LEONIDAS MPALIKHS
Σάββατο, 04 Απριλίου 2015 19:13

Σοκάρει η υπόθεση της διακίνησης ηρωίνης ακόμη και με παιδιά

Σοκάρει η υπόθεση της διακίνησης ηρωίνης ακόμη και με παιδιά

ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Ακόμη και τα ανήλικα παιδιά τους χρησιμοποιούσαν για την παράδοση των ναρκωτικών και την είσπραξη των χρημάτων, μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν στην Καλαμάτα από την Αστυνομία. Οργανώσεις που «αποθήκευαν» τα ναρκωτικά στην Καλαμάτα και μοίραζαν δόσεις σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου και της Αττικής…

ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Ακόμη και τα ανήλικα παιδιά τους χρησιμοποιούσαν για την παράδοση των ναρκωτικών και την είσπραξη των χρημάτων, μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν στην Καλαμάτα από την Αστυνομία. Οργανώσεις που «αποθήκευαν» τα ναρκωτικά στην Καλαμάτα και μοίραζαν δόσεις σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου και της Αττικής…

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία, έχουν συλληφθεί 23 άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 123 άτομα. Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις από τις 21 Γενάρη μέχρι προχθές εκτιμάται ότι είχαν διακινήσει πάνω από 9 κιλά ηρωίνης, που αντιστοιχεί σε χιλιάδες δόσεις! Το οικονομικό όφελος αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 170.000 ευρώ. Για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.
Συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, της Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) Μεσσηνίας, των Αστυνομικών Τμημάτων Μελιγαλά, Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Πεταλιδίου, των Τμημάτων Ασφαλείας Τρίπολης και Σπάρτης, καθώς και αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) των Διευθύνσεων Αστυνομίας Μεσσηνίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας.
Συνελήφθησαν συνολικά είκοσι τρία 23 άτομα, 14 τσιγγάνοι (οκτώ άνδρες και έξι γυναίκες), ηλικίας από 22 έως 61 ετών, καθώς και εννέα ημεδαποί ηλικίας από 32 έως 52 ετών, ενώ διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και άλλους χώρους.
Από τα συλληφθέντα άτομα, τα 21 είναι μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ τα άλλα δύο κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη 123άτομα, τα οποία κατηγορούνται για κακουργηματικές ή πλημμεληματικές παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση αφορά στα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, η Αστυνομία τονίζει ότι μετά από συστηματική και επίπονη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών-τεχνικών και επιστημονικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, συγκρότησαν τουλάχιστον από τις αρχές του έτους 2014 δύο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, αποτελούμενες η μια από 13 άτομα και η δεύτερη από οκτώ.
Απώτερος σκοπός των εγκληματικών οργανώσεων, πάντα σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν η διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης, σε διάφορους χρήστες σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Αττικής, ενώ δραστηριοποιούνταν μέσω του καταυλισμού όπου διέμεναν στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.
Από την παράνομη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία, οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη βιοποριστικών και άλλων αναγκών τους.
Αναλυτικότερα, ως προς την μεθοδολογία δράσης των μελών των δύο οργανώσεων προκύπτει ότι χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons), προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών.
Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.
Μάλιστα τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, χρησιμοποιούσαν μέτρα ¨αντιπαρακολούθησης¨ και ιδιαίτερα τεχνάσματα αποθήκευσης και απόκρυψης των ναρκωτικών ουσιών, όπως την ταφή και την τοποθέτηση σε αγροτεμάχια εκτός του καταυλισμού. Επιπλέον στρατολογούσαν και τα ανήλικα τέκνα τους, τα οποία είτε παρέδιδαν ποσότητες ναρκωτικών για λογαριασμό τους στους χρήστες, παραλαμβάνοντας τα χρηματικά αντίτιμα, είτε λειτουργούσαν ως ¨τσιλιαδόροι¨. 
Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες, αγροτεμάχια, υπαίθριους χώρους, οχήματα κ.λπ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Ποσότητα ηρωίνης, βάρους 78,1 γραμμαρίων και μικροποσότητα κάνναβης.
Εβδομήντα ναρκωτικά δισκία.
Ποσότητα μεθαδόνης, βάρους 318,1 γραμμαρίων.
Το χρηματικό ποσό των 35.926 ευρώ.
Δύο κυνηγετικά όπλα.
Τριάντα δύο φυσίγγια.
Έξι οχήματα.
Τριάντα 30 κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών sim.
Οκτώ φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Η Αστυνομία προσθέτει ότι στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας των ανωτέρω εγκληματικών οργανώσεων, είχε συλληφθεί την 6.3.2015 από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, 39χρονη ημεδαπή η οποία μετέφερε με όχημα για λογαριασμό μίας από τις παραπάνω εγκληματικές οργανώσεις, ποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους 971,2 γραμμαρίων η οποία και κατασχέθηκε. Επιπλέον την 13.6.2014 είχε εξαρθρωθεί από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, εγκληματική ομάδα που διακινούσε ναρκωτικά στη Μεσσηνία, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους -871,10- γραμμαρίων. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τις εγκληματικές δραστηριότητες αυτής της εγκληματικής οργάνωσης συνέχισε μία από τις παραπάνω εγκληματικές οργανώσεις.
Το χρονικό διάστημα από την 21.1.2015 έως την σύλληψή τους, συνεχίζει η Αστυνομία, προκύπτει ότι τα μέλη των δύο οργανώσεων είχαν διακινήσει συνολικά πάνω από εννέα  κιλά ηρωίνης, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που αγγίζει τις 170.000 ευρώ. 
Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.
Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας των οργανώσεων και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.