Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 02:25

Λόρκα, Γιάνναρη, Μπρέχτ, με το δράμα των προσφύγων και των κυνηγημένων

Νίκος Χαλκιάς Νίκος Χαλκιάς

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 
Ήταν δυνατή -κάποιες στιγμές συγκλονιζόσουν κιόλας από τις συνταρακτικές λέξεις των ποιημάτων και από τις εικόνες με τους ξεριζωμένους πρόσφυγες -η πρώτη εκδήλωση της εβδομάδας αντιπολεμικών δράσεων, που ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Χαλκιάς απήγγειλε ποιήματα που προκάλεσαν συναισθήματα οδύνης για το δράμα των προσφύγων και γενικά των καταδιωκόμενων ανθρώπων, μεταξύ άλλων του Λόρκα και της Νίκης Γιάνναρη. Στην οθόνη που είχε στηθεί στην πλατεία παρουσιάζονταν κορυφαία ζωγραφικά έργα, όπως του Πικάσο και του Νταλί, αλλά και βίντεο με τον Μπρεχτ κ.ά. Παρουσιάστηκαν επίσης αποσπάσματα από τους “Μονόλογους από το Αιγαίο”, ενώ λειτούργησε και χώρος για παιδικές δημιουργίες. Ήταν η εκδήλωση με θέμα “Η τέχνη ενάντια στον πόλεμο”...

Η εβδομάδα αντιπολεμικών δράσεων συνεχίζεται απόψε, Τετάρτη 6/6, στις 8:30 το βράδυ, στην πλατεία 23 Μάρτη, με συζήτηση που έχει διοργανώσει το Κοινωνικό Ιατρείο, με θέμα “ΜΚΟ: Η λύση ή το πρόβλημα;” και με ομιλητή τον Μιχάλη Μπορνόβα.

Η εβδομάδα αντιπολεμικών δράσεων έχει διοργανωθεί από την Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, το Κοινωνικό Ιατρείο, την Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα, το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, τον Παμμεσσηνιακό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, φοιτητές και φοιτήτριες.

Το Κέντρο Νέων στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση πέρα από τη διοργάνωση του χώρου για τις παιδικές δημιουργίες παρουσίασε και αποσπάσματα από “Τους Μονόλογους από το Αιγαίο, γραπτά δηλαδή από το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που κατάφεραν να περάσουν το Αιγαίο.
Το πρόγραμμα της εβδομάδας αντιπολεμικών δράσεων ΕΔΩ

Στ.Μ.