Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 19:31

Αυξήθηκε η εγκληματικότητα στην Τριφυλία - Ο Π. Μαντάς ζητά Αστυνομικό Τμήμα στα Φιλιατρά

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 
Να επαναλειτουργήσει το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών, το οποίο καταργήθηκε στο πλαίσιο της λεγόμενης αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών για την υποτίθεται καλύτερη αστυνόμευση της περιφέρειας, ζητά ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Ο Περικλής Μαντάς στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι στην Τριφυλία η εγκληματικότητά έχει αυξηθεί και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών…

Η ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας, Περικλή Μαντά, έχει ως εξής: “Το τελευταίο διάστημα οι τοπικές κοινωνίες της Μεσσηνίας και ειδικότερα της Τριφυλίας αντιμετωπίζουν ένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα εγκληματικότητας και παραβατικών συμπεριφορών. Πιο πρόσφατο παράδειγμα που τεκμηριώνει την έξαρση του φαινομένου αποτελεί η εμφάνιση κυκλώματος στα Φιλιατρά, στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται Πακιστανοί εργάτες γης και το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εξέδιδε ανήλικα αλλοδαπά κορίτσια, βουλγαρικής εθνικότητας.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι καταγγελίες για κλοπές και παραβιάσεις σπιτιών, ενώ όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, πολλές θερινές και χειμερινές κατοικίες όπως και απομονωμένα σπίτια σε διάφορες περιοχές και χωριά της περιοχής, έχουν κυριολεκτικά ρημαχτεί από συμμορίες νεαρών που κινούνται γύρω από τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους και την Κυπαρισσία, στοχοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις συγκεκριμένες κατοικίες τις οποίες ανοίγουν συστηματικά και σε μόνιμη βάση. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η κατάσταση αυτή φαίνεται να έχει ενταθεί ιδιαίτερα το τελευταίο έτος, ενώ πολλοί πολίτες δηλώνουν ότι δεν νιώθουν ασφαλείς στα σπίτια και στις δουλειές τους, εκτιμώντας ότι υπάρχει έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης των περιοχών, αλλά και κατασταλτικής δράσης από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας, παρά τις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλλουν τα στελέχη της.

Το φαινόμενο της εγκληματικότητας επίσης φαίνεται να γίνεται εντονότερο κατά τους μήνες που πραγματοποιείται πρόσκληση εργατών γης, προκειμένου αυτοί να εργαστούν σε χωράφια και καλλιέργειες των αγροτικών περιοχών της Μεσσηνίας, ενώ παρά τη συστηματική δράση των αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) Μεσσηνίας, η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (χασίς, ηρωίνη, κλπ.) συνεχίζεται σε αρκετές περιπτώσεις με αμείωτους ρυθμούς. Υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι για μια σημαντική μερίδα των πολιτών της Μεσσηνίας έχει χαθεί το αίσθημα ασφάλειας, η αποκατάσταση του οποίου αποτελεί βασικό ζητούμενο σε κάθε περίπτωση.

Για την επαναφορά της τάξης και της ασφάλειας πολλοί εκτιμούν ότι η επαναλειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών, η θέση σε λειτουργία ενός επιπλέον αστυνομικού σταθμού και η ενίσχυση σε προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Τριφυλίας, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα για μόνιμη παρουσία αστυνομικής δύναμης στα Φιλιατρά, αποτελούν ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν σε σημαντικό βαθμό την αίσθηση διαφύλαξης της νομιμότητας και της ομαλότητας για την πλειονότητα των πολιτών που ζουν και εργάζονται στις περιοχές αυτές.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Με ποιον τρόπο σκοπεύει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το ζήτημα της αύξησης της εγκληματικότητας στην περιοχή της Τριφυλίας;
  2. Εξετάζει του υπουργείο σας την επαναλειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σε μια περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα από φαινόμενα παραβατικότητας;”.