Σάββατο, 21 Απριλίου 2018 22:31

Γκρεμίζουν τον γίγαντα ΔΕΗ για να οικονομήσουν οι δήθεν επενδυτές

Βασίλης Τσουλάκος, Θανάσης Πετράκος, Βαγγέλης Μάινας Βασίλης Τσουλάκος, Θανάσης Πετράκος, Βαγγέλης Μάινας

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Η πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη και τη Φλώρινα, είναι κορυφαίο θέμα για την ελληνική κοινωνία που πρέπει να αντιδράσει, υπογράμμισαν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας Μεσσηνίας, που κάλεσαν τους πολίτες του Νομού να συμμετέχουν την Κυριακή το απόγευμα στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στη Μεγαλόπολη -θα γίνει μεταφορά με λεωφορείο που θα ξεκινήσει στις έξι το απόγευμα από τη Νέδοντος, πίσω από τον παλιό ΟΤΕ. Ιδιαίτερα ο Βαγγέλης Μάινας περιέγραψε τον ανήθικο τρόπο με τον οποίο γκρεμίζεται η ΔΕΗ ώστε να μπορέσουν να κερδίσουν ιδιώτες χωρίς να έχουν προβεί σε καμία επένδυση. Επιπλέον δε σχολίασε ότι οι “πραματευτάδες” της “δήθεν αριστερής κυβέρνησης” εμφανίζουν τις προς πώληση μονάδες ως όχι εξαιρετικής σημασίας για τη ΔΕΗ, προσπαθώντας να δημιουργήσουν δήθεν την εντύπωση ότι αυτοί που θα τις πάρουν θα είναι περίπου κορόιδα... Ο Θανάσης Πετράκος τόνισε ότι το θέμα, εκτός από εθνική σημασία, έχει και τοπική, καθώς δήλωσε με βεβαιότητα ότι η πώληση των μονάδων της Μεγαλόπολης σε ιδιώτη θα επαναφέρει το θέμα της εξόρυξης λιγνίτη από τα κοιτάσματα της Κορώνης…

Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στα γραφεία της ΛΑΕ, τοποθετήθηκε πρώτος ο Βασίλης Τσουλάκος, που σημείωσε ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, μαζί με ορυχεία και δημόσια γη 100.000 στρεμμάτων. Χαρακτήρισε αυτή την ενέργεια ως “μείζων πολιτικό έγκλημα”.

Ο Θανάσης Πετράκος, που είναι υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής της ΛΑΕ, σχολίασε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ακολουθεί τις μεθόδους της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμάρα και όπως εκείνος πέρασε το νομοσχέδιο για τη “Μικρή ΔΕΗ” από το Θερινό Τμήμα της Βουλής, έτσι και η σημερινή κυβέρνηση περνάει το νομοσχέδιο με διαδικασίες εξπρές.

Είπε ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες “θα ανοίξει το δρόμο να ξαναεπανέλθει το καταστροφικό σχέδιο για την  περιοχή της Κορώνης, το άνοιγμα του λιγνιτωρυχείου, να είστε σίγουροι γι’ αυτό που λέω”.

Ακολούθως ο κ. Πετράκος τόνισε ότι στη χώρα η αγορά της ενέργειας έχει ανοίξει από χρόνια και χαρακτηριστικά σημείωσε ότι η ΔΕΗ δεν είναι πλέον δημόσια επιχείρηση, καθώς  μόνο τυπικά το δημόσιο κατέχει το 51%, εκ του οποίου το 17% είναι προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπό 34% μπαίνει στο υπερ-ταμείο του Σόιμπλε, όπως το αποκάλεσε. Από όταν όμως άνοιξε η αγορά της ενέργειας στην Ελλάδα, συνέχισε ο εκπρόσωπος της ΛΑΕ, τα τιμολόγια εκτοξεύτηκαν και συγκεκριμένα οι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί κατά 149%.

Ο Θανάσης Πετράκος επικαλέστηκε και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή λέγοντας ότι “τον ιδρυτικό νόμο της ΔΕΗ δεν τον έφτιαξαν αριστεροί, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής τον έφτιαξε και λέει ότι η ΔΕΗ πρέπει να παρέχει ρεύμα σε όλο το λαό στην πιο φθηνή τιμή”.

Ακολούθως υπογράμμισε ότι η πώληση της ΔΕΗ αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης και δεν έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλούμενος σχετική απάντηση της αρμόδιας ευρωπαίας επιτρόπου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκου Χουντή.

Τέλος ο κ. Πετράκος υποστήριξε ότι αυτοί που θα υπογράψουν το νομοσχέδιο δεν θα περάσουν καλά σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “θα πάνε μέσα για απιστία κατά του Δημοσίου” και επεσήμανε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου που κατά τη ΛΑΕ δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο Βαγγέλης Μάινας υπογράμμισε ότι “η δήθεν αριστερή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΟ-ΑΝΕΛ” ξεπουλά “τα κομψοτεχνήματα” της ΔΕΗ, δηλαδή λιγνιτικές μονάδες που βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και δεν επιβαρύνουν σοβαρά το περιβάλλον, ώστε οι αγοραστές τους να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα. Τόνισε ότι παραχωρούνται στους δήθεν επενδυτές, όπως τους είπε, οι οποίοι δεν παίρνουν κανένα ρίσκο για την επένδυσή τους, δικαιώματα εκ των προτέρων, παρεμβαίνοντας μάλιστα στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Ειδικότερα είπε ότι έχει παραχωρηθεί στους δήθεν επενδυτές το δικαίωμα να αγοράζουν ενέργεια σε τιμές μικρότερες του κόστους παραγωγή, δηλαδή επιβαρύνοντας τη ΔΕΗ, όπως επίσης έχει αποφασιστεί να παραχωρηθούν σε αυτούς πελάτες της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τις έμμεσες αναφορές στελεχών της κυβέρνησης, ότι οι προς πώληση μονάδες είναι καταδικασμένες να κλείσουν διότι περνάμε στην εποχή της απεξάρτησης από το λιγνίτη, ο κ. Μάινας σχολίασε: “Τρέχουν οι πραματευτάδες απανταχού της Ελλάδας και λένε ότι πουλούν μονάδες που εκ των πραγμάτων είναι καταδικασμένες να κλείσουν γιατί βαδίζουμε στην εποχή της απενεργοποίησης της λιγνιτικής εκμετάλλευσης. Ψάχνουμε να βρούμε επενδυτές χαζούς; Να πάρουν μονάδες που δεν έχουν ζωή; Ποιον κοροϊδεύουν οι άνθρωποι;”.

Κλείνοντας ο κ. Μάινας σχολίασε ότι “θέλουν να τελειώσει η ζωή και το μέλλον της πρώτης Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού για να μπουν ασύστολα οι ιδιώτες. Τότε θα δούμε πόσο θα  πωλείται η κιλοβατώρα… Μόνο στα χρόνια των μνημονίων έχουν αυξηθεί οι λογαριασμοί 79%”, ενώ τόνισε ακόμη ότι η ΔΕΗ συνέβαλε καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, κράτησε χαμηλή την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία, έδωσε νερό στις αγροτικές καλλιέργειες, έκανε κοινωνική πολιτική και διερωτήθηκε “ποιος ιδιώτης θα τα σεβαστεί όλα αυτά;”.
Στ.Μ.