Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 11:30

Χειμερινή ανάβαση στη Γκιώνα

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Την πρώτη του χειμερινή ανάβαση γι’ αυτόν το χειμώνα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας. Η εκδρομή που διοργανώνει για το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Δεκέμβρη είναι στη Γκιώνα…

«Με την είσοδο του Δεκέμβρη τα μεγάλα ορεινά συγκροτήματα έχουν αρχίσει να ντύνονται το λευκό τους χρώμα δημιουργώντας συνθήκες για χειμερινές αναβάσεις. Και πολύ περισσότερο η Γκιώνα, το «ασέληνον» όρος της αρχαιότητας, που με 2.510 μ. μέγιστο ύψος, είναι το ψηλότερο βουνό της Στερεάς και το πέμπτο ψηλότερο στην Ελλάδα.
Η εξόρμηση στη Γκιώνα αποτελεί την τελευταία μεγάλη ορειβατική ανάβαση της χρονιάς και ουσιαστικά την πρώτη σε χειμερινές συνθήκες για τη περίοδο 2016-2017. Μια χειμερινή περίοδος που απ’ ό,τι φαίνεται, και ευτυχώς για μας τους λάτρεις των βουνών, ξεκινά νωρίς.
Η Γκιώνα χαρακτηρίζεται από τα εκτεταμένα αλπικά λιβάδια, τις βαθιές χαράδρες και τις τεράστιες ορθοπλαγιές. Εδώ βρίσκεται η περίφημη «Πλάκα Συκιάς» που με τα 1.100 μ. του κατακόρυφου αναπτύγματός της είναι η μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων. Εδώ κατά την Ελληνική Μυθολογία ερωτοτροπούσε η Σελήνη κρύβοντας το φως της από τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι η αιτία που αρχικά το βουνό ήταν γνωστό ως το «ασέληνον όρος».

Στην Γκιώνα λοιπόν το επόμενο Σαββατοκύριακο (3-4/12) θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναχρησιμοποιήσουμε τον χειμερινό μας εξοπλισμό, για πρώτη φορά μετά τον τελευταίο χειμώνα. Η αναχώρηση θα γίνει από Καλαμάτα το πρωί του Σαββάτου 3/12, από όπου θα προσεγγίσουμε το βουνό από την πλευρά του οικισμού της Καλοσκοπής. Θα πραγματοποιηθεί διανυκτέρευση σε σκηνές, ορειβατική διάσχιση από Καλοσκοπή σε κορυφή, και κατάβαση από Λαζόρεμα στον οικισμό Συκιά. Ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να τροποποιηθεί το πρόγραμμα».

Βαθμός δυσκολίας: 7

Ώρες πορείας: 10+

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Συλλόγου, στο Ανατολικό Κέντρο, δίπλα στην Τέντα (κάθε βράδυ μετά τις 9:00, τηλ. 27210 97733) και στο τηλ. 6977716580.