Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 18:16

"Φρεσκάρισμα" γνώσεων και εκπαίδευση για τους πυροσβέστες Καλαμάτας και Μελιγαλά

"Φρεσκάρισμα" γνώσεων και εκπαίδευση για τους πυροσβέστες Καλαμάτας και Μελιγαλά

ΑΣΚΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ 
Τη σημαντική ευκαιρία να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους και να εκπαιδευτούν περαιτέρω είχαν οι πυροσβέστες της Καλαμάτας και του Μελιγαλά, που χθες και σήμερα παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, ενώ αύριο θα λάβουν μέρος σε άσκηση αντιμετώπισης συμβάντος στο Μέγαρο Χορού…

THEOFILOPOULOS-KON-GEORGANAS-DHM-P.Y.-06-04-17.jpg
Ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος και Δημήτρης Γεωργανάς αντίστοιχα
«Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα γιατί βρίσκεται όλο το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μαζί και γίνεται ενημέρωση σε διάφορα θέματα αντιμετώπισης συμβάντων», δήλωσε στην KalamataJournalο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, πύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος.
Το πρόγραμμα παρακολούθησαν οι πυροσβέστες της Καλαμάτας αλλά και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μελιγαλά το οποίο υπάγεται στην Υπηρεσία της Καλαμάτας.
Σήμερα οι πυροσβέστες επανεκπαιδεύτηκαν στην παροχή πρώτων βοηθειών από πιστοποιημένο Σαμαρίτη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Επίσης ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μελιγαλά ενημέρωσε τους πυροσβέστες για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Όπως σημείωσε σχετικά ο διοικητής της Καλαμάτας κ. Θεοφιλόπουλος, «τα φωτοβολταϊκά πάρκα αναπτύσσονται συνέχεια στην Ελλάδα και πρέπει και εμείς να ετοιμαστούμε σε θέματα αντιμετώπισης τέτοιων πυρκαγιών. Κρύβουν κινδύνους όμως όταν γνωρίζουμε δεν είναι επικίνδυνα».
Ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, αντιπύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς, δήλωσε από την πλευρά του ότι η εκπαίδευση των υπαλλήλων εντάσσεται σε τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Απρίλιο σε όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα γιατί «μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε πράγματα και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση συμβάντων».
Ο κ. Γεωργανάς ανάφερε επίσης ότι στο τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάσσεται και η άσκηση της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση συμβάντος στο Μέγαρο Χορού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις οχτώ το βράδυ της Παρασκευής.
Σε ό,τι αφορά το αν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας ετοιμάζεται για τη θερινή περίοδο ο διοικητής κ. Θεοφιλόπουλος τόνισε ότι «η Υπηρεσία μας είναι έτοιμη και συνεχώς προετοιμάζεται ώστε να έχουμε πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα».
Σχετικά με τα πρόσφατα συμβάντα πυρκαγιών στην ύπαιθρο ο διοικητής είπε: «Είχαμε κάποια συμβάντα και βεβαίως πρέπει να προσέχουμε όσοι κάνουμε εργασίες στα κτήματά μας όπως ας πούμε το κάψιμο των κλαδιών από το πρόσφατο μάζεμα των ελιών. Πρέπει να προσέχουμε να μην ανάβουμε τη φωτιά κοντά σε δάσος και κοντά στη ζώνη μεταξύ αγροτικής και δασικής έκτασης. Επίσης πρέπει να προσέχουμε να μην υπάρχει δυνατός άνεμος εκείνη την ημέρα και να έχουμε πάντα πρόχειρα μέσα κατάσβεσης αλλά και να παρακολουθούμε τη φωτιά μέχρι που να σβήσει».
Στ.Μ.