Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016 05:28

Τα αντισταθμιστικά οφέλη της επεξεργασίας των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα

Του Μιχάλη Αντωνόπουλου*
Μέχρι και σήμερα δεν έχουν δοθεί αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία του χώρου εναπόθεσης και επεξεργασίας των απορριμμάτων του δήμου στη περιοχή της Μαραθόλακκας. Μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους που έχει υποστεί μεγάλες γεωμορφολογικές αλλοιώσεις αλλά και σύνθετες βαριές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την πολυετή λειτουργία της ως χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων αλλά, κυρίως, ως βασικός χώρος επεξεργασίας αυτών, από τη σημερινή δημοτική αρχή…

Προτίθεται ο δήμος να προχωρήσει σε μείωση τελών στις τοπικές κοινότητες που υφίστανται τις οσμές, τα στραγγίσματα αλλά και την συνολική περιβαλλοντική υποβάθμιση του τοπίου σε μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή; Ήταν μια ερώτηση από τις πολλές που κατατέθηκαν γραπτώς στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Η απάντηση του δημάρχου ήταν θετική, δεδομένου ότι η υφιστάμενη νομοθεσία αποδέχεται μειώσεις τελών αλλά και ανταποδοτικά έργα σε κοινότητες που φιλοξενούνται αντίστοιχοι χώροι.
Είναι επίσης γεγονός ότι ο δήμος μας έχει ανάγκη από τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ όπως ήδη είχε προχωρήσει μελετητικά η προσπάθεια από τον πρώην δήμαρχο Γ. Σκαλαίο με σχεδιασμό ανεύρεσης κατάλληλου χώρου, ώστε τα υπολείμματα να μην στοχοποιούνται σε άγνωστο μέχρι σήμερα χώρο υποδοχής.
Ερώτημα όμως που παραμένει αναπάντητο είναι ποιος ο χωροθετημένος χώρος για την αποκατάσταση της Μαραθόλακκάς που ξεκινάει το προσεχές διάστημα, μια και στην συγκεκριμένη περιοχή του Ταϋγέτου γίνεται παράλληλα και η επεξεργασία μέρους αυτών;
Το σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά και οικονομικά ίσως ζητήματα που καλούνται να λύσουν η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι δήμοι της περιοχής μας, με σειρά επαφών και διαβουλεύσεων μέσα στο τρέχον διάστημα.

*Επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας «Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών»