Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 10:36

Νέδα:27η Πεζοπορική Διαδρομή «Σωτήρης Λαμπρόπουλος»

Νέδα:27η Πεζοπορική Διαδρομή «Σωτήρης Λαμπρόπουλος»

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ
Πεζοπορία στη Νέδα, με την  ονομασία «Σωτήρης Λαμπρόπουλος»,  στη μνήμη του τελευταίου προέδρου της τοπικής κοινότητας Αυλώνας, διοργανώνεται  το Σάββατο 27 Ιουλίου, για 27η  χρονιά μετά  την πρώτη οργανωμένη διάβαση της Νέδας...

Την πεζοπορία διοργανώνουν η Τοπική Κοινότητα Αυλώνας, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Τριφυλίας,  φυσιολατρικοί σύλλογοι, μεμονωμένοι θαυμαστές της φύσης, νέοι Αυλωνίτες και επιχειρηματίες του τόπου που βοηθούν, προσφέροντας τοπικά προϊόντα  και υπό την αιγίδα του Δήμου Τριφυλίας.

Η εν λόγω διαδρομή προσελκύει κάθε χρόνο πεζοπόρους απ’ όλη σχεδόν την Ελλάδα, που γίνονται μια παρέα και διασχίζουν μαζί το φαράγγι, τις πέτρινες γέφυρες, τους εντυπωσιακούς καταρράχτες, το στόμιο και τη μοναδική σήραγγα μήκους 80 μ.

Η Νέδα είναι το μοναδικό ποτάμι με θηλυκό όνομα στην Ελλάδα, όπου η μυθολογία μπλέκεται με την ιστορία και το ανεπανάληπτο φυσικό περιβάλλον. Σύμφωνα, λοιπόν,  με τον μύθο, όταν η Ρέα γέννησε τον Δία, για να τον προστατέψει από τον άνδρα της Κρόνο, τον έδωσε στη νύμφη Νέδα, η οποία ήταν η θεότητα των νερών. Εκείνη θήλασε το βρέφος μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ, το έλουσε και το έπλυνε στο κεφαλάρι στο Λύκαιο, που αργότερα έγινε το θρυλικό ποτάμι που πήρε το όνομά της.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
-Αναχώρηση από το γήπεδο της Αυλώνας, με  αγροτικά αυτοκίνητα, στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου για το γεφύρι της Αρχαίας Φιγαλίας (καινούριο γεφύρι)
-Πεζοπορία μέσα στο φαράγγι σε μήκος 8  χλμ. περίπου.
-Στάση στο πέτρινο γεφύρι, γύρω στις 13:30, για ξεκούραση και κολατσιό με τοπικά προϊόντα.(ντομάτα-τυρί-ψωμί-καρπούζι), με την επιμέλεια του Τοπικού Συμβουλίου Αυλώνας, προσφορά  ντόπιων παραγωγών.
-Πορεία για τους καταρράχτες, απολαυστικό μπάνιο.
-Κατάβαση με σκοινί στην είσοδο του στομίου.
-Διάσχιση της μοναδικής σήραγγας μήκους 80 μ.
-Περπάτημα στις όχθες του ποταμού, άφιξη στον τρίτο καταρράχτη.
-Τέλος διαδρομής στις 18:30-19:00 και μεταφορά με αυτοκίνητα στην Αυλώνα.(Στο γήπεδο υπάρχουν ντουζ και χώρος για αλλαγή ρούχων).
Θα ακολουθήσει, στην πέτρινη πλατεία της Αυλώνας,  βραδιά με δωρεάν φαγητό, μουσική και χορό.   
Στην ασφαλή διάβαση των πεζοπόρων ξεχωριστή  συμβολή έχει το Σώμα Εθελοντών Διασωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Παράρτημα Καλαμάτας).

Τί πρέπει να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες
Η διαδρομή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
Βαθμός  δυσκολίας (++)
Οι συμμετέχοντες πρέπει να γνωρίζουν κολύμπι και απαραίτητα χρειάζεται μαγιό-σορτσάκι, κατάλληλα παπούτσια και να προσαρμόζονται στις οδηγίες  των οδηγών.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής  στα τηλέφωνα 6932317236 (Γιάννης Λαμπρόπουλος), 6977191331(Γιάννης Χριστόπουλος),  6944285208 ( Γιώργος Τσακανίκας) και στον Δήμο Τριφυλίας. 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Από την διοργάνωση, τονίζονται τα ακόλουθα:
«Απαραίτητα ενημερώνετε τον αρχηγό της πεζοπορικής διαδρομής για τυχόν προσωπικό σας σοβαρό πρόβλημα υγείας (αλλεργία, άσθμα, επιληψία, καρδιολογικό πρόβλημα).
Ο καθένας μας πρέπει να γνωρίζει και να σέβεται τις δυνατότητες καθώς και τις αδυναμίες του.
Φροντίζουμε ΟΛΟΙ στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και ομαδικότητας με τους συνοδοιπόρους μας. Επιδεικνύουμε καλή διάθεση, αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης.
Η διάβαση γίνεται με προσωπική ευθύνη του/της  καθενός/μιάς.
Θα υπάρξει μικρή οικονομική επιβάρυνση για την μεταφορά προς και από το ποτάμι».

Όσοι –ες, τέλος, επιθυμούν να συνοδευόσουν πεζοπόρους χωρίς να συμμετάσχουν στην πεζοπορία, υπάρχουν καφενεία και ταβέρνες στην πλακόστρωτη πλατεία της Αυλώνας, ενώ θα μπορούν, επίσης, να ξεναγηθούν στα σοκάκια του όμορφου χωριού.