Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 15:06

Η απειλή του πολέμου όλο και πλησιάζει - αντιπολεμικές δράσεις στην Καλαμάτα

Δονάτος Νίκου, Φένια Εξακουστίδου, Βασίλης Τσουλάκος Δονάτος Νίκου, Φένια Εξακουστίδου, Βασίλης Τσουλάκος

ΞΕΚΙΙΝΟΥΝ ΑΠΟΨΕ 
Με την εκδήλωση που έχει ως θέμα “Η τέχνη ενάντια στον πόλεμο” εγκαινιάζεται απόψε, Τρίτη 5 Ιούνη, στην κεντρική πλατεία, η εβδομάδα αντιπολεμικών δράσεων, τις οποίες έχουν διοργανώσει η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, το Κοινωνικό Ιατρείο, η Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα, το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, ο Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, φοιτητές και φοιτήτριες. Όπως τόνισαν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο, οι εκπρόσωποι των διοργανωτών, η απειλή του πολέμου όλο και πλησιάζει προς την περιοχή μας και η εβδομάδα αντιπολεμικών δράσεων μπορεί να δώσει μια ώθηση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ανάπτυξη ενός κινήματος στην Καλαμάτα για την ειρήνη των λαών…

Ο εκπρόσωπος της Αντιφασιστικής Κίνησης, Δονάτος Νίκου, σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα, με την όξυνση των ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους ανταγωνισμούς Τουρκίας-Ελλάδας, με τους βομβαρδισμούς και τις εισβολές στη Συρία όλο και έρχεται πιο κοντά η απειλή του πολέμου. Επιπλέον τόνισε ότι η απειλή αυτή μεγαλώνει όσο βαθαίνει η κρίση. Ο κ. Νίκου ανέφερε ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα φιλίας των λαών που να μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις και πως σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να συνεργαστούν οι φορείς για τη διοργάνωση της εβδομάδας αντιπολεμικών δράσεων.

Η Φένια Εξακουστίδου, από το Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας, επίσης τόνισε την ανησυχία για την ολοένα και αυξανόμενη απειλή του πολέμου και σημείωσε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί κατά την πρόσφατη συνέλευση των μελών του αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση αντιπολεμικών παρεμβάσεων και έτσι συμμετέχει στην εβδομάδα αντιπολεμικών δράσεων. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτών των δράσεων θα δημοσιευθεί κείμενο του Κοινωνικού Ιατρείου, ενώ αύριο, Τετάρτη, στις οχτώ το βράδυ στην πλατεία 23η Μάρτη το Κοινωνικό Ιατρείο θα διοργανώσει συζήτηση με θέμα “ΜΚΟ: Η λύση ή το πρόβλημα”, με εισηγητή τον Μιχάλη Μπορνόβα. Όπως σημείωσε η κ. Εξακουστίδου, το Κοινωνικό Ιατρείο από την ίδρυσή του επέλεξε να μην είναι ΜΚΟ αλλά ένας ανεξάρτητος και αυτοχρηματοδοτούμενος εθελοντικός φορέας, κρίνοντας ότι αυτοί που προκαλούν τους πολέμους έχουν συμφέρον από τη λειτουργία ΜΚΟ. Έκλεισε την τοποθέτησή της με το στίχο του Τάσου Λειβαδίτη “εάν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και το δίκαιο’.

Τέλος, ο Βασίλης Τσουλάκος, από την Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα, υπογράμμισε ότι ο πόλεμος είναι ό,τι χειρότερο για τους λαούς, τόνισε ότι αυτοί που κάνουν τους πολέμους επικαλούνται για να δικαιολογήσουν τις επεμβάσεις τους τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ούτε η δημοκρατία ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα τους ενδιαφέρυν, αντίθετα τα πρώτα θύματά τους είναι τα παιδιά και οι άμαχοι. Ο κ. Τσουλάκος κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν στις αντιπολεμικές δράσεις και να αγωνιστούν ενάντια στον πόλεμο και υπέρ της ειρήνης.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας αντιπολεμικών δράσεων ΕΔΩ
Στ.Μ.