Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2015 12:56

Γιατί συντάσσομαι με το "ναι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής

Γιατί συντάσσομαι με το "ναι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής

Του Γιάννη Αργυράκη* 
Τελικά η κυβέρνηση επέλεξε να προσφύγει σε δημοψήφισμα την τελευταία στιγμή μιας και δεν επετεύχθη συμφωνία με τους δανειστές. Νομίζω ότι…

…η έλλειψη συμφωνίας θα οδηγούσε σε εκλογές για να αποφασίσει ο λαός τι θέλει στη συνέχεια, ρήξη ή συμφωνία  με τους δανειστές, αναλαμβάνοντας το κάθε κόμμα και την ευθύνη της πρότασής του.
Εν πάση περιπτώσει όμως, ένα δημοψήφισμα ποτέ δεν είναι καταστροφικό, γιατί επιτρέπει στον ενημερωμένο πολίτη να εκφραστεί για κάθε μικρό ή κορυφαίο ζήτημα. Ποιος το περίμενε όμως ότι μετά από 3,5 χρόνια το δημοψήφισμα του Παπανδρέου που είχε καταγγελθεί υποκριτικά ως τρικ και καταστροφικό για την χώρα εκτός από τους Σαμαρά – Βενιζέλο και άλλους παράγοντες, και από τον Τσίπρα, ότι θα αναγορευόταν σήμερα ως υπερόπλο, κορυφαία έκφραση της βούλησης του Ελληνικού λαού και ως δημοκρατική διέξοδος.
Ακούω και διαβάζω τις αντιδράσεις των υπέρμαχων του ΟΧΙ, γιατί οι υποστηρικτές του ΝΑΙ παρουσιάζουν το δίλλημμα του δημοψηφίσματος ΝΑΙ ή ΌΧΙ στα μέτρα των δανειστών, ως δίλλημμα στην ουσία εντός ή εκτός ευρώ.
Ο Μιτεράν έχει πει ότι οι πολίτες απαντούν σε ένα δημοψήφισμα ανάλογα με το πώς αυτοί διαβάζουν και αντιλαμβάνονται την ουσία του ερωτήματος, και γι’ αυτό οι απαντήσεις  τους πολλές φορές δεν είναι προφανείς σε σχέση με το ερώτημα. Αυτός είναι ο ενδόμυχος φόβος της κυβέρνησης και γενικότερα των υποστηρικτών του ΟΧΙ, μήπως δηλαδή ο κόσμος, αντί να απαντά λογικά ΟΧΙ στα μέτρα των δανειστών που τον ρωτά το δημοψήφισμα, να λέει ΝΑΙ στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας φοβούμενος τις αρνητικές συνέπειες ενός  Grexit, που ενδεχομένως θα προκύψει από ένα ΟΧΙ, τις συνέπειες του οποίου δυστυχώς δεν έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση.
Με βάση τα παραπάνω και επειδή οι τελευταίες προτάσεις του πρωθυπουργού  προς τους  δανειστές έχουν ακυρώσει την ουσία του ερωτήματος ΝΑΙ ή ΟΧΙ στα μέτρα των δανειστών, σε συνδυασμό με το πραγματικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος  που είναι η παραμονή μας στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή συνέχεια και προοπτική της χώρας μας, συντάσσομαι με το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Επειδή όμως το δίλημμα αυτό διαπερνά οριζόντια όλα σχεδόν τα κόμματα και υπάρχει πραγματικά πολύ πλήθος και πάθος και από τις δύο πλευρές, ας κρατήσουμε την αντιπαράθεση του ΝΑΙ και του ΟΧΙ σε πολιτισμένα πολιτικά πλαίσια και να μην οδηγηθούμε σε διχαστικές εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις. Όλοι είμαστε πατριώτες και θέλουμε το συμφέρον του τόπου μας στον οποίο όλοι ζούμε, άσχετα αν το αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά ο καθένας. Ενότητα, ψυχραιμία, πολιτική ωριμότητα και σεβασμό στην αντίθετη άποψη.

 

 

*Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας