Οι δήμοι ασφυκτιούν από την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και τη διαρκή μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους αναγκαίους πόρους.
Οι λειτουργικές δαπάνες δεν καλύπτονται επαρκώς, οι προσλήψεις παραμένουν ανεπαρκείς, ενώ απουσιάζουν τα ουσιαστικά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στους δήμους να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έργα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Την ίδια στιγμή, ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης δέχεται συνεχείς παρεμβάσεις και διορθώσεις, αποκαλύπτοντας σοβαρές αδυναμίες.
Ακόμη χειρότερα, οι προβλέψεις του περιορίζουν τον ουσιαστικό ρόλο των δημοτικών συμβουλίων και ενισχύουν υπέρμετρα τις εξουσίες των δημάρχων, υποβαθμίζοντας τη συλλογική λειτουργία, τη δημοκρατική συμμετοχή και τη λογοδοσία.
Και απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, τι κάνει η ηγεσία της ΚΕΔΕ;
Αντί να οργανώσει μια δυναμική διεκδίκηση απέναντι στην κυβέρνηση, αντί να απαιτήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και λύσεις, επιλέγει τις δημόσιες σχέσεις και την προβολή της κυβερνητικής πολιτικής.
Φέρνει στην Καλαμάτα υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη για να ακούσουμε ξανά όσα ακούμε εδώ και επτά χρόνια.
Αλήθεια, τι καινούργιο έχουν να υποσχεθούν τώρα, όταν η ίδια κυβέρνηση έχει οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αυτή την κατάσταση; Και γιατί να αρκεστούμε σε ακόμη μία σειρά εξαγγελιών, όταν οι δήμοι χρειάζονται άμεσα χρηματοδότηση, προσωπικό και πραγματική διοικητική αυτοτέλεια;
Η Αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται κυβερνητικούς επαίνους. Χρειάζεται πόρους, εργαζόμενους και δημοκρατία!
Από την πολυετή ενασχόλησή μου με την Αυτοδιοίκηση, θεωρώ απαράδεκτο να συζητάμε σήμερα για δήμους χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και προσωπικό, χωρίς ουσιαστικά εργαλεία υλοποίησης έργων και με δημοτικά συμβούλια που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε όργανα επικύρωσης αποφάσεων.
Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργεί ως εκτελεστικός μηχανισμός της εκάστοτε κυβέρνησης ούτε οι δήμαρχοι να καλούνται να διαχειριστούν διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες χωρίς τα απαραίτητα μέσα.
Το συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα οφείλει να πάρει ξεκάθαρες, αγωνιστικές και δεσμευτικές αποφάσεις.
Να απαιτήσει την απόδοση των αναγκαίων πόρων, την άμεση στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών, την ουσιαστική ενίσχυση των δήμων και την αποκατάσταση του δημοκρατικού ρόλου των δημοτικών συμβουλίων.
Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης έχουν ευθύνη απέναντι στους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν.
Δεν μπορούν να σιωπούν, να χειροκροτούν και να αρκούνται σε υποσχέσεις.
Το ερώτημα προς τον πρόεδρο και την ηγεσία της ΚΕΔΕ είναι απλό και αμείλικτο:
Θα αναδείξουν στο συνέδριο τα πραγματικά προβλήματα των δήμων και θα διεκδικήσουν λύσεις από την κυβέρνηση ή θα περιοριστούν για ακόμη μία φορά στις δημόσιες σχέσεις και στην προβολή του κυβερνητικού έργου;
Η Καλαμάτα δεν έχει ανάγκη από μια ακόμη κυβερνητική παράσταση.
Έχει ανάγκη από ένα συνέδριο που θα υπερασπιστεί την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.
Δεν θέλουμε άλλες υποσχέσεις.
Δεν θέλουμε άλλες φιέστες.
Θέλουμε χρηματοδότηση, προσλήψεις, δημοκρατία και ισχυρούς δήμους, στην υπηρεσία των πολιτών!
Δημήτρης Γ Φαββατάς
Δημοτικός Σύμβουλος - Καλαματα_Μετά
Μέλος ΠΕΔ Πελοποννήσου
Αρ. Μητρώου Μ.Η.Τ. 262004