Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 22:24

Δημήτρης Οικονομάκος: Για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Δημήτρης Οικονομάκος: Για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη σαν ανοίγουν τα σχολεία, 
Στις συνοικίες οι γυναίκες μπαίνουν στα χαρτοπωλεία.
Και αγοράζουν σχολικά βιβλία και τετράδια για τα παιδιά τους.
Απελπισμένες ψάχνουν στα τριμμένα τσαντάκια τους
και την τελευταία δεκάρα, όλο παράπονο,
που η γνώση είναι τόσο ακριβή.
Κι όμως μήτε που υποπτεύονται
Πόσο κακή είναι η γνώση
που προορίζεται για τα παιδιά τους
Μπέρτολτ  Μπρεχτ
(Γερμανός σκηνοθέτης, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας)


“Ως Λαϊκή Συσπείρωση ευχόμαστε σε όλους  μαθητές και στους γονείς τους, σε όλους τους εκπαιδευτικούς, να έχουν μία δημιουργική και ευχάριστη χρονιά, χωρίς προβλήματα με τα συνήθη κενά που δυσχεραίνουν κατά πολύ την σχολική καθημερινότητα.

 

Δυστυχώς, και φέτος συνεχίζουν να υφίστανται 27αρια τμήματα, να μην έχει ολοκληρωθεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος των σχολικών κτηρίων και να καθιστούν επίφοβη τη χρήση παλιών κτηρίων, όπως τα ΕΠΑΛ Καλαμάτας ή το 6ο ΓΕΛ.

Εδώ και σχεδόν 10 χρόνια δεν έχει χτιστεί ούτε μία νέα σχολική αίθουσα και υπάρχουν σχολεία στα οποία η έλλειψη σχολικής στέγης είναι πλέον ασφυκτική, όπως το Ειδικό Δημοτικό Καλαμάτας και το ΕΝΕΕΓΥΛ. Η επέκταση του  Δημοτικού στον Άρι χρονολογείται από το 2010 και στη τωρινή του διαδικασία έχουμε φτάσει ήδη τα 6 χρόνια.  

Εξακολουθούν να υπάρχουν σχολεία που είναι εκτεθειμένα σε πλημμυρικά φαινόμενα (13ο Δημοτικό, 3ος παιδικός σταθμός), που είναι σε λυόμενα από το σεισμό π.χ 17ο Δημοτικό, που είναι σε άθλιες συνθήκες π.χ πρώην Πολυκλαδικό ενώ η συντήρηση των σχολείων είναι πλημμελής και εξαντλείται στο «καθιερωμένο βάψιμο» και τώρα τελευταία στην προεκλογική ασφαλτόστρωση, χωρίς να έχουν επιλυθεί σοβαρά κτηριακά προβλήματα σχεδόν στο σύνολο των σχολείων.

Προσλαμβάνονται σχολικές καθαρίστριες με συμβάσεις για 4 κατά μέσο όρο ώρες ημερησίως με αποτέλεσμα και αυτές να λαμβάνουν στην κυριολεξία μισθούς πείνας και τα σχολεία να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα ζητήματα υγιεινής.

Δεν είναι αυτή η εικόνα που αξίζει στα παιδιά μας! Είναι προκλητικό το απλό  βάψιμο και η ελλιπέστατη χρηματοδότηση να βαφτίζεται «πρωτόγνωρο έργο» από τη δημοτική αρχή!

Εάν η Λαϊκή Συσπείρωση αναλάβει τη δημοτική αρχή και ως αντιπολίτευση θα διεκδικήσει:

  •       Αύξηση των χρημάτων στις σχολικές επιτροπές
  •       Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης σε όλες τις σχολικές δομές
  •       Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στις τεχνικές υπηρεσίες, ώστε να υπάρχει συνεχής έλεγχος και άμεση επίλυση προβλημάτων, με στόχο να πηγαίνουν τα παιδιά μας σε τουλάχιστον αξιοπρεπή σχολεία
  •       Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς για εισοδήματα έως 25.000 και διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης για ολική κατάργησή τους.
  •       Ίδρυση βρεφικών και παιδικών σταθμών σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Ακόμα περιμένουμε να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες 7 περίπου χρόνων για παιδικό σταθμό στη Θουρία και στα Αρφαρά. 
  •       Διεκδίκηση ολοκλήρωσης αντισεισμικού, αντιπυρικού και αντιπλημμυρικού ελέγχου σε όλα τα σχολεία.
  •       Απογευματινά Δωρεάν προγράμματα αθλητισμού και πολιτισμού στα σχολεία μόνιμα.
  •       Ίδρυση λαϊκού φροντιστηρίου δωρεάν για όλους.

Και για όσους λένε ότι αυτά δεν γίνονται και ότι είναι «προεκλογικές κορώνες», του καλούμε να ρίξουν μια ματιά στο Δήμο Πάτρας. Που ενώ παίρνει ισχνή χρηματοδότηση από το κράτος, τη διαθέτει ώστε να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών του και όχι για να κάνει απλώς έργα βιτρίνας”.