταγωνιστικός διάλογος φέρνει την κίνηση προς τα εμπρός στη δημοκρατία».

*Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών»