Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 17:27

Σε στάση εργασίας την Πέμπτη συμμετέχει το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Σταυρούλα Στραβάκου Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Σταυρούλα Στραβάκου

“ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ!”

Βαθιά θλίψη και θυμό εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης Μεσσηνίας,  για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ζητώντας η οργή γι’ αυτό που συνέβη να γίνει αγώνας και φωνή. Επίσης το Σωματείο ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 9 Μαρτίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2.30 μετά το μεσημέρι, την οποία έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης…

Το Σωματείο ανακοίνωσε ότι “εκφράζει τη βαθιά θλίψη, το θυμό καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, στη πλειοψηφία νέα παιδιά.

            Απαιτούμε να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια, ώστε να μην παραγραφούν οι ευθύνες για το «έγκλημα των Τεμπών». Αποτελεί τραγική ειρωνεία στον 21ο αιώνα με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η κίνηση στους σιδηροδρόμους να διεξάγεται χειροκίνητα, να μην υπάρχουν όλες οι αναγκαίες υποδομές που θα διασφαλίζουν την ασφαλή μετακίνηση του λαού. Δεν αποδεχόμαστε «αποδιοπομπαίους τράγους» ούτε «κεραυνούς εν αιθρία» , όταν υπήρξαν σωρεία καταγγελιών από τους εργαζόμενους το προηγούμενο διάστημα για την ασφάλεια στους σιδηροδρόμους.

Φτάνει πια! Αρνούμαστε να πληρώνουμε την εγκληματική πολιτική όλων των Κυβερνήσεων, που θυσιάζουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Γυρνάμε την πλάτη σε αυτούς που σήμερα χύνουν περίσσια δάκρυα πάνω από τα μνήματα, ενώ είναι συνένοχοι στο έγκλημα! Αρνούμαστε να ακούσουμε τα κούφια λόγια περί μέτρων που θα ληφθούν και ευθυνών που θα αποδοθούν, ενώ τόσα χρόνια έβαλαν πλάτη για να απαξιωθούν οι υποδομές.

Άλλωστε εμείς οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ νιώθουμε  καθημερινά στο πετσί μας αυτή τη πολιτική. Ξέρουμε πολύ καλά πως οι κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές απαξιώνουν τις υπηρεσίες και από προσωπικό αλλά και από υλικοτεχνική υποδομή για να τις χαρίζουν στους μεγαλοεργολάβους. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής το νερό δεν λογαριάζεται ως  κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή, αλλά ως εμπόρευμα, οι ελάχιστοι εργαζόμενοι με βάση τις πραγματικές ανάγκες, που έχουμε απομείνει στις ΔΕΥΑ, δίνουμε καθημερινά άνιση μάχη για να τα βγάλουμε πέρα, με τα τεράστια προβλήματα, με εντατικοποίηση της εργασίας, χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να τηρούνται στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας που λογαριάζονται ως κόστος

Στην ίδια λογική προχωρά η ακόμα παραπέρα εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίησή του νερού, με το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα για την μετονομασία και διεύρυνση της ΡΑΕ, που η Κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρνει άρον - άρον για ψήφιση στη Βουλή με διαδικασίες εξπρές. Αποτελεί  συνέχεια όλων των προηγούμενων ρυθμίσεων, στη βάση των αντιδραστικών κατευθύνσεων και οδηγιών της Ε.Ε. που υπηρέτησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις και παραδίδει με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι, με ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του νερού και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.

H πολιτική που σήμερα στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ίδια με την πολιτική που ιδιωτικοποίησε τη Δ.E.H. για να ξεπαγιάζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα και να πεθαίνουν τον 21ο αιώνα από αναθυμιάσεις, τον O.Σ.Ε. που συντελέστηκε αυτό το μακάβριο έγκλημα, που έκανε μεγάλες πλάτες στον ιδιωτικό τομέα υγείας την περίοδο της πανδημίας σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού, που αρπάζει και με τη βούλα της «τυφλής δικαιοσύνης» μέσα από ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς την πρώτη κατοικία, αφού πρώτα μας ξεζούμισαν για να σωθεί η κερδοφορία των τραπεζών και τόσα άλλα για τα οποία δεν υπάρχει αριθμός.

H πολιτική αυτή έχει συνέχεια, εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα μιας και προσκυνάμε τον ίδιο Θεό.  Το Θεό του κέρδους των λίγων.

Τώρα να υπάρξει ξεσηκωμός!  Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαδί!

Όχι μόνο να απαιτήσουμε την λήψη μέτρων ώστε να, μην σκοτωνόμαστε όταν ταξιδεύουμε, να καιγόμαστε το καλοκαίρι και να πνιγόμαστε το χειμώνα, να έχουμε πρόσβαση σε δωρεάν δημόσια αναβαθμισμένη υγεία - παιδεία αλλά με τους αγώνες μας να στοχεύσουμε για μια άλλου είδους ανάπτυξη που θα κερδίζουν οι πολλοί γιατί έτσι μόνο μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους νεολαιίστικους φορείς και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα”.