Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023 12:19

Έφτιαξαν χαρταετούς και διασκέδασαν στο σχολείο ως δράση για την ισότητα και κατά των διακρίσεων

Έφτιαξαν χαρταετούς και διασκέδασαν στο σχολείο ως δράση για την ισότητα και κατά των διακρίσεων

6Ο ΓΕΛ-4Ο ΕΠΑΛ

Μαθητές και μαθήτριες με εκπαιδευτικούς, από το 6ο Γενικό Λύκειο και το 4ο Επαγγελματικό Λύκειο Καλαμάτας, έφτιαξαν χαρταετούς, έφαγαν και διασκέδασαν στο σχολείο τους, σε μια δράση που αποσκοπούσε στην ανάπτυξη της μεταξύ τους επικοινωνίας και την ευαισθητοποίηση για την ισότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων…

Τα δύο σχολεία ανακοίνωσαν σχετικά: «Την Παρασκευή 24-02-2023 διεξήχθη στο 6ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας και το 4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας προγραμματισμένη δράση για την ευαισθητοποίηση μαθητών και μαθητριών σε θέματα ισότητας και καταπολέμησης διακρίσεων με αποτέλεσμα τη θεμελίωση καλών και συνεργατικών σχέσεων εκπαιδευτικών και μαθητών/-τριών των δύο σχολείων αλλά και την επαφή τους με τα ήθη και τα έθιμα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εργάστηκαν σε ομάδες εργασίας και έφτιαξαν χαρταετούς με εμψυχωτή τον εκπαιδευτικό του 4ου ΕΠΑΛ Θανάση Βρυώνη (ΠΕ12.05) τους οποίους στη συνέχεια πέταξαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Ακολούθησε φαγητό, χορός και διασκέδαση με τη συμμετοχή όλων των μαθητών/-τριών και των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων. Τη δράση οργάνωσαν και υλοποίησαν: α) από το 6ο Γενικό Λύκειο η διευθύντρια Κιουρή Χαρίκλεια και οι εκπαιδευτικοί Γράψα Παναγιώτα (ΠΕ02), Μπαχτσεβάνη Μαρία(ΠΕ06), Στογιάνοβα Λυδία (ΠΕ03), Ταταρούνη Μαρία (ΠΕ02) και Ψυχογυιοπούλου Παναγιώτα (ΠΕ02) β) από το 4ο ΕΠΑΛ ο διευθυντής Βρυώνης Δημήτρης και η εκπαιδευτικός Αγγελοπούλου Ελένη (ΠΕ02).

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολεία- Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ( EPAS), στο οποίο συμμετέχει το 6ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας το σχολικό έτος 2022-23 και σχετίζεται με τις πολιτικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για δράση που δίνει στους μαθητές και τις μαθήτριες την ευκαιρία  να αναπτύξουν τις αξίες της ισότητας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη διαφορετικότητα. Η καταπολέμηση των διακρίσεων συνίσταται στην αλλαγή στάσεων και αξιών και αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για να εξελιχθεί η κοινωνία μας σε χώρο ασφάλειας, ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Οι μαθητές και μαθήτριες πρεσβευτές της Ευρώπης στο πλαίσιο της δράσης απεικόνισαν συναισθήματα και μηνύματα που ήταν τα εξής: Όλοι ενωμένοι όλοι αγαπημένοι, Σεβασμός και αποδοχή, Όχι στη ρητορική του μίσους, Αλλαγή νοοτροπίας σεβασμός στον συνάνθρωπο, Δεν είσαι «ΜΕΓΑΛΟΣ» όταν κάνεις τον άλλον να νιώθει «ΜΙΚΡΟΣ», Όλοι ίσοι για το δικαίωμα στη ζωή χωρίς βία, Μυαλά ανοιχτά! Όχι στη στοχοποίηση ανθρώπων, Σεβόμαστε τη διαφορετικότητα, Ζω όπως επιθυμώ χωρίς να ενοχλώ».