Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 18:39

Σύλλογος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας Καλαμάτας: Παρέμβαση για τη νέα σχολική χρονιά

φωτό αρχείο από εκδήλωση του Συλλόγου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας με τη Βιβή Δάγκα και την Αγγελική Ρηγανάκου φωτό αρχείο από εκδήλωση του Συλλόγου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας με τη Βιβή Δάγκα και την Αγγελική Ρηγανάκου

“Ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας Καλαμάτας και μέλος της ΟΓΕ απευθύνεται σε όλους τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς μπροστά στη νέα σχολική χρονιά. Μια σχολική χρονιά που ξεκινά σε πολλές περιοχές της χώρας με σχολεία πνιγμένα στη λάσπη, καψαλισμένα από τις πυρκαγιές, επικίνδυνα για την ασφάλεια των παιδιών μας λόγω απουσίας αντισεισμικού ελέγχου.

 

Στην Καλαμάτα εξακολουθούν να υπάρχουν σχολεία εκτεθειμένα σε πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα (π.χ. όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας, στον 3ο Παιδικό Σταθμό κ.α.) λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, με την ευθύνη να βαραίνει τη δημοτική αρχή.

Τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας ότι όλα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τα παιδιά μας διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα αφού η σχολική χρονιά ξεκινά:

- Με τουλάχιστον 20.000 κενά σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που όσο κι αν προσπαθεί το Υπουργείο Παιδείας, δεν «κουκουλώνονται» με τις συγχωνεύσεις τμημάτων, την κατάργηση μαθημάτων ειδικοτήτων, τις αλλαγές στην Παράλληλη Στήριξη, τις αναθέσεις μαθημάτων σε άλλες ειδικότητες και άλλα τρικ που τελικά δυσχεραίνουν το εκπαιδευτικό έργο με επιπτώσεις στη μόρφωση των μαθητών.

  • Με το αίσχος των ελαστικών εργασιακών σχέσεων να αφορά το 1/3 των εκπαιδευτικών, που εργάζονται ως αναπληρωτές και αναπληρώτριες, αναγκασμένοι να γυρνούν την χώρα με μια βαλίτσα στο χέρι, με δυσβάσταχτα κόστη, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα γι' αυτούς και τις οικογένειές τους (π.χ. για τη διαμονή τους, για τα παιδιά τους κ.ο.κ.), χωρίς να μπορούν να κάνουν κανέναν προγραμματισμό για την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.
  • Με καθαρίστριες που δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, με 2ωρες και 3ωρες συμβάσεις, με μισθούς ψίχουλα και που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων και την εξασφάλιση της υγείας της σχολικής κοινότητας.
  • Με την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, τα υπέρογκα νοίκια να εξανεμίζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό το πρώτο 10ήμερο του μήνα και οι γονείς πανικόβλητοι να αναρωτιούνται πώς θα τα βγάλουν πέρα με τα φροντιστήρια και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Η βοήθεια στο διάβασμα, ο

αθλητισμός ο πολιτισμός, αντί για δικαίωμα των παιδιών που θα έπρεπε να καλύπτεται δωρεάν από το κράτος, γίνονται ατομική ευθύνη και βραχνάς για την οικογένεια.

Η σημερινή κυβέρνηση, πιάνοντας το νήμα απ' όλες τις προηγούμενες, αφήνει τα σχολεία να στενάζουν από την υποχρηματοδότηση, την ίδια στιγμή που «παίζει» με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τη φοροληστεία των λαϊκών οικογενειών τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δαπάνες.

Όσα καλάθια του μαθητή, όσους «ψηφιακούς μετασχηματισμούς» κι αν διαφημίσουν δε μπορούν να κρύψουν ότι θέλουν σχολεία πολλών ταχυτήτων εξαρτημένα από την οικονομική κατάσταση των γονιών, που βάζουν όλο και πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι θέλουν μαθητές πολλών ταχυτήτων που τους περισσότερους από αυτούς τους προετοιμάζουν για την αυριανή τους θέση στους πολλούς «ευέλικτους» εργαζόμενους.

Η ατομική και συλλογική μας ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας μας υπαγορεύει να μη συμβιβαστούμε με αυτήν την βαρβαρότητα, αλλά μαζί να παλέψουμε για το σχολείο που έχουν ανάγκη. Σήμερα, τον 21ο αιώνα, μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης προς όφελος της μόρφωσης των παιδιών μας για σχολεία ασφαλή, που θα δίνουν πραγματική, ολόπλευρη γνώση, καλλιέργεια, που θα εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα παιδιά. Σχολεία πλήρως στελεχωμένα με εκπαιδευτικό και όλο το υπόλοιπο αναγκαίο προσωπικό με μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας. Σχολεία με προσεισμικό έλεγχο, χωρίς πεσμένους σοβάδες και γυψοσανίδες, χωρίς απειλές για διακοπή ηλεκτροδότησης, χωρίς παρωχημένα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, χωρίς κυνήγι χορηγών για την επιβίωσή τους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης. 
  • Δωρεάν, επαρκή και υγιεινή σίτιση για όλα τα παιδιά στα σχολεία όλων των βαθμίδων με κρατική ευθύνη.
  • Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο με κρατική ευθύνη. 
  • Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων
  • Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Άμεσος, ουσιαστικός και ενδελεχής προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτιρίων.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία. Λεφτά για τα σχολεία και όχι για τα ΝΑΤΟικά σφαγεία και την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία”.