Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 12:39

Οδοιπορικό στο Κάστρο Λεύκτρου Beaufort

Οδοιπορικό στο Κάστρο Λεύκτρου Beaufort

Όσο ανυποψίαστος και αν είσαι για την ιστορία του Κάστρου Λεύκτρου στη Στούπα, ο λόφος που είχε χτιστεί το Κάστρο σε υποψιάζει για την ιστορία που εκεί υπάρχει αιώνες τώρα. Αυτή η αίσθηση τελικά δεν είναι αβάσιμη, αρκεί να ανατρέξεις στις πηγές που υπάρχουν και αναφέρουν μεταξύ άλλων πως το Λεύκτρο είναι τα αρχαία Λεύκτρα, όπως τονίζει ο γνωστός Μανιατολόγος, μανιατολάτρης και πρωτίστως νηφάλιος ερευνητής, Ανάργυρος Κουτσιλιέρης, ο οποίος επικαλείται και τον Παυσανία, που ισχυρίζεται τα εξής:...

Η προς τη θάλασσα περιοχή του Λεύκτρου πήρε φωτιά που μεταδόθηκε στο παρακείμενο δάσος το οποίο κάηκε και στα αποκαΐδια του αποκαλύφθηκε άγαλμα του Ιθωμάτη Δία. Ακόμα λέει ο Παυσανίας πως είδε στην περιοχή του Λεύκτρου λίθινο άγαλμα του Ασκληπιού και της Ινούς και επίσης ναό και άγαλμα της Κασσάνδρας, που οι ντόπιοι κάτοικοι την έλεγαν Αλεξάνδρα.

Είδε και ξόανα του Κάρνειου Απόλλωνος, ενώ στην Ακρόπολη του Λεύκτρου είχε δει ιερό και άγαλμα της Αθηνάς, καθώς και άλσος με το Ναό του Έρωτος.

Ένας πολύ μεταγενέστερος ερευνητής, ο Φόρστερ, επισημαίνει πως είχε δει επιγραφή στα ερείπια του φράγκικου κάστρου που επιβεβαίωνε τον ισχυρισμό του Παυσανία. Πληροφορήθηκε ακόμα πως στις όχθες ενός ρυακιού στα Λεύκτρα οι κάτοικοι έβγαζαν ξυλοκάρβουνο και θεώρησε πως ο χώρος αυτός ήταν το άλσος του Έρωτα που κάηκε. Οι πηγές πάλι αναφέρουν πως το Κάστρο της Στούπας χτίστηκε κοντά στις Κιστέρνες. Οι Έλληνες το ονόμασαν Λεύκτρο και οι Γάλλοι Beaufort πολύ αργότερα.

Ας όψονται οι Μηλιγκιοί που λυμαίνονταν την περιοχή και έπρεπε να την προστατεύσουν από αυτούς. Το Κάστρο που ονομάστηκε Beaufort χτίστηκε από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο (που είχε γεννηθεί στην Καλαμάτα το πουλάκι μου) γύρω στα 1248-1949, μαζί με το Κάστρο του Μυστρά και το Κάστρο της Μαΐνης.

Το 1262 όμως αιχμαλωτίστηκε ο Γουλιέλμος ύστερα από τη Μάχη της Πελαγονίας και αναγκάστηκε να το δώσει στους Έλληνες. Η Μάχη αυτή, αναφέρεται στην ιστορία, έγινε το Σεπτέμβριο του 1259, ανάμεσα στην αυτοκρατορία της Νίκαιας, με το Δεσποτάτο της Ηπείρου, το Πριγκιπάτο της Αχαΐας και το Βασίλειο της Σικελίας. Εκεί ο Γουλιέλμος Βιλεαρδουίνος ήταν ηγέτης με τον Μιχαήλ Β’, Δούκα και τον Αλφρέδο Χοενστάουφεν ενάντια στον Ιωάννη Παλαιολόγο.

Όσο για την Πελαγονία, βρίσκεται κοντά στην Καστοριά. Πάντως ο εν λόγω Γουλιέλμος πέθανε το 1278 αφού κυβέρνησε στην Πελοπόννησο από το 1245. Βίος και Πολιτεία εν ολίγοις ο εν λόγω, ο οποίος πεθαίνοντας δεν άφησε διάδοχο και ως εκ τούτου δεν συνεχίστηκε “σόι το βασίλειο”.

Σε όλα αυτά έχοντας εντρυφήσει, ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη ανάβασή μου στο λόφο, μπόρεσα να εκτιμήσω στο μέτρο του δυνατού και να καταλάβω καλύτερα τη σημασία του Κάστρου για την περιοχή. Η κάποτε απροσπέλαστη λόγω έλλειψης φροντίδας περιοχή του Κάστρου έχει πλέον αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο, χάρη στην πρωτοβουλία της ΝΑΡΤΟΥΡΑ και τη δημιουργική της συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Με εύκολη πλέον την πρόσβαση η επίσκεψη στο Κάστρο είναι παιχνιδάκι για όποιον θέλει να βρεθεί εκεί. Οι φωτογραφίες που έβγαλα κατά την ανάβασή μου είναι νομίζω ενδεικτικές της σημασίας που έχει αυτό το Κάστρο για την περιοχή.

Όσο για την κορυφή του Κάστρου νομίζω πως εκεί βρίσκεται και το μυστικό της γοητείας του. Η θέα από εκεί είναι μοναδική και δεν έχετε παρά να το επισκεφθείτε για να το διαπιστώσετε και εσείς.

Θανάσης Παντές