Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2026 09:26

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στην Καλαμάτα για το Εθνικό Απολυτήριο: Ένα ακόμη λιθαράκι για την κατηγοριοποίηση του δημόσιου σχολείου

Παναγιώτης Μερτίκας, Χαρά Κιουρή, Θεόδωρος Τσούχλος, Γρηγόρης Οικονομόπουλος Παναγιώτης Μερτίκας, Χαρά Κιουρή, Θεόδωρος Τσούχλος, Γρηγόρης Οικονομόπουλος

Το Εθνικό Απολυτήριο που προωθεί η κυβέρνηση αποτελεί ένα ακόμη λιθαράκι για την κατηγοριοποίηση των δημόσιων σχολείων, για το περαιτέρω άνοιγμα του δρόμου για τα κολέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και δεν απαντάει στα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Θεόδωρος Τσούχλος, ο οποίος είναι μέλος της ΔΑΚΕ και μίλησε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο Λύκειο Παραλίας. Ήταν εκδήλωση της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας και της Ένωσης Γονέων του Δήμου Καλαμάτας, με θέμα «Εθνικό Απολυτήριο: Εξεταστική αρένα ή σχολείο 

 

που να μορφώνει ολόπλευρα;». Την αντίθεσή τους στο Εθνικό Απολυτήριο υπογράμμισαν και οι ομιλητές της Α’ ΕΛΜΕ, Παναγιώτης Μερτίκας και της Ένωσης Γονέων, Γρηγόρης Οικονομόπουλος. Η συζήτηση κατέλειξε στο ότι ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς η Ένωση Γονέων, οι Σύλλογοι Γονέων, οι Σύλλογοι των εκπαιδευτικών καλό είναι να κάνουν συνελεύσεις για το εθνικό απολυτήριο, να πάρουν αποφάσεις, να ενημερώσουν την κοινωνία και από κοινού εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους. 

Η ΟΛΜΕ δεν συμμετέχει στον λεγόμενο εθνικό διάλογο για το εθνικό απολυτήριο, είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για διάλογο από μια επιτροπή με 106 μέλη, εκ των οποίων τα 103 έχει επιλέξει η ίδια η υπουργός Παιδείας. Θεώρησε ότι η επιτροπή δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει τα πορίσματά της, λόγω της προεκλογικής περιόδου ή των εκλογών αλλά και αν τα ολοκληρώσει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει ενώ θα επίκεινται οι εκλογές. Ο κ. Τσούχλος υπογράμμισε ότι το εθνικό απολυτήριο είναι ένα έλασσον ζήτημα μπροστά στα μείζονα, τα οποία η κυβέρνηση αποφεύγει ή δεν θέλει να αντιμετωπίσει, όπως είναι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, οι αναπληρωτές, η κατηγοριοποίηση των σχολείων με τα Ωνάσεια και τα Πρότυπα, τα οικονομικά των εκπαιδευτικών κά Είπε επίσης ότι το εθνικό απολυτήριο ουσιαστικά αποσκοπεί στην κατάργηση κατά κάποιο τρόπο των πανελλαδικών εξετάσεων και το άνοιγμα του δρόμου στα κολέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος μιλάει για δημόσιο πανεπιστήμιο, τονίζοντας ότι πρόκειται για συνταγματική επιταγή που αποτελεί σύλληψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, την οποία καταπατά το κόμμα που κυβερνά σήμερα και για το λόγο αυτό είπε ότι πρέπει να γίνει πολιτική αλλαγή. 

Ο Παναγιώτης Μερτίκας μεταξύ άλλων τόνισε ότι “με το εθνικό απολυτήριο θα ενταθούν με μαθηματική ακρίβεια οι ταξικοί φραγμοί στο δημόσιο σχολείο, θα αυξηθεί δηλαδή ο αριθμός των παιδιών κυρίως των πιο φτωχών κοινωνικών στρωμάτων, των δυσπρόσιτων περιοχής της υπαίθρου και των μικρών νησιών με τις λειψές υποδομές, που δύσκολα θα μπορούν να περνούν τον πήχη των εξετάσεων, θα οδηγούνται να εγκαταλείπουν το γενικό λύκειο για να οδηγηθούν στις σχολές κατάρτισης από νωρίς. Άλλωστε αυτός είναι ο διακηρυγμένος στόχος από τις κυβερνήσεις εδώ και χρόνια, να μειωθεί δραστικά το σημερινό 65% των μαθητών που φοιτά στα γενικά λύκεια και να οδηγηθεί η πλειοψηφία τους, στην καλύτερη, στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, που είναι και αυτή μέσα στα προβλήματα, αλλά πια μιλούν καθαρά και για σπρώξιμο προς την πρόωρη κατάρτιση. Κάτι που συνιστά αύξηση της μαθητικής διαρροής από το δημόσιο σχολείο”. 

Επίσης ο εκπρόσωπος της Α’ ΕΛΜΕ κάλεσε “να διεκδικήσουμε ένα σχολείο σύγχρονο, ασφαλές, με όλες τις σύγχρονες επιστημονικοτεχνικές και παιδαγωγικές προδιαγραφές στις υποδομές του, που θα διαθέτει επαρκές μόνιμο εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό, το οποίο θα ζει από το μισθό του αξιοπρεπώς, ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα και ισότιμα όλα τα παιδιά. Για να μπορεί ο σημερινός μαθητής - αυριανός εργαζόμενος, ανεξάρτητα από τον επαγγελματικό προσανατολισμό του, να γνωρίζει τους βασικούς νόμους κίνησης της φύσης και της κοινωνίας, να μπορεί να έχει το κριτήριο και την προσωπικότητα ώστε να στέκεται κριτικά σε ό,τι συμβαίνει γύρω του, να συμβάλλει για μια καλύτερη κοινωνία που έχουμε όλοι ανάγκη!”. 

Ο Γρηγόρης Οικονομόπουλος ανέφερε για το υπουργείο Παιδείας: “Μας λένε ότι το λύκειο “έχει χάσει τον ρόλο του, οι μαθητές δεν ενδιαφέρονται για τα μαθήματα που δεν είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα”. Θα καταλάβουν επιτέλους ότι το πρόβλημα δεν είναι οι λίγες εξετάσεις αλλά ότι το λύκειο έχει γίνει εξεταστικό κέντρο και με το εθνικό απολυτήριο θα γίνει ακόμα χειρότερο; Θα καταλάβουν οι “σοφοί” ότι οι μαθητές μας είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι; Θα καταλάβουν ότι οι μαθητές μας όταν πλησιάζουν τη Γ’ λυκείου σταματάνε όλες τις δραστηριότητές τους, τον αθλητισμό, τα καλλιτεχνικά, κ.λπ; Θα μας απαντήσουν τι είναι αυτό που κάνει έναν μαθητή 15 χρονών να λέει σήμερα ότι δεν έχω χρόνο;”. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων επίσης τόνισε ότι “προφανώς δεν είμαστε υποστηριχτές του σημερινού σχολείου. Έχει προβλήματα, απαξιώνεται”, πρόσθεσε όμως ότι “το εθνικό απολυτήριο που φέρνει η κυβέρνηση θα κάνει το σχολείο ακόμη χειρότερο! Με πανελλαδικές εξετάσεις σε κάθε τάξη του λυκείου, σε όλα τα μαθήματα με τράπεζα θεμάτων. Με τα παιδιά μας σε ένα ατελείωτο τρέξιμο και συνεχόμενο κυνήγι βαθμολογίας, βουτηγμένα στο άγχος και την πίεση, στον πανικό και την παπαγαλία, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς χαρά και δημιουργικότητα στην πιο κρίσιμη ηλικία. Με γονείς με άδειες τσέπες διαρκώς από τα φροντιστήρια τα οποία πλέον ξεκινάνε από το Δημοτικό. Λεφτά, λεφτά και πάλι λεφτά ακόμα και για το απολυτήριο λυκείου. με εκπαιδευτικούς τρεχαντήρια προκειμένου να βγει η ύλη. Με το σχολείο να μετατρέπεται ακόμα πιο πολύ σε ένα Μαραθώνιο αλλά με υποβαθμισμένο μορφωτικό ρόλο και αποτελέσματα ανάλογα τη τσέπη των οικογενειών. Με σπουδές μακρινό όνειρο για όσους δεν έχουν λεφτά είτε για τα φροντιστήρια που θα εκτοξευτούν ακόμα παραπάνω είτε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια”. 

Στ.Μ.