Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022 12:06

“Πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών” η κτιριολογική κατάσταση των σχολείων του Δήμου Καλαμάτας

Γιάννης Κολοβός, Γρηγόρης Οικονομόπουλος, Αμαλία Μάλαμα, Γιώργος Σακελλαρίου Γιάννης Κολοβός, Γρηγόρης Οικονομόπουλος, Αμαλία Μάλαμα, Γιώργος Σακελλαρίου

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Τα σχολεία του Δήμου Καλαμάτας βρίσκονται σε κατάσταση πολύ μακρινή σε σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών, τονίζει ο Σύλλογος Γονέων Δήμου Καλαμάτας, χωρίς να παραγνωρίζει ότι έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις από το Δήμο. Μάλιστα η Ένωση Γονέων έχει καταγράψει αναλυτικά τα προβλήματα, έχει παρουσιάσει τις προτάσεις της για την αντιμετώπισή τους σε όλες τις εμπλεκόμενες αρχές, οι περισσότερες από τις οποίες όμως δεν έχουν απαντήσει. Δεν έχει απαντήσει ούτε ο Δήμος Καλαμάτας. Γι’ αυτό και η Ένωση Γονέων, μαζί με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, οργανώνουν κοινή παρέμβαση σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας…

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο 24ο Δημοτικό Σχολείο τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης Γονέων, Αμαλία Μάλαμα, Γρηγόρης Οικονομόπουλος, Γιώργος Σακελλαρίου και Γιάννης Κολοβός, παρουσίασαν τις ενέργειες της Ένωσης για τη σχολική χρονιά που έχει ξεκινήσει με σκοπό την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών για τους μαθητές στα σχολεία τους, την υποστήριξη της εκπαίδευσης των σχολικών τροχονόμων και της κυκλοφοριακής αγωγής των μαθητών κ.ά

Την παρουσίαση των θεμάτων στη συνέντευξη Τύπου άνοιξε η κ. Μάλαμα ενώ στη συνέχεια ο κ. Οικονομόπουλος σημείωσε ότι η Ένωση από τις αρχές του καλοκαιριού του 2022 επισκέφθηκε περισσότερα από 10 σχολικά κτίρια και συνέταξε μια αναλυτική τεχνική έκθεση 150 σελίδων με φωτογραφίες, στην οποία καταγράφονται προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η έκθεση αυτή, συνέχισε ο κ. Οικονομόπουλος, παρουσιάζει σημαντικά θέματα, όπως συγκεκριμένα προβλήματα υγρομονώσεων, μουχλιασμένες εσωτερικές επιφάνειες, εκτεθειμένες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, φθαρμένα δάπεδα, σημεία με υποψία ύπαρξης αμιάντου, σπασμένα μάρμαρα κ.ά Η έκθεση απεστάλει στις εμπλεκόμενες αρχές, μεταξύ των οποίων στο Δήμο Καλαμάτας, στην Περιφέρεια και σε άλλες υπηρεσίες. Οι μόνες που απάντησαν, τόνισε ο κ. Οικονομόπουλος, ήταν η Επιθεώρηση Εργασίας και η Περιφέρεια. Επειδή λοιπόν δεν απάντησε ο Δήμος, η Ένωση Γονέων με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν κοινή παρέμβαση σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Ακόμη το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων σημείωσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου πρόσφατες εργασίες σε σχολεία έχουν υποστεί ήδη, αδικαιολόγητα, φθορές. Η Ένωση, συνέχισε, δεν λέει ότι η σημερινή δημοτική αρχή Καλαμάτας έχει κάνει περισσότερα ή λιγότερα πράγματα για τα σχολεία σε σχέση με τις προηγούμενες. Λέει όμως, τόνισε, ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται στη χρόνια υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Σχολίασε μάλιστα ότι δεν μπορεί να θεωρήσει κάποιος ότι είναι επιτυχία το ότι βάφτηκε ένα σχολείο το οποίο είχε βαφτεί 30 χρόνια. Ο κ. Οικονομόπουλος τόνισε ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συγκρότηση δύο συνεργείων εργατοτεχνιτών από το Δήμο, με αποκλειστικό καθήκον την ιεράρχηση των προβλημάτων στα σχολικά κτίρια και την αντιμετώπισή τους. 

Ο κ. Σακελλαρίου από την πλευρά πρόσθεσε ότι η Ένωση Γονέων αντιμετωπίζει το ζήτημα της κατάστασης των σχολικών κτιρίων με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με γνώμονα την αποφυγή κινδύνων που ενδεχομένως μπορεί να υφίστανται για τους μαθητές. Σημείωσε και ο ίδιος ότι ο Δήμος δεν έχει απαντήσει στην τεχνική έκθεση της Ένωσης, πρόσθεσε όμως ότι ο Δήμος έχει προβεί σε κάποιες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, η κατάσταση ωστόσο δεν έχει βελτιωθεί στον απαιτούμενο βαθμό. Ο κ. Σακελλαρίου σημείωσε επίσης ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των σχολείων χρειάζεται πολύ δουλειά και δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ένωση εκπροσωπεί περίπου 30.000 γονείς. 

Η κ. Μάλαμα παρουσίασε το κείμενο με τις προτάσεις της Ένωσης Γονέων προς το Δήμο Καλαμάτας, όπου αναφέρεται η πρόταση για τη συγκρότηση συνεργείων εργατοτεχνιτών αποκλειστικά για τα σχολεία και η ανάγκη για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, ενώ εκφράζεται η ικανοποίηση της Ένωσης ότι για πρώτη φορά ορίστηκε από τη σημερινή δημοτική αρχή αντιδήμαρχος Παιδείας. 

Στη συνέχεια ο κ. Κολοβός παρουσίασε σημαντικές πρωτοβουλίες της Ένωσης Γονέων για την εκπαίδευση των μαθητών στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, σε συνεργασία με το Δήμο και την Τροχαία, τους οποίους και ευχαρίστησε, όπως και για την εκπαίδευση των σχολικών τροχονόμων, επίσης πολύ σημαντικό θέμα. Ακόμη αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία της Ένωσης Γονέων για την ενημέρωση μαθητών, σε συνεργασία με την Ασφάλεια της Καλαμάτας, για τη μάστιγα των ναρκωτικών και κάλεσε σχολικές μονάδες να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον συνεργασίας με την Ένωση για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Στ.Μ.