Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023 18:45

Κατερίνα Τσιγκάνου: Κίνδυνοι στο 1ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας - Τεράστιο πρόβλημα η υποχρηματοδότηση

Κατερίνα Τσιγκάνου: Κίνδυνοι στο 1ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας -  Τεράστιο πρόβλημα η υποχρηματοδότηση

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Τα σοβαρά κτιριολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το 1ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας αναδεικνύει η υποψήφια δήμαρχος Τριφυλίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Κατερίνα Τσιγκάνου, μετά από ενημέρωση που είχε από τους διευθυντές και άλλους εκπαιδευτικών των δύο σχολικών μονάδων και μετά από κατάσταση με τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν η οποία έχει αναρτηθεί από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στην είσοδο του σχολικού κτιρίου. Τονίζει η κ. Τσιγκάνου ότι η σχολική στέγη θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα κάθε δημοτικής αρχής και καλεί τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τη Λαϊκή Συσπείρωση για να διεκδικεί σταθερά ασφαλή σχολεία για τα παιδιά…

 

Σε ανακοίνωση της υποψήφιας δημάρχου κ. Τσιγκάνου επισημαίνονται σχετικά τα εξής: «Περιοδεία στο 1ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας πραγματοποίησε κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Τριφυλίας με την υποψήφια  Δήμαρχο  Κατερίνα Τσιγκάνου,  τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Σαράντο Κουκούμη και τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους Καλλιόπη Καρτσομιχελάκη, Γιώργο Καραγιάννη και Ντορίνα Χάλοτ.

Έγινε ενημέρωση από τους διευθυντές και τους δασκάλους των δύο σχολικών συγκροτημάτων για τα σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν.

  • Το τεράστιο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης. Τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος και πετρελαίου και μένουν συνεχώς πίσω ανάγκες λειτουργικές για εξοπλισμό(π.χ.φωτοτυπικό).
  • Τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα Ο χώρος του προαυλίου με την φθαρμένη ασφαλτόστρωση σε όλη την έκταση και την σπασμένη περίφραξη με τα σκουριασμένα κάγκελα είναι εντελώς ακατάλληλος για να παίζουν παιδιά. Επίσης, όπως είναι περίκλειστος, με στενή είσοδο, χωρίς δυνατότητα να μπει μεγάλο όχημα σε περίπτωση ατυχήματος ή κινδύνου (ασθενοφόρο-πυροσβεστικό) καθίσταται επικίνδυνος.

Οι τουαλέτες των παιδιών εδώ και δύο χρόνια είναι σε επισκευή που δεν έχει ολοκληρωθεί. Στο εσωτερικό του σχολείου μπαίνουν νερά από την οροφή και άλλα επείγοντα ζητήματα, όπως περιγράφονται στην ανακοίνωση, που ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων έχει τοιχοκολλήσει στην είσοδο του σχολείου.

Παρ όλο που όλα τα παραπάνω είναι πολύ γνωστά και στην δημοτική αρχή δεν έχουν υλοποιηθεί.

Βασική αιτία είναι ότι ενώ τα σχολεία είναι στην αρμοδιότητα των Δήμων δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος προς τους Δήμους  για να καλύπτονται οι ανάγκες των σχολείων σε συντήρηση. Από την άλλη και όσα χρήματα διατίθενται από το κράτος δεν αξιοποιούνται όλα από τη δημοτική αρχή για τις ανάγκες των σχολείων αλλά με συνεχείς τροποποιήσεις του προϋπολογισμού καλύπτουν άλλες ανάγκες και άλλες προτεραιότητες.

Οι δάσκαλοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να παρακάμψουν αυτά τα προβλήματα και να επιτελέσουν το εκπαιδευτικό έργο τους. Στη συζήτηση μας επιβεβαιώθηκε ότι η σχολική στέγη και η άμεση επίλυση των προβλημάτων των σχολείων πρέπει να είναι η 1η προτεραιότητα της δημοτικής αρχής.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να υπερψηφίσουν τον συνδυασμό μας ώστε να δυναμώσει η φωνή αντίστασης και διεκδίκησης απέναντι σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, γιατί τα παιδιά μας είναι το μέλλον μας".

 

Κατερίνα Τσιγκάνου

Υποψήφια Δήμαρχος Τριφυλίας