Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2016 20:26

Προσδοκίες για το 2016 από το κράτος και την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Προσδοκίες για το 2016 από το κράτος και την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Του Νίκου Πατσαρίνου* 
Έφυγε το 2015 αφήνοντας πίσω του μια έντονη χρονιά με την πολιτική αλλαγή και τ’ αντίστοιχα μηνύματα όπως εκφράστηκαν από τον λαό μας σε 2 εκλογικές αναμετρήσεις και 1 δημοψήφισμα. Κοντολογίς η κοινωνία μας έδειξε ότι θέλει και αγωνίζεται να αλλάξει όλα αυτά που μας έφεραν στην κακή μας θέση. Έδειξε ότι δεν…

…φοβάται τους εκβιασμούς μέσα και έξω από τη χώρα. Ότι ενδιαφέρεται και νοιάζεται για δημοκρατία, δικαιοσύνη, ισότητα, διαφάνεια, ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Αντιμετώπισε με μεγάλη ωριμότητα τα «capital controls» και τους πρόσφυγες στέλνοντας σοβαρά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός της χώρας. Μαζί μ’ αυτά η νέα αριστερή εκβιασμένη κυβέρνηση μέσα από θετικά και αρνητικά άντεξε και ελπίζει.
Για το 2016 επείγουν ν’ αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της επαναθεμελίωσης του κράτους, της υγείας, της παιδείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των αδύνατων κοινωνικών ομάδων. Προτεραιότητα στις κατηγορίες των ανέργων, των μικρομεσαίων και της αξιοποίησης των νέων επιστημόνων. Αν θέλουμε να κάνουμε τις σκέψεις πράξεις πρέπει όλοι οι αιρετοί να πιστέψουμε ότι είμαστε προσωρινοί (όχι αναντικατάστατοι) και να δουλέψουμε με σεμνότητα, σεβασμό στη διαφορετικότητα, σύνθεση και αποφασιστικότητα.
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από τη ριζική αναδιάρθρωση – αντικατάσταση του Καλλικράτη πρέπει να στοχεύουμε στην ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, εξουσιών και πόρων, στην άμεση δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών σ’ όλες τις κλίμακες, στη συλλογική λειτουργία των οργάνων και στην άμεση πληροφόρηση όλων μακριά από πελατειακά πλέγματα και την κάθε είδους διαπλοκή.
Με τη νέα χρονιά και άμεσα η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να βγάλει τ’ απαραίτητα συμπεράσματα και να προβεί στις ανάλογες διορθωτικές ενέργειες για τα παρακάτω ζητήματα:
α) Στο πιο μεγάλο έργο της, την διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, απέτυχε καθότι, παρά τις μεγαλοστομίες της, μετά από τις 3 προσκλήσεις του Περιφερειάρχη (15/12, 22/12 και 30/12) για την υπογραφή της σύμβασης δεν προσήλθε ούτε η υποψήφια ανάδοχη εταιρεία η ΤΕΡΝΑ. Όπως τον είχαμε προειδοποιήσει με τις ακραίες του θέσεις, συμπεριφορές και τακτικές «κατάφερε» να απομονωθεί απ’ όλους και τώρα συζητιέται η διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς την παρουσία της Περιφέρειας! Εμείς και μπροστά στα καινούργια εντυπωσιακά και περίεργα δεδομένα της ένταξης του έργου στα προαπαιτούμενα της 3ης μνημονιακής συμφωνίας, συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη παντού για να μην υπογραφεί η συγκεκριμένη σύμβαση. Για να γίνει το έργο σύμφωνα με την πρόταση που έχουμε καταθέσει και τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).
β) Πρέπει σύντομα ν’ απασχολήσουν τα αρμόδια συλλογικά όργανα της Περιφέρειας το κλείσιμο των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, που πολλά παρουσιάζουν προβλήματα και η ένταξη των έργων στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα.
γ) Στον επαναπροσδιορισμό και στη βελτίωση της σχέσης της με τους Δημάρχους και τις Δημοτικές αρχές σε ισότιμη βάση, μακριά από σκοπιμότητες, ηγεμονισμούς, αποκλεισμούς, αλαζονείες και ιδιοτελείς σκοπούς.
δ) Στη ριζική αλλαγή και στη βελτίωση της συμπεριφοράς του Περιφερειάρχη απέναντι στις μειοψηφίες, στη διαφορετική άποψη και στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων. Περιμένουμε και πρέπει επιτέλους να σταθεί στο ύψος του ρόλου του!
Ας είναι για όλους μας κάθε μέρα του 2016 πρωτοχρονιά που θα την χαρακτηρίζει η ελπίδα, η αισιοδοξία, ο απολογισμός, η ανανέωση και η επιδίωξη συγκεκριμένων στόχων κοιτάζοντας τους ανθρώπους στα μάτια και ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν στα αδύναμα στρώματα.

 

*Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα»