Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 17:51

Στην Εύβοια και την ψηλότερη ορθοπλαγιά της Ευρώπης ο Ορειβατικός Καλαμάτας

Στην Εύβοια και την ψηλότερη ορθοπλαγιά της Ευρώπης ο Ορειβατικός Καλαμάτας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ
Την κορφή Ορτάρι της Εύβοιας θα ανέβουν στα τέλη αυτής της εβδομάδας τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, που θα έχουν την εμπειρία να βρεθούν στην ψηλότερη ορθοπλαγιά της Ευρώπης. Η αναχώρηση για την Εύβοια θα γίνει την Παρασκευή, το βράδυ θα κατασκηνώσουν τα μέλη της ομάδας κοντά στην Κύμη και την επομένη θα ανέβουν “το μονοπάτι της Καζάρμας”...

Όπως σημειώνει ο Ορειβατικός, “το διήμερο αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε πεζοπορικά ένα άγνωστο κομμάτι της Κεντρικής Εύβοιας, στο οποίο δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα ο σύλλογός μας. Αναχώρηση την Παρασκευή 20 Απριλίου στις 16.30 από τα γραφεία του Συλλόγου. Το βράδυ φθάνουμε στην Κύμη και θα κατασκηνώσουμε κοντά στο χωριό Ανδρωνιάνοι.

Σάββατο: Αναχώρηση στις 08.00 π.μ. Η διαδρομή μας είναι στο "μονοπάτι της Καζάρμας", είναι κυκλική και αποτελείται από βατούς χωματόδρομους, δασικό μονοπάτι και πετρώδες μονοπάτι. Είναι μέτριας δυσκολίας και δεν προτείνεται για αρχάριους. Θα φτάσουμε στην κορυφή Ορτάρι, την υψηλότερη (870 μ.) ορθοπλαγιά της Ευρώπης που καταλήγει στη θάλασσα. Θα απολαύσουμε την υπέροχη θέα της ακτογραμμής της Ανατολικοκεντρικής Εύβοιας με τις ακρογιαλιές Τσίλαρο και Θαψά, των Βορείων Σποράδων, των κορυφών της Δίρφης, Όχης, Ξηροβουνίου, Σκοτεινής. Η πορεία πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε περίπου 6-6,5  ώρες.

Το "μονοπάτι της Καζάρμας" είναι μέσα σε κουμαρόδασος, που αποτελείται από κουμαριές, πλατάνια, βελανιδιές, καστανιές και άλλα είδη δέντρων και θάμνων.

Μετά το τέλος της διαδρομής θα ξεκουραστούμε στο χωριό Ανδρωνιάνοι, όπου μπορούμε να γευτούμε τοπικές γεύσεις και θα επισκεφθούμε τριγύρω χωριουδάκια και την Κύμη.

Κυριακή:Αναχώρηση στις 08.30 π.μ για το «Μύλο του Σαντά». Η περιοχή είναι κατάφυτη με υδρόφιλα φυτά και πυκνή βλάστηση, τα οποία διατρέχει ρεματιά. Εντυπωσιακός είναι ο καταρράκτης και τα 2 γεφύρια τα οποία είναι σκεπασμένα με πυκνή βλάστηση. Θα περάσουμε από το χωριό Χαροκόπο, που είναι εγκαταλελειμμένο από τους εργάτες που μετέφεραν τα κάρβουνα στο λιμάνι. Θα φτάσουμε στην κορυφή όπου θα βρούμε την εκκλησία  του Προφήτη Ηλία και θα απολαύσουμε και την θέα. Ώρες πορείας περίπου 5.

Επικοινωνία μετά τις 21.00 το βράδυ στο 6933 222 186.

Αρχηγός: Έλενα Ηλιάδου

Δηλώσεις συμμετοχής έως 18 Απριλίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τη συμμετοχή απαιτείται προκαταβολή 20 ευρώ.