Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2022 11:09

Το Δημοτικό Σχολείο Λεΐκων στη Βουλή

Το Δημοτικό Σχολείο Λεΐκων στη Βουλή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

«Μια μεγάλη εκδρομή που σίγουρα θα μείνει για καιρό χαραγμένη στη μνήμη τους πραγματοποίησαν οι μαθητές/τριες ,συνοδευόμενοι από τη  η δασκάλα τους Αγγελική Αλεξανδροπούλου, της Έκτης τάξης του σχολείου μας την Τετάρτη 26 Οκτώβρη. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Επισκέψεις Σχολείων στη Βουλή των Ελλήνων» ταξίδεψαν στην Αθήνα και επισκέφτηκαν το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με την άφιξή τους στην Αθήνα και μέχρι να έρθει η ώρα του προγραμματισμένου ραντεβού τους για την είσοδο στο κτίριο της Βουλής, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να κάνουν έναν ευχάριστο περίπατο στον κατάφυτο Εθνικό Κήπο και να πάρουν μια γεύση από την πανέμορφη αυτή καρδιά πρασίνου της πρωτεύουσας.

Στη σύντομη διαδρομή τους για τη γειτονική Βουλή δεν παρέλειψαν, φυσικά, να κάνουν μια στάση μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, να θαυμάσουν τους Εύζωνες και τον ξεχωριστό βηματισμό τους αλλά και να φωτογραφηθούν μαζί τους.

Φτάνοντας στην πλαϊνή πύλη του Κοινοβουλίου, υπάλληλος της Βουλής υποδέχτηκε την ομάδα των μαθητών και των συνοδών τους και την οδήγησε μαζί με την ξεναγό του προγράμματος στη μεγαλοπρεπή μαρμάρινη διπλή σκάλα, ένα από τα λίγα αρχιτεκτονικά στοιχεία του παλαιού ανακτόρου που διασώζονται ανέπαφα ως σήμερα. Εκεί η ξεναγός μίλησε στους μαθητές για την ιστορία και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ενώ εντυπωσιάστηκε από τις σχετικές τους γνώσεις και τις εύστοχες απαντήσεις τους στις ερωτήσεις της.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ξενάγηση στην επιβλητική Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στην αίθουσα αυτή οι μαθητές μας πήραν μια καλύτερη γεύση του εξαιρετικού πλούτου και της αρχικής χρήσης του κτιρίου. Θαύμασαν τη διατηρημένη ζωφόρο, όπου αποτυπώνονται γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και προσωπογραφίες αγωνιστών, και ξεναγήθηκαν στην επετειακή έκθεση της Βουλής των Ελλήνων για το 1821 με τίτλο «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».

Έπειτα, και καθώς η επίσκεψή τους συνέπιπτε με τις ώρες λειτουργίας του Κοινοβουλίου, οι μαθητές και οι συνοδοί τους είχαν την τύχη να επισκεφτούν την Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Περπατώντας μέσα στο δαιδαλώδες κτίριο, ανεβαίνοντας σκάλες και διασχίζοντας διαδρόμους που έμοιαζαν με λαβύρινθο, οδηγήθηκαν στα θεωρεία της αίθουσας συνεδριάσεων της Ολομέλειας και παρακολούθησαν βουβοί για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση. Εδώ, αφού, κατά το σύνηθες, προσφωνήθηκαν από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και χειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους βουλευτές, άκουσαν την αγόρευση ενός υπουργού στο βήμα της Βουλής, παρατήρησαν τον υπάλληλο που άλλαζε το ποτήρι με το νερό στους ομιλητές, τους υπαλλήλους που κρατούσαν τα πρακτικά, τα έδρανα των βουλευτών,  το καμπανάκι του προέδρου, τη γυάλινη οροφή που γεμίζει την αίθουσα φως κ.α.