Τετάρτη, 20 Μαϊος 2015 00:00

Διασυλλογική ορειβατική συνάντηση στο Μαίναλο

Διασυλλογική ορειβατική συνάντηση στο Μαίναλο

Της Άντα Κούτρου* 
Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων μας είχε προσκαλέσει στα εγκαίνια ενός νέου μονοπατιού στο Μαίναλο την Κυριακή 17/5/2015. Έτσι…

…22 άτομα από το Σύλλογο μας, τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας, αφήσαμε την προγραμματισμένη μας πορεία και ξεκινήσαμε για την ορεινή Αρκαδία.
Σημείο συνάντησης και εκκίνησης το χωριό Νυμφασία. Μαζί μας άλλοι 400 συνοδοιπόροι από την Πελοπόννησο αλλά και από Αθήνα, Χαλκίδα κ.α.
Μετά το τσάι και τις προσφορές αναμνηστικών στους συλλόγους από τους διοργανωτές, κόπηκε η κορδέλα και ξεκινήσαμε.
Αυτό το μονοπάτι υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά είχε αφεθεί στο χρόνο και στον καιρό. Οι Αρκάδες φρόντισαν να το καθαρίσουν, να το σηματοδοτήσουν  και να κάνουν εκ νέου διάνοιξη όπου ήταν αναγκαία. Ενώνει τα χωριά Νυμφασία – Μαγούλιανα -Βαλτεσινίκο. Η απόσταση ήταν συνολικά 17 χλμ. Μέσα σε δρυς, έλατα, τρεχούμενα νερά, αλλά και ξέφωτα όπου είχες την ευκαιρία να δεις γύρω σου κορυφές που έχεις κάποτε ανέβει: Χελμός, Ζήρια, Ντουρντουβάνα….
Πρώτη στάση μετά από 3 χλμ, η Ι.Μ. Κερνίτσας, ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Γορτυνίας αλλά και όλης της Ελλάδας. Κρυμμένη μέσα στο πράσινο, ζει εκεί, εδώ και 10 αιώνες!!! Λουκουμάκι, νεράκι από τις πηγές που ήταν μέσα στο μοναστήρι και συνεχίζουμε την ανάβασή μας μέσα στη πυκνή βλάστηση. Μετά από 4 περίπου ώρες φτάνουμε στο χωριό Μαγούλιανα, το ψηλότερο χωριό της Αρκαδίας στα 1.365 μέτρα. Κάποιοι συνεχίζουν για Βαλτεσινίκο που είναι και ο τελικός προορισμός και άλλες δυο ώρες κατάβασης και κάποιοι γυρίζουν Νυμφασία για να βρεθούμε τελικά όλοι μαζί για την επιστροφή στην Καλαμάτα.
Ευχαριστούμε τον Ε.Ο.Σ. και τον Σ.Α.Ο. Τρίπολης για την όμορφη διαδρομή και την πολύ καλή διοργάνωση!                                                                                                   

*Μέλος του Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας