Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015 17:37

Επαγρύπνηση και ένταση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Επαγρύπνηση και ένταση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Του Δημήτρη Οικονομάκου 
Ομιλία στη συναυλία για τους πρόσφυγες*
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ δείχνουν την αλληλεγγύη τους με έμπρακτο τρόπο απέναντι σε συνανθρώπους μας που μαστίζονται από την φτώχια, την εξαθλίωση, τις φυσικές καταστροφές ή τον πόλεμο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την βοήθειά μας προς τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς – Τουρκίας, τις αποστολές μας προς τον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης,το Λαϊκό Φροντιστήριο που λειτουργεί και εδώ στην Καλαμάτα με σκοπό την βοήθεια σε παιδιά που αδυνατούν να παρακολουθήσουν φροντιστήρια, την επιτροπή αλληλεγγύης με σκοπό τη βοήθεια σε συνανθρώπους μας που υποφέρουν από ελλείψεις πρώτων ειδών, βασικές παροχές όπως ρεύμα, θέρμανση κλπ. Αυτές και άλλες πράξεις που γίνονται εδώ στην Καλαμάτα και αλλού είναι...

...συνυφασμένες με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ για την απόκρουση και ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής που κόβει δικαιώματα, μισθούς, συντάξεις, που μας οδήγησε  σε 1.500.000 ανέργους, νεόφτωχους με μισά μεροκάματα και τελικά μισή ζωή.
Η αλληλεγγύη όπου και όπως και να εκφράζεται πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με την διεκδίκηση για να έχουν αποτέλεσμα και οι 2 πλευρές του αγωνιζόμενου κινήματος.
Η συναυλία της Παρασκευής έγινε στη σκιά της μεγάλης εγκληματικής-δολοφονικής επίθεσης στο Παρίσι από το Ισλαμικό κράτος. Η αλληλεγγύη που έχει εκφράσει ο ελληνικός λαός και όλοι οι λαοί του κόσμου απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, άλλοθι για νέα μέτρα καταστολής ενάντια στους λαούς της Ευρώπης. Χρειάζεται να προβληματιστεί κάθε προοδευτικός άνθρωπος, κάθε νέος άνθρωπος για το πώς φτάσαμε ως εδώ, ποιος διώχνει αυτούς τους ανθρώπους από την Συρία, ποιος όπλισε τον Ισλαμικό Στρατό, ποιος δημιούργησε την λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, ποιος κερδίζει στην τελική από όλα αυτά. Να διαβάσει, να ψάξει και δει πέρα από τα δελτία των ΜΜΕ, πέρα από την κεντρική προπαγάνδα που εκφράζεται και στα site και στα μέσα μαζικής δικτύωσης.
Ο  ISIS που είναι και η κύρια αιτία που φεύγουν από τα σπίτια τους οι πρόσφυγες της Συρίας εξοπλίστηκαν από  ΗΠΑ – Κατάρ – Σαουδική Αραβία όπως λένε οι δικές τους πηγές και εφημερίδες. Το 75% των όπλων του προέρχεται από τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ ήταν που χρηματοδότησαν τους Μουτζαχεντίν και τον Μπιν Λάντεν την δεκαετία του ’80 στο Αφγανιστάν για να ανατραπεί το καθεστώς που υποστήριζε η Σοβιετική Ένωση στο Αφγανιστάν. Να θυμηθούμε την περίφημη Αραβική Άνοιξη και την ανατροπή των κυβερνήσεων της Λιβύης και της Αιγύπτου από φανατικούς Ισλαμιστές με την στήριξη ΝΑΤΟ-ΕΕ. Είναι οι ΗΠΑ-ΕΕ που από το 2011 στήριζαν την αντιπολίτευση στην Συρία, που με τη βοήθεια των Τουρκία-Κατάρ-Σαουδική Αραβία δημιουργούν το σημερινό Ισλαμικό Κράτος. Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες του πρώην διεκδικητή για πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Μακέιν, με τον σημερινό αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους, Αλ Μπαγκντάνι.
Το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία-Ιράκ, όπως και το τέρας της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και στις γύρω χώρες πλήττουν πρώτα και κύρια αυτούς τους λαούς, τα πιο φτωχά τμήματα και έχουν την στήριξη πλούσιων πετρελαιάδων, λαθρεμπόρων όπλων, ναρκωτικών κλπ.
Ο Συριακός λαός έχει να αντιμετωπίσει αυτή την στιγμή στη χώρα του τον εμφύλιο Άσαντ-αντιπολίτευσης, τον Ισλαμικό Στρατό, την επέμβαση ΗΠΑ-Γάλλων-Ρώσων, Ιρακινών ανταρτών, Τούρκων. Γι’ αυτό φεύγουν, τσακώνονται τα βουβάλια και την πληρώνουν τα βατράχια.
Βέβαια η Γαλλία και η ΕΕ δεν είναι άμοιρες ευθυνών είναι συνυπεύθυνες αφού πρωταγωνίστησαν σε όλο αυτό το γεωπολιτικό παιχνίδι που αφορά την ενέργεια-πετρέλαιο-εμπόριο-λαθρεμπόριο διαφόρων ειδών με τις επεμβάσεις τους στην Β. Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Είναι εξαιρετικό το σκίτσο που προβάλλεται πίσω στο πανί που από την μια μεριά είναι ο ΙSIS και από την άλλη η ΕΕ και στην μέση μια Συριακή οικογένεια. Ήδη με τις επιθέσεις στην Συρία χτυπήθηκαν πάλι οικογένειες και ανοίγει πάλι ο ασκός του Αιόλου για νέες επεμβάσεις  στη Μέση Ανατολή και αλλού. Χρειάζεται να υψώσουμε τείχος σε οποιαδήποτε επέμβαση και συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτά τα δολοφονικά σχέδια. Είναι κροκοδείλια τα δάκρυα που χύνουν και το αποδεικνύουν με τις πράξεις τους.
Είναι σίγουρο φίλες και φίλοι πως η επίθεση στο Παρίσι θα χρησιμοποιηθεί ενάντια στα δικαιώματα των λαών της Ευρώπης και θα στοχοποιηθούν οι πρόσφυγες. Ό, τι έμεινε όρθιο μέσα στα χρόνια της κρίσης από πλευράς δικαιωμάτων – αξιοπρέπειας θα χτυπηθεί για να βγουν οι ισχυροί πιο ισχυροί και να μην μπορεί κανείς να σηκώσει κεφάλι. Να θυμηθούμε πως μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους σκλήρυναν όλα τα μέτρα και χτυπήθηκαν κινήματα αλλά δεν αποφεύχθηκε το χτύπημα στο Παρίσι. Δεν είναι τυχαίο πως ενώ όλοι οι δράστες του Παρισιού είναι Γάλλοι-Βέλγοι, αναθρεμμένοι σ’ αυτές τις χώρες, προσπάθησαν ΜΜΕ και φασιστικά Site και κόμματα να μας που πως είναι πρόσφυγες που πέρασαν από την Λέρο.
Απόψεις ρατσιστικές-φασιστικές που ακούστηκαν και μέσα στο Δ. Συμβούλιο χρειάζονται να χτυπιούνται με κάθε τρόπο γιατί βρίσκουν πάτημα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας του προσφυγικού-μεταναστευτικού ρεύματος. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μπροστά στους πολέμους, προσφυγιά, φτώχεια, ανεργία αλλά έχουν να χωρίσουν με το κεφάλαιο, με τους εμπόρους όπλων, με τους τραπεζίτες, με τους πετρελαιάδες και όλους αυτούς που ζουν στη χλιδή ενώ οι λαοί που παράγουν υποφέρουν.
Χρειάζεται να διεκδικήσουμε συγκεκριμένα  άμεσα μέτρα ανακούφισης, προστασίας των προσφύγων ιδιαίτερα μπροστά στο χειμώνα που έρχεται.
Απαιτούμε και διεκδικούμε:
•        Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζονται με τη διάσωση, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.
•        Άμεσα μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης της καταγραφής και ταυτοποίησης.
•        Όχι στα κέντρα διαλογής (hot-spots) των χρήσιμων για τα μονοπώλια προσφύγων και στους καταυλισμούς καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.
•        Δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας, που θα παρέχουν δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία και νομική βοήθεια, με ευθύνη του κράτους και όχι των διαφόρων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα της αλληλεγγύης.
•        Ασφαλής διέλευση των προσφύγων και απευθείας μεταφορά τους στις χώρες του τελικού τους προορισμού.
•        Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Όχι σε νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα
•        Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, για να σταματήσει ο ξεριζωμός και να μπορέσουν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους. Το ΠΑΜΕ καλεί το λαό, το εργατικό- λαϊκό κίνημα σε επαγρύπνηση και ένταση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.
Είμαστε με αυτούς που έχασαν την ζωή τους στο Παρίσι, με τον λαό του Λιβάνου που χτυπήθηκε από την ISIS και  δεν ακούστηκε πουθενά, της Κένυας, της Νιγηρίας, της Τουρκίας που χτυπήθηκαν στην πλατεία. Είμαστε με τους πρόσφυγες που υποφέρουν , που πνίγονται αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε λαού να είναι αφέντης στη χώρα του, να κανονίζει αυτός την μοίρα της ζωής του. Οι Έλληνες που ξέρουμε τι θα πει ξενιτιά- προσφυγιά-ξεριζωμός είμαστε με τους κατοίκους των νησιών που πηδάνε στη θάλασσα για να σώσουν τους πρόσφυγες, είμαστε με τις γιαγιάδες στη Χίο που δίνουν γάλα στο μωρό από την Συρία, είμαστε με τους φορείς με τα σχολεία που δίνουν από το υστέρημά τους για αυτά τα παιδιά, είμαστε με αυτούς που τους σφίγγεται η καρδιά, το χαμόγελο, που οργίζονται με το θάνατο του μικρού Αϊλάν, που χάνουμε πολλούς  Αϊλάν κάθε μέρα στο όνομα μιας καλύτερης ζωής.
Να θυμόμαστε πάντα  το ποίημα της Ουαρσάν Σάιρ, μιας ποίητριας από την Κένυα, το οποίο έχει εξελιχθεί σε σύμβολο της προσφυγικής κρίσης.
«Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του,
εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία
τρέχεις προς τα σύνορα μόνο όταν βλέπεις
ολόκληρη την πόλη να τρέχει κι εκείνη,
οι γείτονές σου τρέχουν πιο γρήγορα από σένα
με την ανάσα ματωμένη στο λαιμό τους»

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που μας έφεραν ρούχα και τρόφιμα και ήταν πραγματικά συγκινητική η συνεισφορά τους.
Για τη συναυλία ευχαριστούμε όσους     συνεισέφεραν αφιλοκερδώς
Τα μουσικά σχήματα: Βασίλης Αθανασόπουλος-Σωτήρης Πιφέας, το Λαϊκό Συνεργείο, τους 4 matches, Juke Box , Ήχος του Νότου και το Γιάννη Θωμόπουλο
Τον Χρήστο Κουτσαιμάνη για τον ήχο και τον Χρήστο Συκά για τα φώτα-προτζέκτορα και όσους εργαζόμενους βοήθησαν στο στήσιμο της εκδήλωσης.

 

*Η συναυλία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα «Ψαράκια» από το ΠΑΜΕ και τη ΠΑΣΕΒΕ.
Ο Δημήτρης Οικονομάκος είναι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας