Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013 14:38

Αυλή μας είναι όλη η χώρα!

Αυλή μας είναι όλη η χώρα!

ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ*
Η είδηση για τη σύλληψη ιδιώτη στην περιοχή Στρεφίου ο οποίος άδειαζε φορτηγά με σκουπίδια- με προέλευση από την Καλαμάτα και την Σπάρτη- στο δρυοδάσος της Φολόης (περιοχή Νατούρα 2000) είναι βαθύτατα ανησυχητική. Το γεγονός ότι μετά από συντονισμένη ενέργεια…

…Δασαρχείου και Αστυνομίας εντοπίστηκε η βαριά αυτή προσβολή του περιβάλλοντος και κατασχέθηκαν δύο φορτηγά με 20 τόνους σκουπίδια το καθένα, κάθε άλλο παρά πρέπει  να μας εφησυχάζει. Το φαινόμενο δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται και επιβάλλεται να μάθουμε τις πλήρεις διαστάσεις του τόσο σε ότι αφορά το συγκεκριμένο πολύτιμο δάσος όσο και άλλες φυσικές περιοχές. Όπως επιβάλλεται να ξαναδούμε και τις προφανώς ανεπαρκείς κυρώσεις, δεδομένου ότι υπάρχουν πληροφορίες για παλαιότερες συλλήψεις των ίδιων προσώπων.
Δεκαετίες υποσχέσεων ότι οι Δήμαρχοι με κάποιους μαγικούς τρόπους θα λύσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, χωρίς την καθημερινή συμμετοχή και ευθύνη του πολίτη παράλληλα με νοοτροπίες δαιμονοποίησης κάθε χώρου νόμιμης διαχείρισης καθώς και καλλιέργειας νοοτροπιών «μακριά από την αυλή μου» οδήγησαν στην δημιουργία μιας μαφίας σκουπιδιών, που με βαρύ κόστος για τους δημότες, χρόνια τώρα, μεταφέρουν τα σκουπίδια «αλλού» υποβαθμίζοντας βαρύτατα το περιβάλλον.
Η απάντηση στα φαινόμενα αυτά δεν μπορεί να επαφίεται στις μαγικές αλλά επίσης πανάκριβες λύσεις επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων που προτείνουν ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι.
Χρειάζονται οικονομικές και οικολογικές λύσεις, χρειάζεται η Τοπική και η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση να πουν καθαρά στους πολίτες ότι λύσεις που υπόσχονται να «εξαφανίσουν» το πρόβλημα, έχουν βαρύ κόστος και στην τσέπη τους και στο περιβάλλον.
Χρειάζεται σχεδιασμός και ευαισθητοποίηση του κοινού στην διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή και την γενικευμένη και επιμελή ανακύκλωση.
Χρειάζεται να εξηγηθεί καθαρά η ανάγκη τοπικής και υπεύθυνης επίλυσης των προβλημάτων γύρω από την διαχείριση των αστικών απορριμμάτων με ανακύκλωση, κομποστοποίηση των οργανικών και ταφή του υπολείμματος σε νόμιμους και τεχνικά επαρκείς Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Η εναλλακτική είναι να αφήσουμε τη δημόσια υγεία και πολύτιμα τοπία και οικοσυστήματα στο έλεος της μαφίας της μεταφοράς σκουπιδιών.
Αυτό θέλουμε;

*Στέλεχος Οικολόγων Πράσινων