Κυριακή, 22 Απριλίου 2018 11:50

Εθνικό έγκλημα, όχι στην πώληση της ΔΕΗ

Σωτήρης Βλάχος, Δημήτρης Πράττης, Σωτήρης Τσώνης και Κώστας Κρόμπας Σωτήρης Βλάχος, Δημήτρης Πράττης, Σωτήρης Τσώνης και Κώστας Κρόμπας

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΕΚΚ - Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ 
Και το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και την Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας έχουν διοργανώνει, για σήμερα το απόγευμα, μεταφορά στη Μεγαλόπολη για τη συμμετοχή των εργαζομένων στη μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ. Σε συνέντευξη Τύπου υπογραμμίστηκε ότι ξεπουλιέται εθνικός πλούτος, μάλιστα σε τιμές εξευτελιστικές, ότι έχει μεθοδευτεί να δοθούν σε ιδιώτες οι καλύτερες μονάδες της ΔΕΗ καθώς και εργαζόμενοι χωρίς τα κεκτημένα όλων των προηγούμενων χρόνων, ενώ τονίστηκε ακόμη ότι αυτή η πώληση, που υποτίθεται ότι γίνεται για το άνοιγμα της αγοράς της ενέργειας, γίνεται με όρους που σε καμία περίπτωση δεν είναι φιλελεύθεροι αφού παραχωρούνται στους ιδιώτες μονοπωλιακά δικαιώματα…

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης, χαρακτήρισε ως έγκλημα για τη ΔΕΗ την πώληση που πάει να γίνει, προσθέτοντας ότι η περιουσία της ΔΕΗ αποτελεί εθνικό πλούτο και το ρεύμα κοινωνικό αγαθό. Σχολίασε ότι η σημερινή κυβέρνηση στιλίτευε την προηγούμενη για τη στρατηγική της όσον αφορά την πώληση της ΔΕΗ, ωστόσο υπογράμμισε ότι και αυτή ακολουθεί τελικά την ίδια. Ο κ. Τσώνης σημείωσε ακόμη ότι οι μονάδες που πωλιούνται δεν χρειάζονται καμία επένδυση, θα αποκτήσουν δηλαδή οι ιδιώτες υποδομές που θα τους αποδώσουν αμέσως κέρδη, ενώ για τους εργαζόμενους σχολίασε ότι η κυβέρνηση θέλει να τους μεταφέρει στους ιδιώτες χωρίς να έχουν κεκτημένα δικαιώματα και γι’ αυτό δεν έχει υπογράψει τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ο Δημήτρης Πράττης, οργανωτικός γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, επίσης χαρακτήρισε εθνικό έγκλημα την πώληση των μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η απόφαση αυτή δεν επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επικαλείται η κυβέρνηση, αλλά είναι καθαρά δική της.

Ο Σωτήρης Βλάχος, από την Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα, τόνισε ότι με τη ΔΕΗ -και όχι μόνο- συμβαίνει ένα παράδοξο και συγκεκριμένα είπε ότι οι λεγόμενοι θιασώτες της ελεύθερης αγοράς επικαλούνται το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας για να δικαιολογήσουν την πώληση της ΔΕΗ, ωστόσο προχωρούν στην πώληση με όρους που δεν έχουν καμία σχέση με την ελεύθερη αγορά και συγκεκριμένα μεταφέρουν αναγκαστικά πελάτες από τη ΔΕΗ στις ιδιωτικές εταιρίες,  πωλούν το ρεύμα που παράγει η ΔΕΗ σε τιμές κάτω του κόστους προς τις εταιρίες ενέργειας, ενώ υποχρεώνουν τη ΔΕΗ να μειώσει την παραγωγή της υπέρ των ιδιωτικών εταιριών.

Τέλος ο Κώστας Κρόμπας, επίσης από την Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα, ανέφερε ότι η περιουσία της ΔΕΗ φτιάχτηκε με χρήματα του ελληνικού λαού και καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να την πουλήσει. Ανέφερε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να απαιτήσει και τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το μέλλον της ΔΕΗ, ενώ σχολίασε, τέλος, ότι η Ελλάδα είναι χώρα προς πώληση και πως ο πλούτος του λαού ξεπουλιέται σε τιμές εξευτελιστικές.

Σημειώνεται ότι για τη μεταφορά του κόσμου στη Μεγαλόπολη, προκειμένου να λάβει μέρος στο συλλαλητήριο, θα αναχωρήσουν λεωφορεία στις έξι το απόγευμα της Κυριακής από τη Νέδοντος, πίσω από το κτίριο του πρώην ΟΤΕ.
Στ.Μ.