Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015 00:00

Είπαν ότι θα αυτοκτονήσουν και τους βρήκε η αστυνομία

Είπαν ότι θα αυτοκτονήσουν και τους βρήκε η αστυνομία

ΠΕΝΤΕ ΑΤΟΜΑ 
Πέντε περιπτώσεις εκδήλωσης αυτοκτονίας απέτρεψε η  Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Αστυνομία. Τα άτομα αυτά εκδήλωσαν την πρόθεσή τους στο διαδίκτυο και η αστυνομία τα εντόπισε μέσω της onlineδιαδικασίας «CYBER ALERT»…

Όπως σημειώνει η αστυνομία, «πρόκειται για τις περιπτώσεις πέντε ατόμων που εκδήλωσαν πρόθεση αυτοκτονίας μέσω Διαδικτύου και συγκεκριμένα: ενός 20χρονου, μιας 31χρονης, ενός 34χρονου, ενός 35χρονου και ενός 52χρονου
Σε όλες τις περιπτώσεις, εκδηλώθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα, για το φυσικό εντοπισμό των ατόμων και τη διασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας.
Ειδικότερα:
Στην πρώτη περίπτωση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε, πρωινές ώρες της 12.06.2015, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι χρήστης του Διαδικτύου, σε κλειστή πανεπιστημιακή διαδικτυακή κοινότητα, σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, εκδήλωσε την πρόθεση να αυτοκτονήσει.
Από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιήθηκε άμεσα ενδελεχής αστυνομική-ψηφιακή έρευνα και στη συνέχεια αλληλογραφία με την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, για την ανεύρεση των στοιχείων ταυτότητας και τόπου διαμονής του, με αποτέλεσμα την ακριβή και άμεση ταυτοποίησή του.
Τα στοιχεία της ψηφιακής έρευνας παρασχεθήκαν στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα και στο πλαίσιο επισταμένων ερευνών, εντοπίστηκε το άτομο, που όπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για 21χρονο ημεδαπό, ενώ διασφαλίστηκε άμεσα η σωματική του ακεραιότητα.
Στη δεύτερη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», βραδινές ώρες της 13.06.2015, ότι 31χρονη ημεδαπή, εκδήλωσε, μέσω τηλέφωνου, την πρόθεση της να αυτοκτονήσει.
Άμεσα διενεργήθηκε ψηφιακή έρευνα για τον γεωγραφικό εντοπισμό της και τα σχετικά στοιχεία που πρόεκυψαν, παρασχέθηκαν άμεσα σε περιπολούσες αστυνομικές δυνάμεις, για τον άμεσο εντοπισμό της. Η 31χρονη εντοπίστηκε τελικά, από αστυνομικούς της Τροχαίας, να κινείται οδικώς και οδηγήθηκε με τη συνοδεία τους στο αρμόδιο Τμήμα Τροχαίας.
Για την περίπτωση της 31χρονης ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, η οποία διέταξε την άμεση μεταφορά της, σε Δημόσιο Νοσοκομείο για την παροχή σχετικής ψυχιατρικής φροντίδας.
Στην τρίτη περίπτωση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε, πρωινές ώρες της 13.06.2015, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι χρήστης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, εκδήλωσε την πρόθεσή του να προβεί σε αυτοτραυματισμό με σκοπό την αυτοχειρία.
Από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιήθηκε άμεσα ψηφιακή έρευνα για την ανεύρεση των στοιχείων ταυτότητας και τόπου διαμονής του ατόμου αυτού, καθώς και επικοινωνία με την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, για την ανεύρεση των στοιχείων ταυτότητας και τόπου διαμονής του, με αποτέλεσμα την ακριβή και άμεση ταυτοποίησή του.
Όπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για 34χρονο ημεδαπό, ο οποίος ανευρέθηκε και διασφαλίστηκε η σωματική του ακεραιτότητα. Για την περίπτωση αυτή ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, η οποία διέταξε την άμεση μεταφορά του, σε Δημόσιο Νοσοκομείο για την παροχή σχετικής ψυχιατρικής φροντίδας.
Στην τέταρτη περίπτωση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε, πρωινές ώρες της 13.06.2015, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι χρήστης σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, εκδήλωσε την πρόθεσή του αυτοκτονήσει.
Από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιήθηκε έρευνα για την ανεύρεση των στοιχείων ταυτότητας και τόπου διαμονής του ανωτέρω. Αποτέλεσμα ήταν, ύστερα και από επικοινωνία με την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η ακριβής και άμεση ταυτοποίησή του, ενώ ακολούθως παρασχέθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του, για την ανεύρεσή του.
Όπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για 35χρονο ημεδαπό, ο οποίος ανευρέθηκε στην κατοικία του, από αστυνομικούς του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, με αποτέλεσμα τη διασφάλιση της σωματικής του ακεραιότητας. Οι συγγενείς του ενημέρωσαν τους αστυνομικούς πως ο 35χρονος λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση από ψυχίατρο.
Τέλος, όσον αφορά στην πέμπτη περίπτωση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε, πρωινές ώρες της 12.06.2015, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι χρήστης σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, εκδήλωσε την πρόθεσή του αυτοκτονήσει.
Από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιήθηκε έρευνα για την ανεύρεση των στοιχείων ταυτότητας και τόπου διαμονής του ατόμου αυτού, καθώς και επικοινωνία με την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Ύστερα από περαιτέρω ψηφιακή ανάλυση-διερεύνηση, ο προτιθέμενος αυτόχειρας ανευρέθηκε και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για 52χρονο ημεδαπό, ενώ στη συνέχεια με την συνδρομή του τοπικού αστυνομικού τμήματος διασφαλίστηκε η σωματική του ακεραιότητα.
Για όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε, θα υποβληθεί στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, για τα κατά Νόμο.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
* Τηλεφωνικά: 111 88
* Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
* Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID
* Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR».