Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015 00:25

Δύο θάνατοι και τρεις ακρωτηριασμοί για ένα έθιμο που δεν αξίζει αυτές τις θυσίες

Δύο θάνατοι και τρεις ακρωτηριασμοί για ένα έθιμο που δεν αξίζει αυτές τις θυσίες

BΑΡΕΛΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Τραγικότερος και πιο οδυνηρός από κάθε προηγούμενη χρονιά είναι ο φετινός απολογισμός του θανατηφόρου εθίμου των βαρελότων, στη Μεσσηνία. Το κακό τρίτωσε αργά το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, με τον ακρωτηριασμό των χεριών δύο μεσήλικων ανθρώπων στη Μεσσήνη. Στην Ανάσταση, στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο Καλαμάτας, ένας νέος έχασε και τα δύο του χέρια, καθώς και τα μάτια του. Τη μεγάλη Παρασκευή, δύο νέα παιδιά σκοτώθηκαν στο Γαρδίκι, χτυπημένα από το ηλεκτρικό ρεύμα…

ΒΑΡΕΛΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Tραγικότερος και πιο οδυνηρός από κάθε προηγούμενη χρονιά είναι ο φετινός απολογισμός του θανατηφόρου εθίμου των βαρελότων, στη Μεσσηνία. Το κακό τρίτωσε αργά το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, με τον ακρωτηριασμό των χεριών δύο μεσήλικων ανθρώπων στη Μεσσήνη. Στην Ανάσταση, στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο Καλαμάτας, ένας νέος έχασε και τα δύο του χέρια, καθώς και τα μάτια του. Τη μεγάλη Παρασκευή, δύο νέα παιδιά σκοτώθηκαν στο Γαρδίκι, χτυπημένα από το ηλεκτρικό ρεύμα…

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσxα, στη Μεσσήνη, στην περιοχή όπου αναβίωνε το έθιμο του σαϊτοπολέμου, ένας 61χρονος έχασε το αριστερό του χέρι και ένας 65χρονος το δεξί του χέρι, από αυτοσχέδιο βαρελότο.
Στην Ανάσταση, στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο Καλαμάτας, ένας 25χρονος έχασε και τα δυο του χέρια από τους αγκώνες, καθώς και τα μάτια του, επίσης από αυτοσχέδια κροτίδα, ενώ ένας φίλος του, στην ίδια ηλικία, που βρισκόταν μαζί του, τραυματίστηκε λιγότερο σοβαρά. Στην εκκλησία επικράτησε μεγάλη αναταραχή, καθώς αμέσως ο ιερέας κάλεσε γιατρούς για βοήθεια. Δεν υπήρχαν όμως γιατροί στην εκκλησία και τους τραυματίες μετέφερε στο Νοσοκομείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Στο Γαρδίκι του Δήμου Καλαμάτας, το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, έπεσαν νεκροί ένας 25χρονος και ένας 23χρονος, χτυπημένοι από υψηλής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα. Μάλιστα η τραγωδία θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν στην περιοχή δεν βρισκόταν εργαζόμενος στη ΔΕΗ, που έλαβε άμεσα μέτρα για την προστασία του υπόλοιπων νέων. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και όπως ανακοίνωσε και η Αστυνομία, το κακό συνέβη όταν κροτίδα που ήταν δεμένη σε καλώδιο, ακούμπησε τα καλώδια της ΔΕΗ. Αμέσως ο νέος που κρατούσε το καλώδιο έπεσε νεκρός χτυπημένος από το ρεύμα, το οποίο όμως χτύπησε και τον άλλο νέο που βρισκόταν κοντά του. Τότε, προκειμένου να μην υπάρξουν και άλλα θύματα, εργαζόμενος της ΔΕΗ απομάκρυνε με ξύλο το καλώδιο που σκότωσε τους δύο νέους.
Δύο θάνατοι λοιπόν και τρεις ακρωτηριασμοί για ένα έθιμο που σε καμία περίπτωση δεν αξίζει τέτοιες θυσίες…
Στ.Μ.