Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 15:06

Καθαρισμός του σπηλαιώδους ναού του Αγίου Ιωάννη από την Περιβαλλοντική Ομάδα του 1ου Γυμνασίου

Καθαρισμός του σπηλαιώδους ναού του Αγίου Ιωάννη από την Περιβαλλοντική Ομάδα του 1ου Γυμνασίου

ΚΑΛΑΜΑΤΑ του Άγγελου Μπάλλα

“Πριν από λίγες μέρες οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας, οι οποίοι υλοποιούμε το πρόγραμμα με τίτλο: «Το Κάστρο της Καλαμάτας: αφουγκράζομαι την ιστορία του», επισκεφθήκαμε το Κάστρο και ξεναγηθήκαμε σ’ αυτό και στη γύρω περιοχή. Ανάμεσα στα αξιοθέατα που είδαμε ήταν ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Ιωάννη.

                Η κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο ναός επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί απαράδεκτη. Κάθε λογής σκουπίδια ήταν πεταμένα στο εσωτερικό του και, επειδή είχαν χρόνια να μαζευτούν, σχημάτιζαν έναν μεγάλο σωρό. Πέτρες και κλαδιά δέντρων είχαν πέσει μέσα. Στους τοίχους γραμμένα συνθήματα. Τοιχογραφίες κατεστραμμένες. Με δυο λόγια εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης. Αναλάβαμε δράση, φορέσαμε γάντια, πήραμε σακούλες και προχωρήσαμε στον καθαρισμό του ναού. Τα σκουπίδια που μαζεύτηκαν μέσα από τον ναό, αλλά και από τον περιβάλλοντα χώρο ήταν πάρα πολλά.

                Νιώσαμε μεγάλη απογοήτευση για την εικόνα που παρουσίαζε το μοναδικό αυτό μνημείο της πόλης, ένα ιστορικό και εκκλησιαστικό κόσμημα.  Αναρωτηθήκαμε γιατί ο χώρος αυτός δεν έχει περίφραξη για να μην μπορεί να εισέρχεται τα βράδια κανείς. Γιατί δε γίνεται ένα στέγαστρο για να προφυλάξει τον ναό από φερτά υλικά και από τα καιρικά φαινόμενα που τον καταστρέφουν; Γιατί τέλος δε συντηρείται το εσωτερικό του ναού και οι τοιχογραφίες που βρίσκονται εκεί;