Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016 13:00

Κατευνασμός πολιτών και δημάρχων με Κινητή Μονάδα Αστυνόμευσης στη Μεσσηνία

Κατευνασμός πολιτών και δημάρχων με Κινητή Μονάδα Αστυνόμευσης στη Μεσσηνία

ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ 
Σε μια προσπάθεια να κατευναστεί το αίσθημα ανασφάλειας στην περιφέρεια της Μεσσηνίας και οι επικρίσεις των παραγόντων της αυτοδιοίκησης για αυτή την κατάσταση προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανέλαβε από χθες υπηρεσία στη Μεσσηνία Κινητή Μονάδα Αστυνόμευσης, με τρεις αστυνομικούς, έναν της Τροχαίας, έναν της Ασφάλειας και έναν της Τάξης. Η παρουσίαση της Μονάδας έγινε το πρωί στα γραφεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καλαμάτας, από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Δημήτρη Αναγνωστάκη, τον περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Πελοποννήσου Αδαμάντιο Μητρόπουλο, τον αστυνομικό διευθυντή της Διεύθυνσης Μεσσηνίας Σταύρο Τουφεξή, παρουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, δημάρχων και βουλευτών…

Όπως αναγνωρίστηκε κατά την παρουσίαση, από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, κ. Αναγνωστάκη, η οικονομική και γενικότερη κατάσταση δεν επιτρέπει τη λήψη μέτρων, ιδιαίτερα την ενίσχυση του προσωπικού των αστυνομικών υπηρεσιών, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια. Σημείωσε, χαρακτηριστικά, ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα». Έτσι, τόνισε, λαμβάνονται μέτρα κυρίως «εξορθολογισμού» και διοικητικής αναδιάρθρωσης, τα οποία βασίζονται σε προτάσεις της φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Επιπλέον, συνέχισε, επιδιώκεται η συνέχιση και μεγαλύτερη ενίσχυση της συνεργασίας με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, για την υποστήριξη του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως με την προμήθεια μέσων από χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Πέτρος Κωνσταντινέας, Γιώτα Κοζομπόλη, Πέτρος Τατούλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης υποστήριξε ότι οι Κινητές Μονάδες Αστυνόμευσης είναι ένας τρόπος ώστε να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη, ενώ προανήγγειλε ότι θα ιδρυθεί και στην Καλαμάτα τμήμα αστυνόμευσης με ποδήλατα, καθώς, όπως τόνισε, η πόλη τον ενθουσίασε με τον ποδηλατόδρομό της και με το πόσο έχει ενταχθεί το ποδήλατο στην καθημερινότητά της. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι στα μέτρα για την καλύτερη αστυνόμευση, εντάσσονται και ευέλικτες πεζές περιπολίες.
Ακόμη, ο κ. Αναγνωστάκης σημείωσε ότι η μεγάλη εγκληματικότητα έχει χτυπηθεί το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο από τη σημερινή κυβέρνηση, ωστόσο ανέφερε ότι είναι λίγο «τσιμπημένοι προς τα πάνω» οι δείκτες στη μικρή και μεσαία εγκληματικότητα, στις διαρρήξεις και τα ναρκωτικά. Όμως, σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των ναρκωτικών, ο γραμματέας του υπουργείου τόνισε ότι στη Μεσσηνία αλλά και γενικότερα στην περιφέρεια Πελοποννήσου, υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών, τις οποίες και συνεχάρη ιδιαίτερα γι’ αυτό.
Τέλος, ο κ. Αναγνωστάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνέχισης και ενίσχυσης της συνεργασίας με Δήμους και Περιφέρειες, που μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων προμηθεύονται για την Ελληνική Αστυνομία μέσα που της είναι αναγκαία.

Γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης
Επάνω σε αυτό ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, σημείωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν η πρώτη που ξεκίνησε αυτή τη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, ενώ πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους εκπροσώπους των αστυνομικών υπηρεσιών ώστε να σχεδιάσουν τι μπορεί να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.
Ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου, Αδαμάντιος Μητρόπουλος, σημείωσε ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα είναι ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα, με κατάλληλο εξοπλισμό, που ακολουθεί εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας σε απομακρυσμένες περιοχές και παρέχει επιτόπιες υπηρεσίες τους πολίτες.
Η Μονάδα αυτή, συνέχισε, έχει ήδη καταγράψει σημαντικά αποτελέσματα στην Αρκαδία και την Κορινθία, ενώ σκοπός της είναι «η αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων, καθημερινού χαρακτήρα και η άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες, η καταγραφή και διεκπεραίωση ιδιαίτερων προβλημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησής τους, η ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας και η παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λπ. στους πολίτες, ο εντοπισμός προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των παραγόντων που τα προκαλούν, καθώς και η αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής πολιτικής αστυνόμευσης, σε εναρμόνιση με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά Αστυνομικά Πρότυπα».
Ο διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας, Σταύρος Τουφεξής, παρουσίασε το πρόγραμμα των δρομολογίων της Κινητής Μονάδας Αστυνόμευσης, εξέφρασε τη χαρά του για την έναρξη της λειτουργίας της στη Μεσσηνία και τόνισε ότι πρόκειται για μια μονάδα που έχει αγαπηθεί σε άλλες περιοχές όπου λειτουργεί εδώ και καιρό και η οποία υπηρετείται με ευσυνειδησία από τους αστυνομικούς.
Τοποθετήσεις έκαναν επίσης οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη, Πέτρος Κωνσταντινέας και Δημήτρης Κουκούτσης, καθώς και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.
Στ.Μ.