Πέμπτη, 26 Μαϊος 2022 11:10

Νέες κλοπές-βανδαλισμοί στο πρώην Πολυκλαδικό - Φαινόμενο που κατάντησε ρουτίνα!

Ό,τι απέμεινε από εξωτερική μονάδα κλιματιστικού... Καταστράφηκε ένα κλιματιστικό για να αφαιρεθεί ο χαλκός που περιέχει και έχει πολύ μικρότερη αξία Ό,τι απέμεινε από εξωτερική μονάδα κλιματιστικού... Καταστράφηκε ένα κλιματιστικό για να αφαιρεθεί ο χαλκός που περιέχει και έχει πολύ μικρότερη αξία

Άλλο ένα πρωινό οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων που στεγάζονται στο πρώην Πολυκλαδικό Λύκειο Καλαμάτας βρήκαν σημεία του κτιρίου βανδαλισμένα και εξωτερικές μονάδες κλιματιστικών να έχουν  κλαπεί ή να έχουν διαλυθεί προκειμένου να αφαιρεθεί ο χαλκός που περιέχουν. Είναι πια ένα φαινόμενο που έχει καταντήσει ρουτίνα! Να σημειωθεί ότι και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκε το θέμα των κλοπών και καταστροφών στο Πολυκλαδικό, από τον Βασίλη Τζαμουράνη, που ζήτησε τη φύλαξη του σχολικού συγκροτήματος, έστω από ιδιωτική εταιρία…


Στο τοίχο μέχρι χθες το βράδυ ήταν εξωτερική μονάδα κλιματιστικού. Έμειναν οι βάσεις και τα καλώδια

Στα γραφεία της διεύθυνσης 6ου Γενικού Λυκείου έχει κλαπεί μια εξωτερική μονάδα κλιματιστικού ολόκληρη, ενώ στην ταράτσα του γραφείου έχουν μετακινηθεί ανάλογες μονάδες, κάτι που δείχνει ότι οι δράστες προφανώς επιχείρησαν να κλέψουν και τις συγκεκριμένες ή να τις ανοίξουν για να αφαιρέσουν το χαλκό. 


Κλεμμένες όλες οι βρύσες σε τουαλέτες που τις έφτιαξε καινούργιες ο Δήμος πέρσι το καλοκαίρι

Όπου οι δράστες δεν μπόρεσαν να βγάλουν τη βρύση έσπασαν το νιπτήρα για να τα καταφέρουν

Και στο 4ο ΕΠΑΛ, που επίσης στεγάζεται στο πρώην Πολυκλαδικό, στο ισόγειο, κάτω από τα γραφεία της διεύθυνσης, έχει διαλυθεί μια εξωτερική μονάδα κλιματιστικού και έχει αφαιρεθεί ο χαλκός. 

Δεν είναι η πρώτη αλλά πολλοστή φορά που γίνονται κλοπές και καταστροφές στο πρώην Πολυκλαδικό,  ενώ, όπως μας είπαν εκπρόσωποι του 4ου ΕΠΑΛ, ιδιαίτερα τη φετινή σχολική χρονιά οι δράστες τα κλιματιστικά τα έχουν βάλει στο μάτι για τα καλά. Μάλιστα μας έδειξαν το χώρο μέσα στον οποίο είχε ασφαλιστεί μια μεγάλη κεντρική μονάδα κλιματισμού, αξίας άνω των 20.000 ευρώ, την οποία οι δράστες κατάφεραν να τη πάρουν για να αφαιρέσουν τον χαλκό, αξίας πολύ μικρότερης σε σχέση με την αξία του μηχανήματος στο σύνολό του. 

Στο 4ο ΕΠΑΛ και το Εργαστηριακό Κέντρο έχουν κλαπεί ή βανδαλιστεί συνολικά τέσσερις εξωτερικές μονάδες κλιματιστικών, ενώ η συνολική αξία των κλοπών και βανδαλισμών φέτος ξεπερνά τα 35.000 ευρώ, μόνο σε αυτές τις δύο εκπαιδευτικές δομές. 


Πλέον ο Δήμος βάζει πλαστικές βρύσες που δεν έχουν έχουν αξία για τους δράστες, έχει όμως μεγάλο κόστος για το Δήμο γιατί χρειάζεται να γίνει καινούργια εγκατάσταση

Εντελώς θλιβερή ήταν η κατάσταση και στις τουαλέτες, τις οποίες μας έδειξαν εκπρόσωποι του σχολείου. Ο Δήμος το περασμένο καλοκαίρι έκανε εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης των τουαλετών, όμως δράστες τις καταστρέφουν επανειλημμένως, για να κλέψουν τις βρύσες και όποτε δεν μπορούν να τις βγάλουν σπάνε και τους νιπτήρες ώστε να τα καταφέρουν! Οι τουαλέτες δεν είναι βέβαια ανοιχτές αλλά κλειδώνονται, ωστόσο οι δράστες καταστρέφουν τις πόρτες. 

Η διεύθυνση του σχολείου και ο Δήμος προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αποτραπούν αυτές οι κλοπές και καταστροφές. Έτσι, πλέον μπαίνουν πλαστικές βρύσες στις τουαλέτες, οι οποίες δεν έχουν αξία για τους κλέφτες και βανδάλους, ενώ οι πόρτες θωρακίζονται ώστε να μην σπάνε, αν και οι δράστες με τους λοστούς που χρησιμοποιούν δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα με το συγκεκριμένο μέτρο. 


Στον περιφραγμένο χώρο ήταν κεντρική μονάδα κλιματιστικού, αξίας άνω των 20.000 ευρώ, που κλάπηκε...

Σε κλουβιά έχουν μετατραπεί γραφεία του Σχολείου στα οποία επανειλημμένως έχουν γίνει διαρρήξεις

Μία από τις στραπατσαρισμένες πόρτες, από τους λοστούς των διαρρηκτών...

Αυτό που ζητά η διεύθυνση του σχολείου είναι φύλαξη και τη νύχτα και αν αυτό δεν είναι εφικτό, να επισκέπτεται η δημοτική αστυνομία το σχολικό χώρο βραδινές ώρες και να κάνει περιμετρικά περιπολίες με τον φάρο του περιπολικού αναμμένο. 

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Βασίλη Τζαμουράνη στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη φύλαξη του Πολυκλαδικού, ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, απάντησε ότι θα μπει φύλαξη από ιδιωτική εταιρία, στο μέλλον, όταν γίνει ο σχεδιασμός για τη φύλαξη και σε άλλους χώρους που χρειάζονται έλεγχο, όπως στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Ο Δημήτρης Οικονομάκος, από την πλευρά του ζήτησε την πρόσληψη σχολικών φυλάκων.

Στ.Μ.