Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2019 14:17

Αξιοπρέπεια και δια βίου στήριξη ζητούν οι γονείς των μαθητών

Μάριος Δημάκης, Γρηγόρης Οικονομόπουλος, Μαρία Λευτάκη, Αθηνά Σπανού Μάριος Δημάκης, Γρηγόρης Οικονομόπουλος, Μαρία Λευτάκη, Αθηνά Σπανού

ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Συναντήσεις μέσα στο καλοκαίρι  με τη νέα δημοτική αρχή και την Περιφέρεια προγραμματίζει η Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Καλαμάτας, με στόχο την ευαισθητοποίηση των τοπικών αρχών για την άμεση αντιμετώπιση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων στα ειδικά σχολεία της Καλαμάτας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αγωνιστικών δράσεων από Σεπτέμβριο…

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις συναντήσεις που είχε η Ένωση με τους επιμέρους Συλλόγους Γονέων των Ειδικών Σχολείων  παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν νωρίτερα σήμερα (03/07), στα γραφεία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δ. Καλαμάτας, ο πρόεδρος της Ένωσης, Γρηγόρης Οικονομόπουλος, ο Ειδικός Γραμματέας, Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, η Κοινωνική Λειτουργός και Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων,Κηδεμόνων&Φίλων Παιδιών με Αυτισμό και Ειδικές Ανάγκες «Η Αγία Σκέπη», Μαρία Λευτάκη, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας, Αθηνά Σπανού, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 1ου Ειδικού Δημοτικού&Νηπιαγωγείου Καλαμάτας, Μάριος Δημάκης.

Όλοι τους ζήτησαν την δια βίου υποστήριξη των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, προκειμένου να είναι η ζωή τους αξιοπρεπής, σ’ ένα ήρεμο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον.

Την μεγάλη λίστα με τα προβλήματα στα ειδικά σχολεία παρουσίασε ο ειδικός γραμματέας της Ένωσης, Κ. Πετρόπουλος. Κατ’αρχήν, όλοι οι Σύλλογοι έθεσαν υπ’ όψιν της Ένωσης την ανάγκη νέων σύγχρονων κτηρίων που να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών που φοιτούν στα ειδικά σχολεία, κυρίως στο Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο, του οποίου, σε δύο χρόνια θα λειτουργούν όλες οι τάξεις του και οι ανάγκες θα είναι αυξημένες.

Δεύτερον, πρόβλημα αποτελεί η μη ύπαρξη βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού στην πόλη με εξειδικευμένο προσωπικό για να φιλοξενεί τα παιδάκια με ειδικές ανάγκες.

Τρίτον, η Περιφέρεια θα πρέπει να μεριμνήσει για τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα ειδικά σχολεία, καθώς υπάρχουν μαθητές που κατοικούν σε περιοχές του Δήμου Καλαμάτας από τις οποίες δεν έχουν τρόπο πρόσβασης στα σχολεία.

Αναγκαία, επίσης, καθίσταται η στελέχωση των ειδικών σχολείων με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, που θα διασφαλίζει σταθερό περιβάλλον για τους μαθητές με ήπια ή βαριά νοητική στέρηση.

Μόνιμο πρόβλημα αποτελεί η ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή εξαιτίας της μόνιμης υποχρηματοδότησης.

Όπως τόνισε από την πλευρά της, η Κοινωνική Λειτουργός Μαρία Λευτάκη, άγνωστο είναι, εάν θα ενταχθεί στον κρατικό προϋπολογισμό το  πρόγραμμα της παράλληλης στήριξης, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές που βρίσκονται μεν στο φάσμα του αυτισμού, αλλά μπορούν να παρακολουθήσουν σχολεία γενικής εκπαίδευσης, και το οποίο χρηματοδοτείται μέχρι το 2020 από το ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει έναν εκπαιδευτικό σε κάθε μαθητή με αναπηρίες (παιδιά κωφά, τυφλά κ.ά) ή ειδικές μαθησιακές ανάγκες, που τον χρειάζεται δίπλα του, προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματα καθ’όλη την διάρκεια του σχολικού έτους.

«Οι παράλληλες στηρίξεις φτάνουν σ’ εμάς με μήνες καθυστέρησης και για λίγες μόνο ώρες. Θεωρώ ότι αυτό είναι εμπαιγμός σε οικογένειες παιδιών με αναπηρία», τόνισε η Μ. Λευτάκη, ενώ έθεσε επίσης επί τάπητος το θέμα των τμημάτων ένταξης που δεν λειτουργούν, την ύπαρξη σχολικού νοσηλευτή (σ.σ. τα περιστατικά επιληπτικών κρίσεων σε μαθητές  έχουν αυξηθεί) καθώς και την κατάργηση προνοιακών επιδομάτων σε περιπτώσεις παιδιών με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας.  

Πρόσθεσε, τέλος, ότι ο Σύλλογος «Η Αγία Σκέπη» ξεκινάει πανελλήνια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τον Αυτισμό μέσα στο Μουσικό Σχολείο.  

Πάγιο αίτημα των Γονέων του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας αποτελεί η δημιουργία μίας νέας μεταγυμνασιακής δομής δια βίου εκπαίδευσης, εργασίας και φροντίδας των αποφοίτων του, ενταγμένη στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η πρόεδρος του Συλλόγου, Αθηνά Σπανού, «τα παιδιά μας δεν θεραπεύονται τελειώνοντας από το σχολείο. Το πρόβλημά τους είναι δια βίου», τόνισε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για παιδιά με βαριές αναπηρίες που δεν έχουν λόγο. Περιγράφοντας, μάλιστα, την δική της προσωπική εμπειρία που βιώνει με το παιδί της, η ίδια ξέσπασε λέγοντας «καταλαβαίνετε, πόσο δύσκολο είναι, να μεγαλώνεις ένα παιδί, να μην έχει λόγο, να το φτάνεις 20 χρόνων και μετά να σου λένε ‘είναι για το σπίτι’ (...) Δεν είμαστε ζητιάνοι, αξιοπρέπεια ζητάμε για εμάς και τα παιδιά μας, που δεν έχουν λόγο και δεν μπορούν να διεκδικήσουν, πρέπει να το καταλάβει η Πολιτεία και να τα βοηθήσει!».

Μιλώντας εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων του 1ου Ειδικού Δημοτικού&Νηπιαγωγείου Καλαμάτας, ο πρόεδρος, Μάριος Δημάκης, σημείωσε ότι σε γενικές γραμμές το μεγάλο πρόβλημα στο δικό τους σχολείο είναι το κτηριακό, εξηγώντας ότι λόγω αυξημένου αριθμού μαθητών, οι αίθουσες δεν επαρκούν.

«Τα προβλήματα είναι υπαρκτά, είναι καθημερινά και η αδιαφορία της Πολιτείας είναι μόνιμη, είτε μιλάμε για κεντρική εξουσία, είτε μιλάμε για τοπικές Αρχές», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης, Γρηγόρης Οικονομόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα ζητήματα που τέθηκαν θα έπρεπε να τα «τρέχει» η Πολιτεία και όχι να γίνονται οι γονείς «νεροκουβαλητές» και να ψάχνουν προγράμματα ΕΣΠΑ ή να γίνονται ζητιάνοι, όπως χαρακτηριστικά είπε.  

Κλείνοντας,τόνισε, ότι «ο ρόλος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων είναι ο συντονισμός δράσεων σε αγωνιστική πλέον κατεύθυνση και όχι με παρακάλια και πελατειακές σχέσεις».

Βένια Παπαδοπούλου