Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 16:28

«Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα», «είναι αγαθό όχι εμπόρευμα»

«Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα», «είναι αγαθό όχι εμπόρευμα»

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Να σταματήσουν οι διακοπές της ηλεκτροδότησης σε οικογένειες, ζήτησαν σήμερα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας, σε κινητοποίησή τους στα γραφεία της ΔΕΗ της Καλαμάτας. Ωστόσο όχι μόνο δεν εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα σταματήσουν οι διακοπές, εάν δεν κινητοποιηθεί ο κόσμος, αλλά αντίθετα προειδοποίησαν ότι θα πολλαπλασιάζονται τα σπίτια που θα κόβεται το ρεύμα από τις ιδιωτικές εταιρίες στις οποίες έχει εκχωρηθεί μέρος του αντικειμένου της ΔΕΗ. Το πλήρες αίτημα λοιπόν της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Αγώνα είναι να ξαναγίνει η ΔΕΗ ενιαία και δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε άρρωστη και χήρα γυναίκα με μηνιαίο εισόδημα μόλις 200 ευρώ, το σπίτι της οποίας είναι χωρίς ρεύμα εδώ και δύο μήνες, καθώς και εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΗ, που τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης…

Στη συγκέντρωση μια κυρία από την Εύα κατήγγειλε ότι ενώ είναι άρρωστη, ενώ έχει έσοδα μόλις 200 ευρώ το μήνα (από σύνταξη χηρείας) εντούτοις της κόψανε το ρεύμα πριν από δύο μήνες. Επιπλέον διαμαρτυρήθηκε ότι η διακοπή έγινε από εργολάβο, εργαζόμενος του οποίου αποπειράθηκε να την χτυπήσει με το αυτοκίνητο, όπως είπε, όταν εκείνη αντέδρασε.

Ο Βαγγέλης Μάινας, εκπρόσωπος της Επιτροπής, τόνισε ότι το ύψος των λογαριασμών της ΔΕΗ άρχισε να εκτοξεύεται στα ύψη όταν η επιχείρηση διαμελίστηκε στα τρία, προκειμένου να πωληθεί ευκολότερα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με τον διαμελισμό αυτό οι καταναλωτές πληρώνουν πλέον τριπλό ΦΠΑ. Ακόμη, συνέχισε ο κ. Μάινας, οι λογαριασμοί έχουν διογκωθεί λόγω των εγγυημένων τιμών που προσφέρονται στους λεγόμενους ιδιώτες επενδυτές που έχουν μπει στον τομέα της ενέργειας. Σχολίασε ωστόσο ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν οι επενδυτές να επιδιώκουν κέρδη από την εκμετάλλευση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος ο κ. Μάινας ανέφερε ότι το κράτος εκμεταλλευόταν την ΔΕΗ και έκανε κοινωνική πολιτική χρεώνοντας την επιχείρηση, η οποία από την πλευρά της αντιμετώπιζε τα κοινωνικά προβλήματα με ευαισθησία  και υπομονή. Πρόσθεσε όμως ότι τώρα που έχουν μπει ιδιώτες στον τομέα αυτό δεν θα υπάρξει ούτε ευαισθησία ούτε υπομονή από την πλευρά τους και οι καταναλωτές θα βιώσουν την εμπειρία να διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ελάχιστες ημέρες μετά την προθεσμία εξόφλησης των λογαριασμών.

Ο Θανάσης Πετράκος, μέλος της Επιτροπής, πρόσθεσε ότι τα νοικοκυριά που βρίσκονται αντιμέτωπα με το φάσμα της διακοπής της ηλεκτροδότησης είναι 37.000. Σημείωσε ότι υπάρχουν άνθρωποι φτωχοί, άνεργοι, άρρωστοι που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν για το ηλεκτρικό ρεύμα και μένουν ή θα μείνουν στο σκοτάδι.

Σημείωσε επίσης ο κ. Πετράκος ότι οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις της Επιτροπής, την περασμένη εβδομάδα, για την διακοπή ηλεκτροδότησης άνεργης οικογένειας με μικρό παιδί, έφερε αποτέλεσμα και ειδικότερα ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε να συγκροτήσει την επιτροπή για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος. Επάνω σε αυτό όμως σχολίασε ότι τα χρήματα που διαθέτει η κυβέρνηση για το σκοπό αυτό σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν.

Ο κ. Πετράκος ζήτησε να επανέλθει ο νόμος του πρώην υπουργού Ενέργειας κ. Λαφαζάνη, ο οποίος προσέφερε δωρεάν κιλοβατώρες σε άτομα και οικογένειες με εισόδημα μικρότερο από το επίσημο όριο της φτώχιας.

Τέλος ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων της ΔΕΗ στον τεχνικό τομέα, Μπάμπης Σταθόπουλος, μίλησε για εξαθλίωση της δημόσιας επιχείρησης η οποία έγινε σχεδιασμένα και με σκοπό την πώλησή της. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν το κόβει η ΔΕΗ αλλά οι ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες, πρόσθεσε, σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους μέσα σε ένα χρόνο θα πρέπει να πάρουν το 50% των πελατών της ΔΕΗ. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι για οφειλές ακόμη και 300 ευρώ οι ιδιωτικές εταιρίες θα κόβουν το ρεύμα σε μόλις 3-4 ημέρες μετά την προθεσμία εξόφλησης των λογαριασμών.

Τέλος ο κ. Σταθόπουλος τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, αν και σχολίασε ότι την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει η πώληση και μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Στ.Μ.