Σάββατο, 05 Μαϊος 2018 18:55

Ο Δήμος δεν αποδίδει στα σχολεία τα χρήματά τους, καταγγέλλει παράταξη εκπαιδευτικών

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ 
Ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν αποδίδει στις σχολικές μονάδες τα χρήματα που σύμφωνα με τους νόμους και τις εγκυκλίους οφείλει να τους αποδίδει, υποστηρίζει η παράταξη εκπαιδευτικών Ενωτική Πρωτοβουλία Ριζοσπαστών Καθηγητών. Τονίζει χαρακτηριστικά ότι η κρατική επιχορήγηση για τα σχολεία δεν πηγαίνει στις σχολικές μονάδες παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό της, όπως και ότι είναι άγνωστο που καταλήγουν τα έσοδα από την εκμίσθωση των κυλικείων των σχολείων. Η παράταξη των εκπαιδευτικών ζητάει διαφάνεια στην κατανομή των κονδυλίων και υπογραμμίζει ότι έχει δημιουργηθεί σε σχολικές μονάδες μια ασφυκτική κατάσταση, κάτι που προσθέτει ότι όχι μόνο δεν συνέβαινε όταν τη διαχείριση είχαν οι διευθυντές των σχολείων αλλά τότε υπήρχαν και ταμειακά υπόλοιπα...

Ειδικότερα, η Ενωτική Πρωτοβουλία Ριζοσπαστών Καθηγητών σημειώνει σε κείμενο προς τους εκπαιδευτικούς “για την απόδοση των κονδυλίων των σχολείων από την Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας του Δήμου Καλαμάτας: Συναδέλφισσες- συνάδελφοι, επειδή η κατάσταση στα σχολεία του Δήμου Καλαμάτας, έχει γίνει ασφυκτική τα τελευταία χρόνια και γι΄ αυτό δεν φταίει μόνο η γενικότερη οικονομική κατάσταση,  θα θέλαμε να ενημερώσουμε για τα εξής:

Από το 2011, που καταργήθηκαν οι σχολικές επιτροπές σε κάθε σχολείο, υπάρχει σε κάθε Δήμο, μία ενιαία σχολική επιτροπή. Όμως η πολιτική που εφαρμόζεται από κάθε τέτοια σχολική επιτροπή είναι διαφορετική. Στην σχολική επιτροπή λοιπόν του Δήμου Καλαμάτας συμβαίνουν τα εξής:

  1. Από τον τακτικό προϋπολογισμό, στον Δήμο έρχονται κονδύλια ύψους περίπου 170.000 ευρώ επί 4 δόσεις (Α΄ δόση: ΑΔΑ7844465ΧΘ7-Φ1Γ), δηλ. 680.000 τον χρόνο, για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Αυτά μοιράζονται περίπου στην μέση ανάμεσα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Δηλαδή η Δευτεροβάθμια παίρνει περίπου 320.000 Από αυτό το ποσό η Σχολική Επιτροπή μοιράζει στα σχολεία, ένα μικρό ποσό, περίπου 20-25.000 ευρώ. Αυτά υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται για να πληρωθούν η ΔΕΗ, τα τηλέφωνα και το νερό των σχολείων. Όμως οι λογαριασμοί αυτοί είναι απλήρωτοι χρόνια και υπάρχουν τεράστια χρέη στην ΔΕΗ. Να σημειώσουμε για την ιστορία, ότι όταν παρέλαβε η Καλλικρατική Σχολική Επιτροπή από τους Διευθυντές που είχαν την μέχρι τότε διαχείριση, υπήρχε περίσσευμα και κανένα χρέος. Αυτό μπορεί να το βεβαιώσουν οι τότε διευθυντές των σχολείων.
  2. Από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τις επισκευές των σχολίων, που για την Καλαμάτα, είναι 160.000 για το 2017 (Α∆Α: ΩΝΟΟ465ΧΘ7-Ξ5Ξ). Το κονδύλι αυτό αναφέρει ο Δήμαρχος στα Δημοτικά Συμβούλια για να τεκμηριώσει ότι παίρνει λίγα χρήματα για τα σχολεία και υποτίθεται ότι το διαχειρίζονται οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.
  3. Υπάρχουν τα έσοδα από κυλικεία, τα οποία σύμφωνα και με την  ΚΥΑ Φ2/1553/129578/Δ1/04.08.2016 (ΦΕΚ 2646/25.08.2016 τεύχος Β’), έπρεπε να διατίθενται στα σχολεία. Τα χρήματα αυτά είναι άφαντα και δεν έχει βρεθεί ούτε πόσα ακριβώς είναι, ούτε που πάνε.

Έχουμε θέσει το θέμα στην ΕΛΜΕ εδώ και 2 χρόνια, αλλά η υπόθεση αυτή έχει προχωρήσει ελάχιστα.

Ζητάμε άμεσα να υπάρξει διαφάνεια στην κατανομή των κονδυλίων και να αποδοθούν στα σχολεία τα κονδύλια τα απαραίτητα για την λειτουργία τους”.