Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2015 17:11

Οι λαμπτήρες LED και τα οφέλη τους

Οι λαμπτήρες LED και τα οφέλη τους

*Του Παναγιώτη Μανιάτη
Τα τελευταία χρόνια η τεχνική των LED εξελίσσεται ραγδαία, παρέχει μεγάλη αποτελεσματικότητα, η εκπομπή φωτός καλύπτει επαρκώς όλα τα είδη των νέων απαιτήσεων καθώς επίσης, τον αρχιτεκτονικό φωτισμό, τον οδικό φωτισμό, την σηματοδότηση κυκλοφορίας, τις φωτεινές επιγραφές, τον φωτισμό των κοινοχρήστων χώρων πλατειών, πάρκων κ.λ.π .Επίσης, πολλοί Δήμοι έχουν…

…αντικαταστήσει τους κοινούς λαμπτήρες με LED κάνοντας εξοικονόμηση ρεύματος και χρήματος, σε βάθος χρόνου, έχοντας τεράστια οφέλη για τους Δημότες τους.
Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν βλέπουμε ότι η ανακάλυψη του πρώτου ηλεκτρικού λαμπτήρα (πυρακτώσεως) αποδίδεται στον Τόμας Έντισον, ο οποίος έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 27 Ιανουαρίου του 1880.
Ωστόσο, οι προσπάθειες για την υλοποίηση αυτής της ιδέας είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα και από διάφορους ερευνητές.
Στη συνέχεια έγινε η ανακάλυψη των λαμπτήρων τόξου που διακρίνονται στους επιμέρους τρεις τύπους λαμπτήρων πίεσης: α) Λαμπτήρες ατμών υδραργύρου ή υψηλής πίεσης υδραργύρου, β) Λαμπτήρες ατμών νατρίου και γ) Λαμπτήρες φθορισμού και τέλος φθάνουμε στους λαμπτήρες LED, όπου θα εστιάσουμε στα πλεονεκτήματά τους έναντι των προηγουμένων λαμπτήρων.
Αυτά είναι:
1. Μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στο 1/4 σε σύγκριση με έναν λαμπτήρα πυράκτωσης.
2. Μεγάλη διάρκεια ζωής έως και 50.000 ώρες λειτουργίας.
3. Πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Οι λάμπες πυρακτώσεως ξοδεύουν περισσότερο από το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα και μόλις το 25% για την παραγωγή του φωτός. Σε αντίθεση οι λαμπτήρες τεχνολογίας LED ξοδεύουν μόλις το 20% σε θερμότητα και το 80% χρησιμοποιείται για την παραγωγή του φωτός.
4. Υψηλή φωτεινή ένταση.
5. Δεν περιέχουν τοξικά στοιχεία όπως ο υδράργυρος.
6. Δεν εκπέμπουν θερμότητα, όπως οι λαμπτήρες πυρακτώσεως.
7. Υπάρχει δυνατότητα κατευθυνόμενου φωτός π.χ. προβολείς, σποτ κ.λ.π.
8. Υπάρχει δυνατότητα επιλογής θερμοκρασίας σώματος.
9. Είναι ανθεκτικοί και δεν σπάνε όπως οι κλασσικοί λαμπτήρες.
10. Υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης οποιουδήποτε τύπου λαμπτήρα σε οποιοδήποτε φωτιστικό χωρίς την μετατροπή του.

*Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.
Υπάλληλος Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Σπάρτης